MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Συνδέοντας τα νεοφυή οικοσυστήματα της Ευρώπης

Advertisment

 

Η ανάπτυξη μιας ενιαίας σύνδεσης των νεοφυών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη και η προσπάθεια από την KPMG Κύπρου, Μιχάλη Τυρίμο και 7 χώρες που στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων

 

- Advertisement -

Τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα λειτουργούν κυρίως αυτόνομα χωρίς πραγματική διασύνδεση και δικτύωση όχι μόνο με 3 χώρες αλλά πού πιο σημαντικό με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης. Η δικτύωση νεοφυών επιχειρήσεων, ανθρώπινου δυναμικού, ιδεών και επενδυτών αποτελεί το άγιο/ιερό δισκοπότηρο των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη παρά τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν κατά καιρούς παρθεί. Η διασύνδεση είναι επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να συναγωνιστούμε σε κάποιο βαθμό προηγμένα οικοσυστήματα της Αμερικής, Ασίας και Ισραήλ.

Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που βιώνουμε μπορεί και να μας συνδέσει σε τομείς και βαθμό που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο στόχος και η βασική ιδέα είναι σχετική απλή. Στο παρόν στάδιο ένας ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης μπορεί να βρει πληροφορίες για άλλα οικοσυστήματα στην Ευρώπη μέσω σελίδων όπως για παράδειγμα το Startup Europe και άλλες ιστοσελίδες. Το πρόβλημα είναι η χρονοβόρα διαδικασία και η έλλειψη πληροφοριών ή μη πρόσβαση σε πληροφορίες που άλλα σχετικά συστήματα δίνατε να έχουν. Ο συγκεκριμένος χρήστης θα πρέπει να ψάξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο κάθε οικοσύστημα, να δει με τι ασχολούνται και να επικοινωνήσει μαζί με αυτές που τον ενδιαφέρουν. Μια διαδικασία που είναι σχετικά χρονοβόρα και αποθαρρυντική πολλές φορές αφού θα πρέπει να προχωρήσεις και σε σχετικό φιλτράρισμα όλων των προαναφερθέντων πληροφοριών.

Μια λύση θα μπορούσε να έρθει μέσω πλατφόρμας όπου ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει όλες τις σχετικές πληροφορίες με το πάτημα ενός κουμπιού – για παράδειγμα: παρουσίαση της λίστας με όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη που ασχολούνται με βιοτεχνολογία και όλων το σχετικών μονάδων ανθρώπινου δυναμικού συμπεριλαμβανομένων και ερευνητών, μηχανολόγων πληροφορικής και λογισμικού ακόμη και επενδυτές.

KPMG Κύπρου, ο Μιχάλης Τυρίμος και συνεργάτες σε 7 χώρες έχουν ενώσει δυνάμεις για την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενώσει τα νεοφυή επιχειρηματικά (startup) οικοσυστήματα της Ευρώπης με πρωτοφανές τρόπο καταθέτοντας μάλιστα σχετική Πρόταση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Σχετική πρόταση με την προτεινόμενη λύση έχει κατατεθεί από την KPMG Cyprus (EU Funding Unit, KPMG Cyprus Enterprise and Innovative Startups) και του Μιχάλη Τυρίμου, συμβούλου επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας, συνιδρυτή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cypriot Enterprise Link και πρόξενο του Ευρωπαϊκού Forum Καινοτομίας για Νέους στη Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής καθώς και εταίρους από 7 χώρες όπως οι Pixel Actions, Cubik S, Mov, Cypriot Enterprise Link (Κύπρος); ArxNet, Industry Disruptors Game Changers (Ελλάδα); Synyo (Αυστρία), ADFABER (Ρουμανία), Beta-i (Πορτογαλία), Tetuan Valley (Ισπανία), και European Young Innovators Forum (Βέλγιο).

Σύμφωνα με τον κύριο Τυρίμο, ο οποίος ανάλαβε το σχεδιασμό τις προτεινόμενης πλατφόρμας  και την αξιοποίηση της συνεργασίας με εταίρους από 7 άλλες χώρες: “Επιχειρούμε να ενώσουμε τους ιδρυτές νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων με επενδυτές καθώς και με το τεχνολογικό ταλέντο από όλη την Ευρώπη, με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Το σχέδιο υλοποίησης του συστήματος μας πλαισιώνεται από τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη.”

Σύμφωνα με την KPMG “η ταχύτητα και πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα τελικά μπορεί και να κρίνουν την επιτυχία μια νεοφυούς επιχείρησης. Όπου έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες σε προηγμένα οικοσυστήματα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση τόσο στον δείκτη επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και στον ίδιο τον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων”

Την σημαντικότητα ενός τέτοιου συστήματος εξέφρασαν και οι Βρυξέλλες. Ο κύριος Nicholas Zylberglajt, συνιδρυτής του European Young Innovators Forum, δήλωσε: “η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας είναι αφενός το είδος των πρωτοβουλιών που πρέπει να στηρίζονται και για αυτό το EYIF στηρίζει και αφετέρου γιατί μόνο έτσι μπορεί να κτιστεί και να ευδοκιμήσει ένα πανευρωπαϊκό οικοσύστημα που κατά την γνώμη μου είναι ο μόνος τρόπος για τις Ευρωπαικές νεουφυείς επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν από την Ευρώπη, αποκτόντας πρόσβαση σε ανθρώπινο ταλέντο, χρηματοδοτήσεις και ευκαιρίες”.

Η ομάδα περιμένει την σχετική έγκριση από την Ευρωπαική ένωση αν και γίνονται ήδη επαφές με στρατηγικούς επενδυτές που βλέπουν θετικά την σχετική πρόταση. Αν η ΕΕ εγκρίνει την σχετική πρόταση, τότε η υλοποίηση του έργου αναμένετε να ξεκινήσει στις περί τα μέσα του 2018.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment