MC MEDIA NETWORK

Advertisment

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ: «Άδικη» στοχοποίηση της Κύπρου σε θέματα φοροδιαφυγής

Advertisment

 


Ενημέρωση για τις εξελίξεις των προσπαθειών διεθνώς σε θέματα που αφορούν τη φοροδιαφυγή, τη φοραποφυγή, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για περισσότερη διαφάνεια και πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται με τις εν λόγω οδηγίες και τους κανονισμούς, είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, τα μέλη της οποίας κάνουν λόγο για «άδικη» στοχοποίηση της Κύπρου.

- Advertisement -

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών εξετάστηκε το πώς έχει καταστεί σωστό κέντρο παροχής υπηρεσιών η Κύπρος, πώς κυνηγά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ποιες νομοθεσίες έχουν εισαχθεί στο κυπριακό δίκαιο, πώς εφαρμόζονται, αν η εφαρμογή τους είναι εφάμιλλη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και “αν έχουμε πάψει να είμαστε αυτό που κάποιοι μας κατηγορούσαν” πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή ένας εύκολος προορισμός μαύρου χρήματος και ένα πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εξέφρασε την ευαρέσκεια του, γιατί όπως είπε «όλες οι υπηρεσίες του κράτους είναι εναρμονισμένες με όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες και εφαρμόζουν το τι προνοούν αυτές όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Σημείωσε πως αρκετά από τα δημοσιεύματα που φιλοξενούνται στον ξένο Τύπο τακτικά «είναι γιατί παίζεται ένα παιχνίδι μεγάλων συμφερόντων μεταξύ των χωρών και η Κύπρος ως μικρή και ο αδύνατος κρίκος είναι εύκολο να βάλλεται».

Δήλωσε πως «έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον τόπο μας, ιδιαίτερα από την ώρα που είμαστε σωστοί ως χώρα».

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου, «ο έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα», για να προσθέσει πως «ο πρώτος έλεγχος είναι οι υπηρεσίες που ελέγχουν άλλα ιδρύματα ή άλλα γραφεία, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, η κεφαλαιαγορά, η Αρχή Στοιχημάτων και η ασφαλιστικές εταιρείες».

Για «ό,τι τους ξεφύγει υπάρχει η ΜΟΚΑΣ, η οποία διερευνά μαζί με την αστυνομία το καθετί. Από τις διερευνήσεις της ΜΟΚΑΣ έχουν εισρεύσει αρκετά εκατομμύρια προς τα κρατικά ταμεία και με διασυνοριακές ή και άλλες συνεργασίες με άλλα κράτη αυτά τα λεφτά έρχονται στα κρατικά ταμεία και εκεί που υπάρχει αποδεδειγμένο ότι από δόλο κάποιος πολίτης έχει χάσει λεφτά, οδηγούνται και στον πολίτη που έχει χάσει τα λεφτά», είπε.

Σημείωσε, παράλληλα, πως «η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την ενσωμάτωση της 4ης οδηγίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τον καθορισμό ουσιαστικά μητρώου πραγματικών μετόχων στις εταιρείες, που βρίσκονται πίσω από τους αχυράνθρωπους, ώστε να ξέρεις ακριβώς πού απευθύνεσαι».

«Ο έλεγχος», συμπλήρωσε, «δεν θα σταματήσει, γιατί δεν θέλουμε να πάθουμε ότι πάθαμε και πριν. Θα τους ξαναφέρουμε μετά από ένα εξάμηνο να δούμε πώς προχωρούν οι διαδικασίες και πώς εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Επίσης, θα δούμε και πως επηρεάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα της Κύπρου βάσει των συγκεκριμένων αυστηρών οδηγιών».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως είναι «καιρός να παταχθεί η φοροδιαφυγή σε οποιαδήποτε μορφή της», για να προσθέσει πως «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτού του κράτους, είναι ένα από τα ζητούμενα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε επιτύχει να υλοποιήσουμε».

Είπε πως «το δυσάρεστο είναι -και άδικα θεωρούμε εμείς- ότι στοχοποιήθηκε η Κύπρος διεθνώς για θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος», σημειώνοντας πως «στόχος της Επιτροπής ήταν να διασφαλίσει ότι λειτουργούν οι θεσμοί και σε εποπτικό επίπεδο, με τρόπο που να αφήνεται η παραμικρή αιχμή ή να δίδεται το δικαίωμα για την παραμικρή αιχμή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ακόμα πως «ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί αλλά δεν μπορέσαμε να πάρουμε απαντήσεις, γιατί δυστυχώς ο Έφορος Φορολογίας δεν εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο που να μπορούσαν να μας δώσουν απαντήσεις, είναι το θέμα της φοροδιαφυγής».

«Συζητούμε συνεχώς για λογαριασμούς Κυπρίων καταθετών, οι οποίοι πιθανόν να υπάρχουν και ξέρουμε ότι υπάρχουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να γίνουν έλεγχοι. Συζητούσαμε για το Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, από όπου θα έρχονταν καταγγελίες για καταθέσεις, επενδύσεις στο Τμήμα Έφορου Φορολογίας με αποτέλεσμα να μπορεί να επιβάλλεται φορολογία και να τυγχάνουν όλοι οι πολίτες ίσης μεταχείρισης. Δυστυχώς δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση πώς τυγχάνουν διαχείρισης όλα αυτά τα θέματα, τι μέτρα και τι δυνατότητες έχει ο φόρος προκειμένου αυτά τα οποία όφειλαν Κύπριοι πολίτες να καταβάλουν στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό τη μορφή φόρου, να καταβάλλονται».

Υπογράμμισε καταληκτικά ότι οι πολίτες που είναι συνειδητοποιημένοι πρέπει όταν πηγαίνουν σε οποιοδήποτε χώρο, που είναι υψηλού ρίσκου για φοροδιαφυγή, να απαιτούν και να ζητούν αποδείξεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε πως το Κίνημα θεωρεί ότι «ο πατριωτισμός μας δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στην υπεράσπιση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, αλλά ο πραγματικός πατριωτισμός είναι πράγματι η πατρίδα μας να εφαρμόσει όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και νομοθεσίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαπαλλαγής».

Διότι, είπε, «η φοροαπαλλαγή σημαίνει να χάνουν έσοδα τα κράτη. Η Κύπρος έχει κατηγορηθεί πρόσφατα από τον κ. Μοσκοβισί ότι μαζί με άλλες έξι χώρες της ΕΕ εφαρμόζει επιθετική πολιτική εις βάρος των υπολοίπων χωρών ‘κλέβοντας’ φορολογούμενους. Εμείς θέλουμε να βγούμε από αυτό τον κατάλογο. Διότι κάποια ώρα πρέπει να συζητήσουμε από αυτό το περίφημο χρηματοπιστωτικό κέντρο ποιοι και πόσο επωφελούνται».

Συνέχισε λέγοντας πως «αν επωφελείται το κοινωνικό σύνολο ή αν επωφελούνται ορισμένοι και μόνο, εάν αυτά τα κέρδη διανέμονται δίκαια ή κάποιοι συγκεκριμένοι κύκλοι έχουν τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη και μένει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό η ρετσινιά ότι τάχα μου είμαστε κέντρο τουλάχιστον προσέλκυσης φορολογούμενων, επειδή προσφέρουμε πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου, είπε πως «η Κύπρος κατηγορείται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εν πολλοίς άδικα, γιατί έχει καταστεί εύκολος στόχος για διεθνείς τράπεζες», για να συμπληρώσει πως «το θέμα όμως της φοροδιαφυγής είναι το θέμα που μας απασχολεί περισσότερο»

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, είπε, το ΕΛΑΜ έχει αποστείλει επιστολές με συγκεκριμένες κατηγορίες, με συγκεκριμένα στοιχεία προς τον Έφορο Φορολογίας ωστόσο, ανέφερε πως οι απαντήσεις που πήρε ήταν γενικές και αόριστες.

«Θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων που με τον ένα ή άλλον τρόπο εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα», είπε ο κ. Χρήστου. ΚΥΠΕ

 

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment