Στους Συμβούλους παρέπεμψε ο ΟΧΣ 140 δανειολήπτες του ΕΣΤΙΑ

Στους Συμβούλους παρέπεμψε ο ΟΧΣ 140 δανειολήπτες του ΕΣΤΙΑ

Μόλις 10 οι μέχρι στιγμής αιτήσεις

Συνολικά 140 δανειολήπτες που διαθέτουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, έχουν παραπεμφθεί από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) στους 15 Συμβούλους, με τους οποίους συνεργάζεται ο Οργανισμός για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δανειολήπτες για την συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής στο Σχέδιο.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι αρχίσαμε να παραπέμπουμε δανειολήπτες που ενδιαφέρθηκαν για συμμετοχή στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ στους συμβούλους συνεργάτες του Οργανισμού για να τους βοηθήσουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για το Σχέδιο, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν παραπεμφθεί στους συμβούλους γύρω στους 140 δανειολήπτες, ενώ έχουν παραληφθεί γύρω στις 20 αιτήσεις για συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το εκδηλωθέν ενδιαφέρον υστερεί πάρα πολύ από τον επιθυμητό αριθμό των δανειοληπτών του Οργανισμού που εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΣΤΙΑ και οι οποίοι ανέρχονται στους 1.000 με το συνολικό ποσό των δανείων τους να ανέρχεται στα €108 εκατομμύρια.

Είπε ακόμη ότι οι δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου Εστία και δεν θα υποβάλουν αίτηση, θα παραπεμφθούν, μετά τη λήξη της υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο Εστία, σε πλατφόρμα διαχείρισης δανείων, καθώς η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτών, όπως τόνισε, «αποτελεί αναγκαιότητα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του Οργανισμού για τον χαμηλό βαθμό ανταπόκρισης των δανειοληπτών και τόνισε πως δεν μένει άλλη επιλογή στον ΟΧΣ από το να παραπέμψει τους δανειολήπτες αυτούς σε πλατφόρμα διαχείρισης δανείων.

«Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ΟΧΣ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει αποτελεσματική συνεργασία από τους δανειολήπτες για επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ», σημείωσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι στην πλατφόρμα δεν θα πάνε σε αυτή τη φάση τα δάνεια τα οποία είναι με κυβερνητικά κεφάλαια ή εξασφαλίζονται με κρατικά οικόπεδα και ότι για τα δάνεια αυτά ενδέχεται η πολιτεία να φέρει ξεχωριστό Σχέδιο.

Στην περίπτωση που δεν έρθει το κράτος με νέο Σχέδιο, τότε αρχές του 2020 θα παραπεμφθούν και αυτά τα δάνεια στις πλατφόρμες διαχείρισης δανείων, πρόσθεσε.

Διαγωνισμός για πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ

Επίσης, ο ΓΔ του ΟΧΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι αποφασίστηκε από το ΔΣ του Οργανισμού όπως σε περίπου 10 μέρες προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιλογή εξωτερικής πλατφόρμα στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση ΜΕΔ του Οργανισμού, τόσο αυτών που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΣΤΙΑ, τα οποία ανέρχονται περίπου στα €70 εκατομμύρια, όσο και αυτών που πληρούν τα κριτήρια του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ και για τα οποία δεν θα υποβληθεί αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Σημείωσε ότι όσοι υποβάλουν αίτηση για το ΕΣΤΙΑ για την ώρα δεν θα παραπεμφθούν σε πλατφόρμα.

Ο κ. Γεωργίου προέτρεψε τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του ΕΣΤΙΑ να υποβάλουν σύντομα αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο,, υπενθυμίζοντας ότι η περίοδος υποβολής αίτησης λήγει στις 15 Νοεμβρίου του 2019 και οι δυνατότητες των συμβούλων του ΟΧΣ για να τους εξυπηρετήσουν, όπως σημείωσε, δεν είναι απεριόριστες.

Υπενθύμισε ότι οι δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο θα επωφεληθούν με διαγραφή μέρους του χρέους τους, με αποπληρωμή του 1/3 του δανείου από το Κράτος και με μείωση επιτοκίου του δανείου τους.

Αύριο τα εγκαίνια νέου καταστήματος στη Λεμεσό

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμη ότι το Σάββατο 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στις 15.30 στη Λεμεσό τα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματος του ΟΧΣ, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, πλησίον του Τσίρειου δημοτικού σχολείου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης.

Σημείωσε ότι η μετακίνηση στα νέα γραφεία γίνεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ΟΧΣ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

About Author