MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Φθινόπωρο αξιολογήσεων για το κυπριακό αξιόχρεο

Advertisment

Φθινόπωρο αξιολογήσεων αναμένεται να υπάρξει για το κυπριακό αξιόχρεο καθώς σημαντικές αξιολογήσεις έπονται από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης κάποιοι εκ των οποίων έδειξαν τις προθέσεις τους όσο αφορά τις επερχόμενες βαθμολογήσεις της οικονομίας. Και αυτό γιατί όλοι οι οίκοι στις προηγούμενες τους αξιολογήσεις ανέφεραν ως τροχοπέδη των αναβαθμίσεων τα αυξημένα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) τα οποία ανέρχονται σήμερα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο 30%.

Ένα επιπλέον εμπόδιο που προστέθηκε πρόσφατα είναι και οι αλλαγές που πέρασε η Βουλή σε σχέση με τις εκποιήσεις οι οποίες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αναβαθμίσεις. Επομένως, γρίφος παραμένει το πώς θα αντιδράσουν οι οίκοι στις πιο πάνω νομοθετικές τροποποιήσεις με το σενάριο όπως μας ανάφεραν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών το κυπριακό αξιόχρεο να διατηρηθεί αμετάβλητο να είναι το πιο πιθανό.

- Advertisement -

Να υπενθυμίσουμε πως το φθινόπωρο του 2018 οι οίκοι S&P’s, Fitch και DBRS είχαν αναβαθμίσει το κυπριακό αξιόχρεο από την κατηγορία «σκουπίδια» στην επενδυτική βαθμίδα λόγω της αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας αλλά και λόγω της σημαντικής μείωσης των ΜΕΔ στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του κυπριακού τραπεζικού τομέα ως αποτέλεσμα και της μεταφοράς των 7 δις περίπου ΜΕΔ από τον Συνεργατισμό στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Όμως, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s διατήρησε το αξιόχρεο της χώρας μας σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Κατά την διάρκεια του 2019 ο S&P’s διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Κύπρου, ενώ ο οίκος Fitch στις 13 Απριλίου προχώρησε σε επιβεβαίωση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος DBRS στις 17 Μαΐου διατήρησε επίσης σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι όπως δείχνουν τα πράγματα τα ίδια για τις επερχόμενες αξιολογήσεις του φθινοπώρου καθώς οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν πριν το κλείσιμο της Βουλής και αφορούσαν τις εκποιήσεις πολύ πιθανόν να αφήσουν το κυπριακό αξιόχρεο αμετάβλητο. Να αναφέρουμε πως στις 6 Σεπτεμβρίου ο οίκος S&P αναμένεται να προβεί σε αξιολόγηση, στις 20 του ίδιου μήνα θα πάρουν σειρά οι Moody’s, στις 11 Οκτωβρίου οι Fitch και τέλος στις 15 Νοεμβρίου ο DBRS.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση του οίκου Moody’s όπου διατηρεί το αξιόχρεο της χώρας μας κάτω από την επενδυτική κατηγορία, ο οίκος «κτύπησε καμπανάκι» αναφέροντας στην τελευταία του έκθεση πως οι τελευταίες νομοθετικές αλλαγές όσο αφορά τις εκποιήσεις που πέρασαν από τη Βουλή θα αποτελέσουν ανάχωμα στην μείωση των ΜΕΔ. Το πιο πάνω όπως είναι λογικό θα σταθεί εμπόδιο και σε πιθανή αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου από τον συγκεκριμένο οίκο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η έκθεση των S&P’s όπου σημείωναν κινδύνους για τις τράπεζες (αύξηση ζημιών) και γενικότερα για την κυπριακή οικονομία από την τελευταία κίνηση της Βουλής.

Tου Γιώργου Πυρίσιη, philenews

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment