MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Μ.Καμμάς: Τα δύσκολα πέρασαν για τις τράπεζες, τα στοιχήματα όμως πολλά

Advertisment

 


Με την ευκαιρία των 20χρονων του, το Ευρωκέρδος φιλοξενεί επώνυμες παρεμβάσεις για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

 

- Advertisement -

Έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση τόσο εντός δύσκολων συνθηκών πριν και μετά το 2013, αλλά και έχοντας κάνει και βήματα αποκατάστασης και επαναδιοργάνωσης του τραπεζικού τομέα, μπορούμε πλέον να λέμε ότι είμαστε σε καλύτερη θέση τόσο για να σχεδιάσουμε το μέλλον μας όσο και να εκτιμούμε πιο σωστά και έγκαιρα τους δυνητικούς κινδύνους και τις προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν από πολλές κατευθύνσεις.

Προσεγγίζοντας το πεδίο των προκλήσεων δεν θα μπορούσα να μην αρχίσω από το κομμάτι των εποπτικών απαιτήσεων, οι οποίες σχεδόν κάθε χρόνο διευρύνονται. Εάν παρατηρήσει κανείς τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα διαπιστώσει ότι πλέον οι δείκτες είναι περίπου διπλάσιοι σε σύγκριση με τα προ κρίσης δεδομένα. Μάλιστα, οι σχεδιασμοί -που σήμερα γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο- φαίνεται ότι την επόμενη δεκαετία η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και συνεπώς ο κεφαλαιακός πήχης από πλευράς εποπτικών αρχών για τις τράπεζες πιθανώς να τεθεί πιο ψηλά.

Ο προσανατολισμός τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν είναι προφανής: Αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο, καλύτερα θωρακισμένος τραπεζικός τομέας. Προφανώς η συγκεκριμένη διαδικασία είναι επίπονη για τις τράπεζες, με ολοένα και αυξανόμενο κόστος, πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας επομένως και δημιουργίας δύσκολου περιβάλλοντος για τους επενδυτές. Η συγκεκριμένη εικόνα αντικατοπτρίζεται και στην αγορά, η οποία διαχρονικά έχει χρηματοδοτικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, εναλλακτικά κανάλια διεκπεραίωσης συναλλαγών εισέρχονται στην αγορά περιορίζοντας τα έσοδα του τραπεζικού κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει η τεχνολογία ωθεί τόσο τους πολίτες όσο και εταιρείες σε αναζήτηση ολοένα και περισσότερων τεχνολογικών λύσεων σε πολλά επίπεδα, κάτι που βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στις συναλλαγές. Αυτό ωθεί τις τράπεζες σε ανταγωνισμό με εταιρείες και πλατφόρμες εκτός τραπεζικού συστήματος, στο ευρύτερο πεδίο υπό τον όρο FinTech.

Την ίδια ώρα κόστος προκύπτει και από την ευθυγράμμιση με το κανονιστικό πλαίσιο που άμεσα τίθεται από την ΕΕ και έμμεσα, σε ένα δεύτερο επίπεδο, από τις προδιαγραφές και τις παραμέτρους που διαμορφώνονται σε ευρύτερα διεθνές επίπεδο. Η Κύπρος, λόγω της δημοσιότητας που χρεώθηκε στο παρελθόν, έχει πολλούς περισσότερους λόγους να είναι διπλά προσεκτική και απόλυτα ευθυγραμμισμένη σε κάθε νέα Οδηγία, νομοθεσία και κανονιστική διάταξη, προκειμένου να διασφαλίσει και να ενισχύσει όσα έκτισε τα τελευταία χρόνια τόσο ουσιαστικά όσο και σε επίπεδο διεθνούς φήμης.

Συνεπώς, οι τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις τοπικές και διεθνείς απαιτήσεις κανονιστικής και εποπτικής διάστασης αποτελούν σημαντικές προκλήσεις και για τις κυπριακές τράπεζες. Τα στοιχήματα που έχουν να κερδηθούν είναι πολλά και σε διάφορα επίπεδα και ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, καλείται άλλη μια φορά να επιδείξει την ικανότητά του να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται και να σχεδιάζει το μέλλον βάσει των νέων δεδομένων.

Δρ. Μιχάλης Καμμάς, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment