MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Α. Μουσκάλλης: Φανήκαμε κατώτεροι τον περιστάσεων για Συνεργατισμό

Advertisment

 


Για φαινόμενα ευνοιοκρατίας και νεποτισμού στο συνεργατισμό έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Εταιρείας Συμμετοχών Λτδ Ανδρέας Μουσκάλλης, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

- Advertisement -

Ο κ. Μουσκάλλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά το 2013 «εμείς οι παλιοί συνεργατιστές είχαμε την προσδοκία και την ψευδαίσθηση ότι κάτι θα κερδίζαμε από την κρατικοποίηση», εκφράζοντας τη θέση ότι ο Συνεργατισμός θα έπρεπε να είχε δοθεί πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, δηλαδή στο λαό. «Αυτή ήταν η κυρίαρχη και διαχρονική απαίτηση μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουσκάλλης χαρακτήρισε ως λάθος την “τραπεζικοποίηση” και “κεντρικοποίηση” του συνεργατισμού, το μοντέλο του οποίου, όπως είπε, διέθετε «φοβερά πλεονεκτήματα», κάνοντας λόγο για «εύκολες, γρήγορες ευέλικτες διαδικασίες».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρειαζόταν περισσότερος έλεγχος και εποπτεία, σημειώνοντας ότι έγιναν σοβαρά λάθη. «Δεν εκσυγχρονιστήκαμε γρήγορα, έπρεπε να εκσυγχρονιστούμε», είπε.

Ο κ. Μουσκάλλης είπε ότι υπήρχαν φαινόμενα ευνοιοκρατίας και νεοποτισμού στο συνεργατισμό «και εγώ είμαι εχθρός του νεοποτισμού, είμαι υπέρ της διαφάνειας», λέγοντας ότι όλα αυτά «αλλοίωσαν την πειθαρχία των ΣΠΙ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταύρος Ιακώβου: Ο Συνεργατισμός έμεινε από χρόνο  

Ανέφερε ότι «αφήσαμε επιτήδειους να εκμεταλλευτούν το συνεργατισμό», προσθέτοντας ότι «όπου υπήρχαν καλές και αδιάφθορες επιτροπείες δεν είχαμε προβλήματα» χαρακτηρίζοντας τις επιτροπείες ως «αχίλλειο πτέρνα» λόγω των πολλών εξουσιών που είχαν.

Παραδέχθηκε επίσης ότι «χάσαμε τον προσανατολισμό μας και δυστυχώς το αντιληφθήκαμε πολύ αργά» κάνοντας λόγο για έπαρση και υπερβολή στο Συνεργατισμό.  «Έπρεπε ο Συνεργατισμός να παραμείνει σε λογικά όρια ανάλογα με τις δυνατότητες του. Θεωρώ ναι, ήταν λάθος η ενασχόληση μας με μεγάλους οργανισμούς», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «φανήκαμε κατώτεροι τον περιστάσεων και δεν προνοήσαμε για να εκσυγχρονιστούμε» κάτι που χαρακτήρισε ως ένα «μεγάλο λάθος».

Παραδέχτηκε ακόμη ότι ο Συνεργατισμός επηρεαζόταν από τα κόμματα, αποδίδοντας το στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα.

Είπε επίσης ότι βλέπει άρθρα που τον πληγώνουν και πως ο Συνεργατισμός «ήταν πάνω και από την ίδια την οικογένεια μου».

Ερωτηθείς για την επιλογή και το διορισμό του κ. Χατζηγιάννη στη θέση του ΓΔ της ΣΚΤ και ότι η παρέμβαση του ήταν καθοριστική, είπε ότι άκουσε να λέγεται στην Επιτροπή ότι περίπου ότι αυτός διόρισε τον κ. Χατζηγιάννη, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.

Είπε ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε φίλος ούτε συγγενής με τον κ. Χατζηγιάννη και πως μετά από έρευνα διαφάνηκε ότι διέθετε τη προσωπικότητα και τις ικανότητες να αντεπεξέλθει των δυσκολιών και του φόρτου εργασίας που υπήρχε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έγινε έλεγχος των ΣΠΙ  «αλλά μια άτακτη κεντρικοποίηση που βασάνιζε τους πελάτες και τα μέλη του προσωπικού στη βάση μιας ατέρμονης γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων»

Επανέλαβε ότι ήταν λάθος η αλλαγή του μοντέλου του Συνεργατισμού και η τραπεζικοποίηση του, σημειώνοντας ότι «πήγαμε από το ένα άκρο, στο άλλο άκρο» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο συνεργατισμός. Έκαμε, επίσης, λόγο για απρόσωπη και άχρωμη κεντρική εξουσία μετά την κρατικοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η προσωπική επαφή με τους πελάτες.

«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Συνεργατισμού έπρεπε να τα διατηρούσαμε ως κόρη οφθαλμού», είπε και πρόσθεσε ότι θα ήταν προδότης αν έφευγε από το Συνεργατισμό και άφηνε τα μέλη του απροστάτευτα. «Είχα την αίσθηση ότι μπορούσαμε να τον σώσουμε», είπε, λέγοντας ότι δόθηκε τεράστια σημασία στα ΜΕΔ. «Έπρεπε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για  τα ΜΕΔ, είπε, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε πρόσφατα αλλά «δυστυχώς ο Συνεργατισμός πέθανε». Πηγή: ΚΥΠΕ

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment