Στην Κύπρο για 1η φορά ο παγκόσμιος τελικός του ClimateLaunchpad 2017

Στην Κύπρο για 1η φορά ο παγκόσμιος τελικός του ClimateLaunchpad 2017

 


Startups από 35 χώρες θα βρεθούν στην Κύπρο για να διαγωνιστούν στον Τελικό του μεγαλύτερου διαγωνισμού ιδεών πράσινης τεχνολογίας παγκοσμίως!

 

Ο Παγκόσμιος Τελικός του ClimateLaunchpad, του μεγαλύτερου διαγωνισμού ιδεών πράσινης τεχνολογίας παγκοσμίως, θα διεξαχθεί φέτος στις 17 και 18 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην Κύπρο, φέρνοντας στη Λεμεσό 105 start-ups από 35 χώρες. Η διήμερη εκδήλωση, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στους Χαρουπόμυλους Λανίτη όπου αναμένεται να δώσουν το παρών τους πέραν των 400 ατόμων από τον επιχειρηματικό, επενδυτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Όσοι παρευρεθούν στον Παγκόσμιο Τελικό, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, να γνωρίσουν από κοντά την επόμενη γενιά επιτυχημένων start-ups από όλο τον κόσμο και να εμπνευστούν από φρέσκιες, καινοτόμες ιδέες. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο ημιτελικός, όπου τα 105 start-ups θα παρουσιάσουν την ιδέα τους μπροστά από την κριτική επιτροπή με στόχο να κερδίσουν μια από τις 15 θέσεις στον τελικό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, 18 Οκτωβρίου. Οι 10 καλύτερες ομάδες που θα επιλεγούν στον Παγκόσμιο Τελικό θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των πράσινων start-ups, και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Η καλύτερη ιδέα θα λάβει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000 και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει €2.500. Επιπρόσθετα, οι start-ups  θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC, όπως για παράδειγμα τις αστικές αειφόρες μεταλλάξεις, την αειφόρο χρήση γης, την αειφόρο παραγωγή και τις περιβαλλοντικές μετρήσεις και χρηματοδότηση.

Όσοι παρευρεθούν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εξειδικευμένα και ενδιαφέροντα εργαστήρια τα οποία θα διεξάγονται από έμπειρα άτομα του χώρου. Η διήμερη εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο που είναι ειδικοί στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και networking sessions. Η εκδήλωση θα κλείσει με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Ο φετινός διαγωνισμός σηματοδοτεί την τέταρτη έκδοση του μεγαλύτερου διαγωνισμού πράσινων ιδεών παγκοσμίως, που διεξάγεται πλέον σε 35 χώρες. Το ClimateLaunchpad ψάχνει για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Φέτος, περισσότερα από 1000 start-ups υπέβαλαν τις ιδέες τους και πέρασαν από τα στάδια της αξιολόγησης, των bootcamps και του Εθνικού Τελικού που πραγματοποιήθηκε σε κάθε χώρα ξεχωριστά, όπου επιλέχθηκαν οι κορυφαίες ιδέες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στον Παγκόσμιο Τελικό. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η ‘Growgreen’, μια ομάδα μαθητών η οποία παρασκευάζει λίπασμα από χρησιμοποιημένο καφέ σε μορφή γλάστρας, η ‘Εchofixer’  η οποία κατασκευάζει καινοτόμα συστήματα απορρόφησης ήχων από ανακυκλωμένο χαρτί και η ‘Be Right Bag’, η οποία παράγει τσάντες από χρησιμοποιημένο χαρτί, εμποτισμένες με σπόρους που μπορούν να φυτευτούν.

Αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Τελικού είναι η Chrysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών, με συνδιοργανωτή τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων, ενώ ο τελικός έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στρατηγικός εταίρος της Chrysalis LEAP και Platinum Sponsor της εκδήλωσης είναι η PwC Κύπρου. O κ. Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC δήλωσε: «Η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Τελικού ClimateLaunchpad στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον τόπο μας ως πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαστε υπερήφανοι για τη συμμετοχή μας σε αυτή την τόσο σημαντική διοργάνωση και ως στρατηγικός εταίρος της Chrysalis LEAP θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα της μέσα από μια σειρά δράσεων αλλά και την ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων μας με απώτερο στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων στον τόπο μας.»

Μέγας χορηγός είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM): «Αντιμετωπίζουμε σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Oι κλιματικές αλλαγές και η εξάντληση των φυσικών πόρων αποσταθεροποιούν την ποιότητα ζωής μας. Η εταιρεία  BSM είναι χορηγός του ClimateLaunchpad γιατί δίνει τη δυνατότητα σε φιλόδοξες ομάδες να βρουν καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα μέσω της επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι καταπληκτική ευκαιρία για να εκπαιδεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους γύρω μας στο τι χρειάζεται να γίνει ανά το παγκόσμιο για να έχουμε μια δραστική αλλαγή», δήλωσε η κ. Έλενα Πανταζίδου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου (Group) της BSM.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι οι Γιώργος Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες ενώ Χορηγός Μεταφoρών είναι η  Dickran Ouzounian & Co. Ltd (Toyota Cyprus).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και τις εγγραφές, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://climatelaunchpad.org/grand-final/

H Chrysalis LEAP είναι ο πρώτος κυπριακός επιταχυντής ιδεών στην Κύπρο  που εκπαιδεύει νεοφυείς εταιρείες παρέχοντάς τους τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες για να μετατρέψουν τις ιδέες τους στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών σε σταθερές, αναπτυσσόμενες και εμπορικές επιχειρηματικές ιδέες.  (http://chrysalisleap.com/)

Το ClimateLaunchpad (http://climatelaunchpad.org) είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC το οποίο είναι η κύρια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή. Είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος και ιδιωτικός καινοτόμος συνεταιρισμός της Ευρώπης που επικεντρώνεται στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Το Climate-KIC αποτελείται από ένα διεθνές δίκτυο εταιρειών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και του δημόσιου τομέα.

Το Climate-KIC είναι μια από τις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας που δημιουργήθηκε το 2010 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το ευρωπαϊκό όργανο υπεύθυνο για τη δημιουργία βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης που παράλληλα ασχολείται και με τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. (www.climate-kic.org) (http://eit.europa.eu).

About Author