MC MEDIA NETWORK

Προϋπολογισμός με άρωμα Προεδρικών εκλογών, περνά χωρίς παρατράγουδα

Τα αφηγήματα πάνω στα οποία είναι θεμελιωμένη η προεκλογική τους στρατηγική ανέπτυξαν οι αρχηγοί των κομμάτων κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του κρατικούπροϋπολογισμού για το 2023 – Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση – Αρχίζει από τις 9 το πρωί και θα είναι ολοήμερη

Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναμένεται να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος, με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ.

- Advertisement -

Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται σήμερα η τριήμερη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα είναι ολοήμερη.

Χθες, η συνεδρία της Ολομέλειας άρχισε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αβέρωφ: Σταθερότητα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέπτυξε το πρόγραμμα του για την επόμενη μέρα και εμφανίστηκε ως ο εγγυητής της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Αφησε αιχμές κατά των δύο βασικών του αντιπάλων, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάνη. «Όταν κάποιος ψηφίσει Αβέρωφ ξέρει τι παίρνει. Παίρνει Αβέρωφ». «Αυτό που δεν ξέρει ο πολίτης είναι όταν ψηφίσει Μαυρογιάννη ή Χριστοδουλίδη. Εγώ ξέρω τι θα πάρουν. Για τον μεν ΑΚΕΛ, για τον άλλο αρκετά κόμματα που μεταξύ τους δεν μιλιούνται. Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από την οικονομία, το Κυπριακό, το ΓεΣΥ, τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Στεφάνου: Αλλαγή

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου προέταξε την ανάγκη για αλλαγή εξαίροντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, με αιχμές κατά των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. «Δεν μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα αν στην εξουσία αναδειχθεί υποψήφιος που δηλώνει ικανοποιημένος από τη διακυβέρνηση, που δηλώνει συνεχιστής της διακυβέρνησης, που δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη διαφθορά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες. Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα αυτοί που όψιμα έχουν λύσεις ενώ για δέκα χρόνια όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά υπήρξαν μέρος τους», σημείωσε.

Νικόλας: Το «ευχαριστώ» τους

Πυρά κατά της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη βοήθεια που το κόμμα του πρόσφερε στην κυβέρνηση κατά την πρώτη πενταετία Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μάστιζαν στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ήταν στην αντιπολίτευση. «Το ‘ευχαριστώ’ που ακούμε για αυτή την υπευθυνότητα, επί καθημερινής πλέον βάσεως, είναι οι απαξιωτικοί και μειωτικοί χαρακτηρισμοί: είμαστε ‘τοξικοί’, είμαστε ‘αχταρμάς’, είμαστε φόβητρο, ‘θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια’ και άλλα πολλά», συμπλήρωσε τονίζοντας πως «φυσικά, οι πάντες κατανοούν πως τα ακούμε αυτά, επειδή έχουμε κάνει διαφορετικές επιλογές στις προεδρικές εκλογές». Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μια διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη μπορεί να σφυρηλατήσει την ενότητα, μέσα από τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ή έστω, ευρύτερης αποδοχής.

Στην ανάγκη για στοιχειώδη ενότητα στάθηκε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία πως «η ΕΔΕΚ θα βρίσκεται στην επόμενη κυβέρνηση της πατρίδας μας, για να συμβάλει στην υλοποίηση μιας ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ένας ενδιάμεσος, αλλά καθοριστικός σταθμός, και σημείωσε ότι η αποδοχή από τον Νίκο Χριστοδουλίδη της ιδέας σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν καταλυτική σ’ ότι αφορά στη στήριξη του από τη ΔΗΠΑ. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστος Χρίστου, είπε ότι είναι ιδιαιτερότητα των εκλογών το γεγονός ότι και οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι έχουν υπηρετήσει ο καθένας από το δικό του πόστο τη σημερινή διακυβέρνηση. «Πράγμα που κατά την άποψη μας αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως η εκλογή τους δεν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή που όλοι ευαγγελίζεστε», όπως ανέφερε.

Δύο μέρες όλοι εναντίον όλων

Οι επόμενες δύο μέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού θα αναλωθούν στις τοποθετήσεις βουλευτών, οι οποίες ασφαλώς θα έχουν έντονο το προεκλογικό στοιχείο, ενόψει της αναμέτρησης του Φεβρουαρίου. Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα κλείσει με την έγκρισή του, αργά την Πέμπτη. Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα 11.759,3 δις και έξοδα 11.296,0 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δις δηλαδή 1.7% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ