MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Ποιος φέρει, τελικά, την ευθύνη;

Advertisment

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά, από την έναρξη της κρίσης το 2010, που η Ελλάδα φτάνει επικίνδυνα στο χείλος της αβύσσου. Η διαφορά με τα προηγούμενα επεισόδια, όμως, είναι ότι οι εταίροι της Αθήνας στην Ευρωζώνη μοιάζουν να είναι έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Και επιπλέον, ποτέ άλλοτε το Grexit, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, δεν έμοιαζε να είναι τόσο ρεαλιστική». Αυτά έγραφε χθες το απόγευμα στο κεντρικό της σχόλιο η γαλλική εφημερίδα «le Monde», υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ελλάδα: η ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα» -επιρρίπτοντας, προφανώς, το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

- Advertisement -

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η ναυαρχίδα του γαλλικού Τύπου διατυπώνει αυτή την άποψη σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σκληραίνει τη στάση του έναντι της Αθήνας, ενώ ο πρώην πρόεδρος και πιθανός αντίπαλος του Ολάντ στις προεδρικές εκλογές του 2017, Νικολά Σαρκοζί, καλεί σε κατά μέτωπο ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση -παραπέμποντας, προφανώς, στις ένδοξες σελίδες που είχε γράψει στη Σύνοδο των Καννών, τον Νοέμβριο του 2011, έχοντας απέναντί του τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος και είχε αναγκαστεί να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι στην εκτίμηση πως η βασική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν βαραίνει την Αθήνα. Ούτε καν στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος και το σύνολο των κυβερνητικών εταίρων της, όπως αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας και χθες, κατηγορούν ευθέως την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, ο γνωστός οικονομολόγος Χένριχ Μίλερ, σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, εκτιμά ότι η «ευρωπαϊκή στρατηγική της Μέρκελ κατέρρευσε», επικαλούμενος μάλιστα μια φράση που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Economist: «Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει και η Γερμανία ο διστακτικός ηγεμόνας της, το αφήνει να συμβεί».

«Αυτή η κρίση αποτελεί ταυτόχρονα μια κρίση και για την Αγκελα Μέρκελ. Στην αρχή της, υπερφόρτωσε τη χώρα με περικοπές, οι οποίες ακύρωσαν κάθε αναπτυξιακή δυναμική (…) Οπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος, έλεγε η ίδια πριν από μερικές μέρες. Αυτή ακριβώς η βούληση είναι, όμως, που της έλειψε. Η ίδια θα μπορούσε να υποσχεθεί στους Ελληνες ένα κούρεμα του χρέους τους. Γνώριζε, άλλωστε, ότι κάτι τέτοιο ήταν τεράστιας σημασίας για τον Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας του, ενώ και τα λεφτά θεωρούνται ούτως ή άλλως χαμένα. Δεν το έκανε -εκτός των άλλων, επειδή φοβάται τους υπέρμαχους του Grexit στο κόμμα της», έγραφε από την πλευρά του στην εφημερίδα Die Zeit (φιλικά προσκείμενη στους Σοσιαλδημοκράτες) ο Μαρκ Σίεριτζ.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η αντιπαράθεση αναφορικά με το ποιος φταίει περισσότερο κλιμακώνεται, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης. Αλλωστε, ο χρόνος για την αντιπαράθεση δεν τελειώνει ποτέ -σε αντίθεση, φυσικά, με τον χρόνο για τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, ο οποίος είναι πάντοτε εξαιρετικά περιορισμένος… Πηγή: HΜΕΡΗΣΙΑ

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment