Ο Τραμπ «εκβιάζει» το Λονδίνο για τη Huawei

Ο Τραμπ «εκβιάζει» το Λονδίνο για τη Huawei

Ο αμερικανός πρόεδρος στέλνει μήνυμα στη Βρετανία να μην χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei στα δίκτυα 5G, απειλώντας με επανεξέταση του ζητήματος της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δυο χωρών.

Με περιορισμό της ανταλλαγής πληροφοριών με τη Βρετανία απειλεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν η βρετανική κυβέρνηση επιτρέψει στην Huawei να χτίσει μέρος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5ης Γενιάς (5G), σύμφωνα με τους Financial Times.

Κατά τους FT, ο κ. Τραμπ σχεδιάζει να παραδώσει ο ίδιος το μήνυμα αυτό στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη πως ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία, αφού οι επανειλημμένες προσπάθειες που έκαναν σύμβουλοί του να πείσουν ορισμένους στη βρετανική κυβέρνηση να «μπλοκάρουν» την κινεζική εταιρεία, απέτυχαν.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι FT, ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να επαναλάβει το μήνυμα πως η κινεζική εμπλοκή στο 5G θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη συνεργασία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου στο ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα υπήρξε διαρροή πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου άφησε να εννοηθεί πως υπουργοί ήταν έτοιμοι να επιτρέψουν στην Huawei να χτίσει μη βασικά τμήματα του δικτύου δεδομένων 5G, παρά τις συχνές προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ λαμβάνει μέτρα προκειμένου να απαγορεύσει τον εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα 5G και πιέζει και συμμάχους να πράξουν το ίδιο, προειδοποιώντας πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.

Οι ΗΠΑ έχουν δείξει και άλλη φορά πως ετοιμάζονται να επανεκτιμήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για το ζήτημα της Huawei, ωστόσο εάν ο Τραμπ αποφασίσει να δημοσιοποιήσει την απειλή αυτή, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση.  

Πηγή: euro2day

About Author