MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Σκοτώνουμε ένα εργαλείο που έσωσε την οικονομία

Advertisment

Το ενδιάμεσο πόρισμα για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών έφερε στην επιφάνεια τη διαχρονική νοσηρή νοοτροπία που επικρατεί σε αυτόν τον τόπο που είναι το εύκολο κέρδος, η κακοδιαχείριση, το ρουσφέτι, οι πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις, οι διοικητικές παρανομίες, η επιρροή της εξουσίας και γενικά του συστήματος, δηλαδή του κατεστημένου.

Σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους αυτής της χώρας, όταν σε μία νύκτα, έκλεισε μία από τις δύο μεγαλύτερες εγχώριες συστημικές τράπεζες, κουρεύτηκαν καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, έκλεισαν επιχειρήσεις και η χώρα μπήκε κάτω από μνημόνιο, οι πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, ήρθε ως μάννα από τον ουρανό.

Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη χρονική περίοδο του 2013 και μετά, η χώρα μας κατάφερε στο πλαίσιο της συνέργειας όλων των αρμόδιων φορέων, κράτους και ιδιωτικού τομέα να προσελκυστούν ξένα κεφάλαια εν μέσω σοβαρής περιορισμένης ρευστότητας.

- Advertisement -

Τα αρχικά κριτήρια που είχαν θεσπιστεί επέτρεψαν επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα επωφελήθηκαν από το εργαλείο των πολιτογραφήσεων το τραπεζικό σύστημα, οι  κατασκευές, η τουριστική βιομηχανία, οι υπηρεσίες, η κτηματαγορά και ειδικότερα τα ταμεία του κράτους του οποίου τα δημοσιονομικά ήταν υπό τον «έλεγχο» των διεθνών πιστωτών.

Επιπρόσθετα το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα  έδωσε «ψωμί» σε δικηγόρους μικρούς και μεγάλους, σε λογιστές και μεγάλα ελεγκτικά γραφεία και το πιο σημαντικό δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας όταν το 2013 το ποσοστό της ανεργίας είχε αγγίξει το 17%.

Το εργαλείο των πολιτογραφήσεων είχε δώσει και την πρώτη μεγάλη ένεση στον αγώνα του τραπεζικού συστήματος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και του ιδιωτικού χρέους.

Η αγορά έκανε λόγο για «ευλογία» αφού το επενδυτικό πρόγραμμα αποδεικνυόταν ένα εργαλείο θαύμα το οποίο είχε τραβήξει τη χώρα στην κατάλληλη στιγμή από την κατρακύλα των δραματικών αποφάσεων του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

Είναι ενδεικτικό ότι από το 2014 μέχρι που η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει το πρόγραμμα εξαιτίας των αποκαλύψεων του Al Jazeera και των πολιτικών αντιπαραθέσεων μόνο τα έσοδα του ΦΠΑ από τον κατασκευαστικό τομέα είχαν διπλασιαστεί.

Μόνο στον κατασκευαστικό τομέα είχαν αυξηθεί κατά περίπου 8 χιλιάδες, οι θέσεις εργασίας. Και αν λάβουμε ως δεδομένο αυτό που λένε όλοι οι οικονομολόγοι ότι η οικοδομική βιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δεν χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα γιατί υπήρξε τόση ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας και εν μέσω μνημονίου και μετά που εξήλθε η χώρα του οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς το σύστημα για το οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω και η όλη νοοτροπία των ανθρώπων αυτού του τόπου που εθίζονται στο εύκολο και πρόσκαιρο κέρδος, αλλά λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, πέτυχαν να εκθέσουν τη χώρα παγκοσμίως και ειδικότερα πλήξουν το κύρος της εντός της ΕΕ, ανεξάρτητα αν τα πλείστα κράτη μέλη της, αντλούν δισεκατομμύρια από τις πολιτογραφήσεις.

Το τελικό πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής αναμένεται αρχές Ιουνίου.

Το στίγμα των ευρημάτων έχει ήδη δοθεί από το ενδιάμεσο πόρισμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες. Το σίγουρο είναι ότι από τα συμπεράσματα του πορίσματος θα προκύψουν και πολιτικές ευθύνες.

Το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι θα τις αναλάβουν.

Σύμφωνα με το ενδιάμεσο πόρισμα φωτογραφίζονται επενδυτές υψηλού κινδύνου προς τους οποίους δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια.

Πρόκειται για 65 περιπτώσεις οι οποίες τέθηκαν ήδη  ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Το πως αυτοί οι υψηλού κινδύνου επενδυτές, πλείστοι εκ των οποίων καταζητούνται από τις χώρες τους, άλλοι είναι στη λίστα της ιντερπόλ και άλλοι αποδείχθηκαν γνωστοί απατεώνες, έλαβαν με τόση  ευκολία το κυπριακό διαβατήριο, είναι απορίας άξιο.

Η ουσία είναι ότι ουδείς εκ των πολιτικών δεν μας είπε ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα  των ευρημάτων του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής.

Θα ενταφιαστεί οριστικά αυτό το πρόγραμμα που έδωσε ανάπτυξη στη χώρα, ή κάποιοι σοβαροί και υπεύθυνοι σε αυτό το νησί, θα αναδομήσουν κριτήρια, τις νοοτροπίες και  θα βάλουν θεμέλια ασφαλιστικών δικλείδων για να συνεχίσει το εργαλείο αυτό να συμβάλλει στην ανάπτυξη ζωτικών κλάδων της κυπριακής οικονομίας;

Της Νικολέττας Λιβέρα

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment