Όλα όσα θα γίνουν με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Όλα όσα θα γίνουν με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 


Τα επόμενα βήματα μετά την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, ανέλυσε ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ Χαράλαμπος Χρυσοστόμου.

Αρχικά, ο κ. Χρυσοστόμου δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία είναι ξεκάθαρο ότι διχάζει τον ελληνικό λαό και προκαλεί κλυδωνισμούς στα μικρότερα κόμματα, με αποχωρήσεις και μετακινήσεις βουλευτών.

Ο κύριος Χρυσοστόμου έκανε αναφορά και στα συλλαλητήρια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι οποίες αποτυπώνουν την αντίθεση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού στην εν λόγω συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σήμερα (21/1) αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω απ΄ αυτή. Μέχρι το τέλος της βδομάδας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα τεθεί και προς ψήφιση.

Ο κ. Χρυσοστόμου κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αφορά ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, μπορεί να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μόνο με 151 βουλευτές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος η Συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή με 150 + 1.  «Θα μπορούσε να ζητούσε, αν το επιθυμούσε (σ.σ ο Αλέξης Τσίπρας), ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να έχει περισσότερη πολιτική νομιμοποίηση», τόνισε.

Για να προσθέσει: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του δημοψηφίσματος, αυτό νομικά δεν είναι απαραίτητο. Θα μπορούσε όμως να το πράξει, για να έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση του λαού».

Η Συμφωνία, επανέλαβε ο κ. Χρυσοστόμου, μπορεί να θεωρηθεί νομότυπη και χωρίς δημοψήφισμα και μόνο με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις και τοποθετήσεις κομμάτων (ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΑΛ), η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως θα περάσει με 153 – 154 βουλευτές, εκτίμησε ο κ. Χρυσοστόμου.

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία

Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο οδικός χάρτης ολοκληρώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από τα Σκόπια, με τις ψηφοφορίες και τις Συνταγματικές αναθεωρήσεις που αποτελούσαν προαπαιτούμενο της Συμφωνίας.

Τα επόμενα στάδια από εδώ και πέρα, ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, έχουν να κάνουν κυρίως με τη διεθνή διάσταση και όχι με τη διμερή διάσταση.

«Η Συμφωνία σε διμερές επίπεδο επικυρώνεται μέσα στη βδομάδα, εφόσον περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η διεθνής πτυχή της διμερούς συμφωνίας έχει να κάνει με την ενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε., όπου θα γίνει μέλος της με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Την ίδια ώρα, θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», ανέφερε.

Ο κ. Χρυσοστόμου προέβλεψε ότι η διαδικασία έγκρισης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την Ελληνική Βουλή θα γίνει πολύ σύντομα.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε., αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει. Δεδομένο είναι ότι με την κύρωση της Συμφωνίας θα αρχίσει η συζήτηση επί των ευρωπαϊκών κεφαλαίων των Σκοπίων.

Ο κ. Χρυσοστόμου έδωσε περισσότερη έμφαση στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ διευρύνουν την επιρροή τους στη Βαλκανική Χερσόνησο.

«Η Ρωσία αντιδρά, γιατί είχε ιστορικά μια επιρροή στα Βαλκάνια για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι Σλάβοι είναι συγγενικό εθνοτικό φύλο με τους Ρώσους. Πολλές από αυτές τις χώρες είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Επί Γιουγκοσλαβίας αυτές οι χώρες ήταν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων και αρά δεν ήταν στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η Ρωσία βλέπει τώρα τη μια χώρα μετά την άλλη να μπαίνουν στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να χάνει τα ερείσματα και την επιρροή της στην περιοχή», κατέληξε. Πηγή: Sigmalive

About Author