MC MEDIA NETWORK

To κουτί της Πανδώρας και η μεγάλη εικόνα

Tο διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά. Μετά το Panama Papers, τα Paradise Papers, τα Luxembourg Leaks, η  νέα έρευνα Pandora Papers (με  μια διεθνή ομάδα από 600 δημοσιογράφους από 117 χώρες να επεξεργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια 12 εκατ. έγγραφα) έρχονται να εμπεδώσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τη θέση ότι μια ελίτ επιχειρηματιών, δικηγόρων, λογιστών και πολιτικών αξιοποιούν τα «παραθυράκια» σε νόμιμες φορολογικές ρυθμίσεις για να κρύβουν εισοδήματα και να πληρώνουν λιγότερους φόρους, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι φορολογούμενοι και τα κράτη.

- Advertisement -

Τα Pandora Papers έχουν και έντονο κυπριακό χρώμα, αλλά οι επιπτώσεις είναι ευρύτερες με τις αποκαλύψεις να έρχονται σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνεται η παγκόσμια δράση για να κλείσουν τα  «παραθυράκια» και να τερματιστεί ο παγκόσμιος φορολογικός ανταγωνισμός.

Ας θυμηθούμε τι είχε πει πριν από περίπου ένα μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ενωσης.

«Στην κοινωνική μας οικονομία της αγοράς, η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ένα θετικό στοιχείο. Η κερδοφορία τους αυτή, ωστόσο, στηρίζεται στην ποιότητα των υποδομών μας, της κοινωνικής μας ασφάλισης και των εκπαιδευτικών συστημάτων μας. Αποτελεί, επομένως, ελάχιστο καθήκον τους να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Γι᾽αυτό και θα συνεχίσουμε τη μάχη μας ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική απάτη. Θα προτείνουμε ένα νομοσχέδιο που θα βάζει στο στόχαστρο τα κέρδη που κρύβονται πίσω από εικονικές εταιρείες. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επισφραγίσουμε την ιστορική παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τον ελάχιστο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων.

Η καταβολή ενός δίκαιου ποσού για φόρους δεν αποτελεί μόνο ζήτημα δημόσιων οικονομικών, αλλά κυρίως ζήτημα δικαιοσύνης».

Τα Pandora Papers έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί.

Η Κύπρος διαθέτει ένα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε πρώτα για την υποστήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων.

Η αύξηση της εταιρικής φορολογίας θα πρέπει να θεωρείται ένα μέτρο αναμενόμενο στο πλαίσιο της επερχόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα συνδυάζεται με μια ελάφρυνση άλλων επιβαρύνσεων ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι τουλάχιστον ουδέτερο για τις τοπικές επιχειρήσεις και τον προϋπολογισμό.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες επιβαρύνονται με φορολογία 17,5% (εισφορά για την Άμυνα) για το μέρισμα (δηλαδή τα κέρδη) που λαμβάνουν.

Αν σε αυτό προστεθεί και η εταιρική φορολογία 12,5%, συνολικά τα κέρδη των αμιγώς τοπικών επιχειρήσεων επιβαρύνονται με φορολογία 30%!

Αν η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος δεν είναι σίγουρα για τον Κύπριο επιχειρηματία.

Σε δεύτερο επίπεδο οι υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών πρέπει να αξιοποιηθούν για την προσέλκυση πραγματικών επιχειρήσεων και επενδυτών που αναζητούν μια έδρα για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους.

Για αυτούς τους ουσιαστικούς επενδυτές η φορολογία δεν αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο.

Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, η αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, η συνδεσιμότητα με άλλες χώρες αποτελούν σημαντικότερα κριτήρια στη λήψη της επενδυτικής τους απόφασης.

Και σε όλα αυτά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστική.

Τέλος, τα Pandora Papers έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι πρέπει να επενδύσουμε και στην αλλαγή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια. Για να καταφέρουμε να πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Κύπρος έχει γυρίσει σελίδα ή ότι προσπαθεί να το κάνει, θα πρέπει να καταλήξουν στα δικαστήρια όλες οι υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις διάφορες διεθνείς δημοσιογραφικές έρευνες.

Τα δικαστήρια ας αποφασίσουν τι είναι παράνομο και τι όχι.

Αν νομίζουμε ότι ο χρόνος θα φέρει και τη λήθη κάνουμε λάθος.

Θα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας τη  μομφή της ατιμωρησίας και ένας σοβαρός επενδυτής δεν θα θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μια χώρα που δεν μπορεί να βρει το δίκιο του μέσω της δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ