MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα καλά κρατεί! «Ρεαλιστικές δράσεις… αλλαγή κουλτούρας», λέει η Επίτροπος Ισότητας στη CT

Advertisment

Ακόμη και σήμερα… χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών – Κατάρτιση πλάνων από Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας, Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Παιδείας και εργοδοτών – Οι 3 πυλώνες της συνεργασίας με ΚΕΒΕ – Εργασία ίσης αξίας και… «δεν πρόκειται για διαγωνισμό γυναικών- αντρών» – Η οδηγία για διαφάνεια που θα γίνει νόμος – Καιρός για… αλλαγή κουλτούρας – Ένταξη μαθήματος στα σχολεία

Της Γεωργίας Μιχαήλ
Εν έτει 2023 οι συζητήσεις γύρω από το θέμα της ισότητας αμοιβών βρίσκονται ακόμη στο προσκήνιο. Πλάνο με ρεαλιστικές, στοχευμένες δράσεις αλλά και προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας, μέσω της παιδείας, επιχειρεί να πετύχει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας αλλά και τις συνομοσπονδίες εργοδοτών.

Μπορεί το μισθολογικό χάσμα να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί. «Το χάσμα αμοιβών υπάρχει στην Κύπρο και ανέρχεται στο 9,9%. Αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς βρισκόταν στο 15%. Ωστόσο θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν θα μηδενιστεί », ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, μιλώντας στη Cyprus Times.

Σε παρατήρηση ότι αυτό φαντάζει ουτοπικό και ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποιος πιο ρεαλιστικός στόχος ανέφερε ότι είναι κάτι που συζητά με τον Υπουργό Εργασίας, με τον οποίο είχε συνάντηση χθες το πρωί, ώστε να θέσουν τα επόμενα βήματα επί τούτου. «Το Υπουργείο Εργασίας, μέσα στο πλαίσιο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο ανθρωποκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο, θα κάνει ανάλυση των πραγματικών δεδομένων των μισθών στην αγορά εργασίας. Πάντα είμαστε σε συντονισμό για να είναι πιο ολοκληρωμένη η δράση μας. Θέτουμε στόχους που μπορούμε να προσεγγίσουμε και να υλοποιήσουμε», σημείωσε.

- Advertisement -

Οι 3 πυλώνες της συνεργασίας με ΚΕΒΕ

Με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ανακοίνωσαν χθες την έναρξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

«Θα δημιουργήσουμε μία Ομάδα Εργασίας για την Ισότητα των Φύλων με εκπροσώπους από το Γραφείο Επιτρόπου και επιχειρηματικά μέλη του ΚΕΒΕ, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο. Στόχος να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για την ισότητα της αμοιβής. Προβλέπεται, πιλοτικά, συνεργασία με 10 επιχειρήσεις, μέλη του ΚΕΒΕ, που απασχολούν 50-150 εργαζομένους/ες. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν ετήσια πλάνα δράσης για την προώθηση της ισότητας στις επιχειρήσεις και διερευνηθεί το ενδεχόμενο χάσματος αμοιβής, οριζόντιου και κάθετου με στόχο την περεταίρω μείωση του. Θέλουμε οι δράσεις να είναι στοχευμένες και να μπορούν να εφαρμοστούν. Γιατί πολλές φορές κάνουμε μεγαλεπίβολα πλάνα και δε φθάνουμε ποτέ το στόχος μας. Επίσης, θέλουμε να κωδικοποιήσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών και των επιχειρήσεων και την πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις. Στη βάση της ανάλυσης που θα διενεργηθεί, θα σχεδιαστούν πρακτικές δράσεις με στόχο την άρση αυτών των εμποδίων».

Εργασία ίσης αξίας και… «δεν πρόκειται για διαγωνισμό γυναικών- αντρών»

Όταν μιλάμε ωστόσο για ισότητα αμοιβών κατευθείαν γεννάται το ερώτημα πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε ποια είναι η εργασία ίσης αξίας. Η Επίτροπος ανέφερε ότι επί τούτου ότι θα προχωρήσουν σε μελέτη για να καθοριστεί πως αξιολογείται η αξία του κάθε επαγγέλματος. «Συζητώντας με τους εργοδότες, με τις συνομοσπονδίες των εργοδοτών, έχουμε καταλήξει ότι πρέπει να αποφασιστεί και πως αξιολογείται η αξία του κάθε επαγγέλματος. Έτσι θα προχωρήσει το Γραφείο μας και σε αυτή τη μελέτη. Δεν είναι κάτι που θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα ενταχθεί όμως ως δράση μέσα στη νέα στρατηγική για την ισότητα για το 2024».

Κληθείσα να απαντήσει εάν για να φθάσουμε σε ισότητα αμοιβών αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν τα έσοδα των ανδρών ή θα αυξηθούν εκείνα των γυναικών, η Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ των δύο φύλων.

Τόνισε ότι «δε συγκρίνουμε τους άντρες και τις γυναίκες. Φυσικά θα παίξει ρόλο και η απόδοση του κάθε ατόμου στην εργασία του. Το χάσμα είναι και οριζόντιο και κάθετο. Το κάθετο το παρατηρούμε, κυρίως, όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις και περισσότεροι άντρες θέσεις εξουσίας».

Η οδηγία για διαφάνεια στους μισθούς που θα γίνει νόμος

Θέτοντας της το ερώτημα εάν θα μπορούσε ως ένα μέτρο να υποχρεούνταν οι επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 εργαζόμενους να γνωστοποιούν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, η Επίτροπος αναφέρθηκε σε οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαφάνεια στους μισθούς.

«Η οδηγία αυτή έχει δοθεί και εμείς πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026 ώστε η οδηγία να ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο και πλέον θα είναι θέμα νόμου. Αυτή τη στιγμή γίνονται έλεγχοι από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της επιθεώρησης της εργασίας που αφορά το χάσμα αμοιβών. Επίσης δίνονται από το Υπουργείο Εργασίας βραβεία ως καλές πρακτικές επιχειρήσεων για το χάσμα των αμοιβών».

Καιρός για… αλλαγή κουλτούρας – Ένταξη μαθήματος στα σχολεία

Εμπόδιο για τις γυναίκες αποτελούν και οι πολλαπλοί ρόλοι που έχει αποτρέποντας την να αναλάβει ηγετικές θέσεις.

«Τόσο από τη βιβλιογραφία όσο και από την εμπειρία, γνωρίζουμε για τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας και την έλλειψη χρόνου που έχει. Γεγονός που αποτελεί, πολλές φορές, εμπόδιο για να δεχθεί μία γυναίκα να αναλάβει μία θέση λήψης αποφάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργείο Πρόνοιας σε συνεργασία και με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, προχωρά στη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών», ανέφερε.

Ωστόσο, σημείωσε η Επίτροπος, επειδή και στόχος του Γραφείου της δεν είναι μόνο να βρεθούν αποσπασματικές αλλά ολιστικές λύσεις θα πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να αλλάξει η νοοτροπία και η κουλτούρα των πολιτών για το θέμα της ισότητας. «Θέλουμε να σπάσουμε το στερεότυπο ότι η ευθύνη για το σπίτι είναι αποκλειστικά στη γυναίκα. Δε μπορεί η γυναίκα να είναι εργαζόμενη και μετά όταν σχολάσει να δέχεται όλο το βάρος στο σπίτι. Πρέπει να υπάρχει ισότιμη κατανομή των εργασιών στο σπίτι. Αυτό πρέπει να γίνει κουλτούρα. Σαφώς και είναι θέμα παιδείας γι’ αυτό και ήδη ξεκινήσαμε συζητήσεις με την Υπουργό Παιδείας ώστε να εισαχθεί συγκεκριμένο μάθημα για την ισότητα των φύλων, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις στα σχολεία».

Ερωτηθείσα από ποια ηλικία θα μπορούσε να ενταχθεί το μάθημα στη διδακτέα ύλη απάντησε ότι αυτό εξαρτάται και από τα πόσα άτομα υπάρχουν που μπορούν να διδάξουν ένα τέτοιο μάθημα. «Πρέπει να γίνει ενημέρωση των εκπαιδευτών. Άρχισαν οι διεργασίες ώστε να δούμε από πού μπορούμε πρακτικά και ρεαλιστικά να ξεκινήσουμε. Ιδανικά από τα νηπιαγωγείο. Να μιλούμε για τον σεβασμό, την ισότητα και τι σημαίνουν».

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment