MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Λαγκάρντ: «Πονοκέφαλος» η κάμψη στα δάνεια – Στην Επ. Ανταγωνισμού το «μπαλάκι» για το spread σε δάνεια – καταθέσεις

Advertisment

Απότομη η πτώση της ζήτησης πιστώσεων στην Ευρώπη, επιφυλακτικές οι τράπεζες – «Κλειδί» οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η κάμψη που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, τόσο στην προσφορά, όσο κυρίως στη ζήτηση, νέων δανείων, ως απόρροια των υψηλών επιτοκίων.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία από το βήμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη διατήρηση – και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του δ.σ. – των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα του 4% το υψηλό ποσοστό τους, σε συνδυασμό με τις συναφείς περικοπές στα επενδυτικά σχέδια και τις αγορές κατοικιών, οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το γ’ τρίμηνο του 2023, ενώ και τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά.

«Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που μας λένε ότι μειώνουν την πιστωτική τους ροή είναι, επίσης και οι επιχειρήσεις που πατούν ‘φρένο’ στις επενδύσεις εξαιτίας των επιπέδων των επιτοκίων», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας πως ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκε απότομα, από 2,2% τον Ιούλιο σε 0,7% τον Αύγουστο και 0,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ υποτονικά παρέμειναν και τα δάνεια προς νοικοκυριά, με τον ρυθμό αύξησης να επιβραδύνεται σε 1% τον Αύγουστο και 0,8% τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ δε, ο πόλεμος, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μέση Ανατολή, θέτει σε επιπλέον κίνδυνο τη ζήτηση νέων δανείων.

Επιτόκια δανείων και χορηγήσεων

Την ίδια στιγμή, στο «γήπεδο» αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ρίχνει η πρόεδρος της ΕΚΤ το «μπαλάκι» για την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. «Η δουλειά μας στην ΕΚΤ είναι να καθορίζουμε τα επιτόκια, με τα οποία οι τράπεζες λαμβάνουν χρηματοδότηση. Η δουλειά μας δεν είναι να καθορίζουμε τα επιτόκια, με τα οποία αυτές δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι περνούν τις όποιες αποφάσεις σωστά. Από εκεί και πέρα, όμως, του θέματος μπορούν να επιληφθούν άλλες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ακόμη και οι ίδιοι οι καταναλωτές. Δεν είναι ένας τομέας, στον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει δράση», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το κενό αυτό εντοπίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Πηγή: NewsMoney

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment