MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Κλειδί οι επενδύσεις για υγιή δημόσια οικονομικά

Advertisment

Καθώς μας χωρίζουν λίγες ώρες από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό του 2022 είναι χρήσιμο να δούμε ποια είναι η δημοσιονομική κατεύθυνση σε επίπεδο Ευρωζώνης, ποια η κατεύθυνση για χώρες με υψηλό χρέος, όπως Κύπρος αλλά και πως αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Το συμπέρασμα όσων θα αναλύσουμε στη συνέχεια είναι ότι η δημοσιονομική ισορροπία και η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις. Εχει σημασία, λοιπόν, πως ξοδεύεται το κάθε ευρώ. Παράλληλα με την πανδημία να είναι ακόμη παρούσα θα πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί σε κάθε πιθανή εξέλιξη.

Σε ότι αφορά τη γενικότερη κατεύθυνση, το Eurogroup σημειώνει ότι το επίπεδο αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα υψηλό, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί και έχουν αναδυθεί νέες αντίξοες συνθήκες για τις οικονομικές προοπτικές. Η έντονη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας συνοδεύεται από αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, μεταξύ άλλων λόγω των τιμών της ενέργειας, μετά από χρόνια υποτονικών επιπέδων πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Το Eurogroup, πάντως, αναγνωρίζει την άποψη των θεσμικών οργάνων ότι ο αυξημένος πληθωρισμός αναμένεται να είναι παροδικός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εμφανίζονται καλά εδραιωμένες.

- Advertisement -

Το Eurogroup τάσσεται υπέρ μια μετριοπαθούς υποστηρικτικής δημοσιονομικής στάσης στη ζώνη του ευρώ για το 2022 προκειμένου να διατηρηθεί η ανάκαμψη υπό το πρίσμα των καθοδικών κινδύνων, οι οποίοι παραμένουν έντονοι και ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται. Κατά τη σταδιακή μετάβαση από τη γενικευμένη δημοσιονομική στήριξη σε πιο στοχευμένα μέτρα πολιτικής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επανεξετάζουν τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμα να τα προσαρμόσουν ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα.

Το Eurogroup υπενθυμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων και της φιλικής προς την ανάπτυξη σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών, καθώς και των ισχυρών δημοσιονομικών πλαισίων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup  ζητεί την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Επιπλέον τα κράτη μέλη με χαμηλό ή μεσαίο χρέος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση το 2022, ενώ τα κράτη μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον ευρωπαϊκό  μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για να χρηματοδοτήσουν τις πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης, ακολουθώντας παράλληλα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η Κύπρος.

Παράλληλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι κάθε ευρώ θα πρέπει να ξοδεύεται με στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης που θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους.

Η Επιτροπή

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, που έχει υιοθετηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), είναι να διατηρηθεί η υποστηρικτική δημοσιονομική κατάσταση και το 2022 και να διατηρηθεί το ύψος των δημόσιων επενδύσεων.

Οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να υπόκεινται στην υψηλή αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μακροοικονομικές προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι υψηλότερες αναμενόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της προβλεπόμενης επέκτασης της ΚΕΔΙΠΕΣ, της κρατικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις δημοσιονομικές προοπτικές.

«Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών και της ποιότητας των δημοσιονομικών μέτρων, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως με τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που χρηματοδοτούνται από τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους και να συμβάλουν στη στήριξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της ανάκαμψης, η Κύπρος καλείται να επανεξετάζει τακτικά τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια των μέτρων στήριξης και να είναι έτοιμη να τα προσαρμόσει ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες”, αναφέρει η γνώμη της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Κύπρου την οποία υπογράφει ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment