MC MEDIA NETWORK

Advertisment

«Δωρεάν» δανεισμός από τις αγορές και δημόσιο χρέος

Advertisment

 

H πρόσφατη έξοδος της Κύπρου στις αγορές, για την άντληση ποσού ύψους 1 δις ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου επιβεβαιώνει δύο πράγματα:

- Advertisement -

1ον Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί την ικανότητά της να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις και να αποκτά ρευστότητα για να καλύψει τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και το κενό που προκύπτει από τη μείωση των δημοσίων εσόδων.

2ον Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ευνοεί ιδιαίτερα χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες δεν έχουν επουλώσει όλες τις πληγές της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. Ας μη ξεχνάμε ότι η Κύπρος βρίσκεται μόλις μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα (και εύκολα μπορεί να βρεθεί στα «σκουπίδια») και εισήλθε στην κρίση της πανδημίας με υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Μια κρίση που απαιτεί τη δημιουργία νέου χρέους για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η απασχόληση. Αν και η εικόνα της Κύπρου δεν είναι και η καλύτερη, η συμμετοχή στην ευρωζώνη και η βούληση της ΕΚΤ να αγοράζει κυριολεκτικά όλα τα «κρατικά χαρτιά», καθιστά το κυπριακό ομόλογο μια πραγματική ευκαιρία.

Η έκδοση

Σε αυτές τις συνθήκες η Κύπρος κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν 8,5 φορές το αρχικό ζητούμενο ποσό του 1 δις ευρώ. Τελικά το βιβλίο προσφορών έκλεισε με προσφορές άνω των 7.45 δις ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση ήταν αυτή που συμπίεσε την απόδοση με την Κυπριακή Δημοκρατία να δανείζεται πρακτικά άτοκα.

«Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτευχθεί ποτέ για 5ετή διάρκεια στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο υπουργός οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και προσέθεσε ότι «σε μια εποχή που η κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, η έκδοση αυτού του ομολόγου ενισχύει τη ρευστότητα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας».

Οι επενδυτές

Το  νέο  ομόλογο  αναφοράς της  Κύπρου προσέλκυσε προσφορές  από  μια  ιδιαίτερα  υψηλής  ποιότητας  και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές. Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, 85% των προσφορών για προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ειδικότερα το 22% των επενδυτών προήλθε από το ΗΒ, το 17% από χώρες της Σκανδιναβίας, το 15% από την Κύπρο και από τις χώρες του Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και από Γερμανία/Αυστρία/ Ελβετία, με 14%. Το 35% της ζήτησης προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων, το 21% από Κεντρικές Τράπεζες ή δημόσιους οργανισμούς, ενώ 21% της ζήτησης προήλθε από ιδιωτικές τράπεζες. Στην έκδοση συμμετείχαν επίσης ασφαλιστικές και ταμεία συντάξεως με ποσοστό 17%, ενώ ποσοστό 6% αντιστοιχούσε σε ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (Hedge funds).

Το δημόσιο χρέος

Η νέα έκδοση, όπως και η ολοκλήρωση της εκταμίευσης ποσού 479 εκατ. ευρώ από δάνειο που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος SURE (καλύπτει το κόστος των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης) ανεβάζουν το δημόσιο χρέος πιο κοντά στην περιοχή του 120%. Ωστόσο το 20% του χρέους αποτελεί ρευστά διαθέσιμα, ένα μόνιμο μαξιλάρι ασφαλείας από την περίοδο  του μνημονίου που διασφαλίζει ότι το κράτος μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους σε έναν ορίζοντα πέραν των 12 μηνών.

Επιπλέον η περίοδος 2021-2023 χαρακτηρίζεται από  διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές  ανάγκες,  παρά  την  επίδραση  της  πανδημίας Covid-19  στα δημόσια οικονομικά. Σε  σχέση  με  το μέγεθος της οικονομίας, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 11% του ΑΕΠ κατά την τριετή περίοδο.

Η επίσημη πρόβλεψη παραμένει ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 98% το 2023.

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment