MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Πως χρησιμοποιούν σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη κυπριακές επιχειρήσεις

Advertisment
Ακόμη δεν χρησιμοποιείται στο 100% η τεχνητή νοημοσύνη από κυπριακές επιχειρήσεις

Της Χρυστάλλας Νικολάου

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό και ευρύ πεδίο της τεχνολογίας που έχει επηρεάσει την Κύπρο, όπως και πολλές άλλες χώρες, σε διάφορους τομείς. Ειδικότερα, το τελευταίο έτος εμφανίζονται νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ανά το παγκόσμιο.

- Advertisement -

Οι κυπριακές επιχειρήσεις, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση στο ντόμινο των εξελίξεων, καθώς έχουν ξεκινήσει να υποστηρίζουν κάποια έργα πληροφορικής τους με την χρήση νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Κυπριακές επιχειρήσεις και τεχνητή νοημοσύνη σήμερα
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Δημήτρης Νησιώτης, εξήγα με δηλώσεις του στο Ευρωκέρδος πως χρησιμοποιούν οι κυπριακές επιχειρήσεις την τεχνητή νοημοσύνη την δεδομένη στιγμή.

Συγκριμένα, ανέφερε ότι η πρώτη κινητοποίηση και το ενδιαφέρον ως προς την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Κύπρο εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της πανδημίας covid-19, εξηγώντας ότι οι «υβριδικές πλέον συνθήκες επιτάσσαν την χρήση των τελευταίων τεχνολογιών».

Αξιολογώντας την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα, κυπριακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα νέα εργαλεία της εν λόγω τεχνολογίας για υποστήριξη, ανάλυση και ανάπτυξη των επιμέρους διεργασιών».

Ο κ. Νησιώτης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα use cases, δηλαδή κυπριακές επιχειρήσεις που να χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την παραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων την τεχνητή νοημοσύνη και τα επιμέρους εργαλεία της».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «οι κυπριακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό εργαλεία που έχουν ήδη ενσωματωμένη την τεχνητή νοημοσύνη στο λογισμικό τους όπως Ε-Commerce, CRM, Digital Marketing και λύσεις αναζήτησης».

«Η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται σταδιακά από τις κυπριακές επιχειρήσεις για τεχνολογικές λύσεις αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος και βρισκόμαστε αρκετά μακριά για να φτάσουμε στο 100% της χρήσης της», σημείωσε ο κ. Νησιώτης.

Παραμένει το πρόβλημα υποστελέχωσης
Για άλλη μια φορά, ανέδειξε το πρόβλημα της υποστελέχωσης στον κλάδο της πληροφορικής, σημειώνοντας ότι υπάρχει «ποιοτικό και ποσοτικό θέμα όσο αφορά την πλήρωση θέσεων».
Κλείνοντας, ο κ. Νησιώτης σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο για εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων όσο αφορά τον κλάδο πληροφορικής» σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες νέες πρωτοβουλίες που αφορούν σχέδια και θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Χαμηλή η «ψηφιακή ένταση» στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Εurostat για το 2022 ειδικότερα, στην Κύπρο το 33% των επιχειρήσεων βρίσκεται στην κατηγορία της πολύ χαμηλής ψηφιακής έντασης (44% στον μέσο όρο της ΕΕ), 41% στην κατηγορία της χαμηλής ψηφιακής έντασης (34% στην ΕΕ), το 23% στην κατηγορία της υψηλής ψηφιακής έντασης (19% στην ΕΕ) και το 3% στην κατηγορία της πολύ υψηλής ψηφιακής έντασης (3% στην ΕΕ).

Σε σχέση με το μέγεθος των εταιριών, το 66% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο (55% στην ΕΕ) είχε επιτύχει το στοιχειώδες επίπεδο ψηφιακής έντασης το 2021, σε σύγκριση με το 96% των μεγάλων επιχειρήσεων (88% στην ΕΕ).

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment