MC MEDIA NETWORK

Πώς να αποφύγετε τις κρυφές κάμερες στα ταξίδια σας


Η τεχνολογία μπορεί να έχει δώσει λύσεις για την παρακολούθηση και την καταγραφή αλλά δίνει και τρόπους προστασίας από τις παράνομες πρακτικές.

- Advertisement -

Η χρήση κρυμμένων καμερών για κατασκοπεία επισκεπτών σε ενοικιαζόμενα καταλύματα έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό τα μέσα αν και για τον κλάδο της ασφάλειας αυτές οι τακτικές δεν αποτελούν κάτι νέο, σημειώνει η Kaspersky Lab. Για να βοηθήσουν όλους τους ταξιδιώτες να παραμείνουν ασφαλείς όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, οι ερευνητές ασφαλείας της εταιρείας έχουν δημιουργήσει μια λίστα έξυπνων τεχνικών αποφυγής παρακολούθησης ψηφιακών συσκευών και πληροφοριών – χρησιμοποιώντας απλές μεθόδους και βασικά, άμεσα διαθέσιμα κιτ.

Τον Απρίλιο, μια οικογένεια ανακάλυψε ότι οι δραστηριότητές της μεταδίδονταν ζωντανά μέσω μιας κάμερας κρυμμένης στο συναγερμό καπνού εξοχικού σπιτιού που νοίκιαζαν στην Ιρλανδία – ένα από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Η μυστική παρακολούθηση φαίνεται να αποτελεί έναν αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες. Υπάρχουν επιπλέον και εκείνοι που στοχεύουν σε ψηφιακές συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και τηλέφωνα και τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε αυτά. Οι ερευνητές ασφάλειας της Kaspersky Lab αξιοποίησαν τη δική τους εμπειρία για να μοιραστούν έναν κατάλογο με τους ταξιδιωτικούς κινδύνους ασφάλειας και να δείξουν πώς οι χρήστες μπορούν να τους αντιμετωπίσουν με πρακτικές και εύκολες μεθόδους.

Για παράδειγμα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρυμμένες κάμερες ή μικρόφωνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά σας, οι ερευνητές προτείνουν να χρσηιμοποιήσετε ένα μικρό εργαλείο που ενσωματώνει επίσης έναν σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων ως δίοδο εκπομπής φωτός και ένα κόκκινο γυαλί.

Αυτό το εργαλείο θα σας επιτρέψει να βρείτε πηγές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα (τα περισσότερα ασύρματα bugs και οι κάμερες το κάνουν αυτό) και να αναζητήσετε κρυφές κάμερες. Ένας φακός κάμερας αντανακλά το φως σημαντικά καλύτερα από ό, τι άλλες επιφάνειες, οπότε αν στρέψετε το φως από τις διόδους σε κάτι που μοιάζει με κάμερα και κοιτάξτε προς αυτό μέσα από το κόκκινο γυαλί, θα δείτε μια φωτεινή κόκκινη κουκκίδα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο για να εντοπίσετε κάμερες που χρησιμοποιούν υπέρυθρο φωτισμό, επειδή οι κάμερες στα κινητά τηλέφωνα μπορούν να ανιχνεύσουν εκπομπές υπέρυθρων. Ωστόσο, όπως λένε οι ερευνητές της εταιρείας, λάβετε υπόψη ότι το φίλτρο υπέρυθρων σε ορισμένα τηλέφωνα, όπως τα iPhone, είναι πολύ ισχυρό για αυτό το κόλπο.

Για να αποφύγετε να σας εντοπίσουν κρυμμένα ενσύρματα μικρόφωνα, χρειάζεται απλά να δημιουργήσετε κάποιον διασπαστικό θόρυβο. Το τρέξιμο του νερού από μια βρύση ή άλλοι ήχοι που μπορούν εύκολα να παραχθούν χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Noisli, καταστρέφουν σχεδόν όλες τις ηχογραφήσεις.

Άλλες συμβουλές που μοιράζονται οι ερευνητές περιλαμβάνουν:

  • Mην αφήνετε τα υπάρχοντά σας, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών σας, χωρίς επιτήρηση – οπουδήποτε. Πάρτε όλον τον εξοπλισμό σας μαζί σας όταν φεύγετε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κιτ σας, προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και ότι οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε αυτό είναι κρυπτογραφημένες. Οι συσκευές με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις Android και οι συσκευές iOS που διαθέτουν κωδικό πρόσβασης είναι κρυπτογραφημένες από προεπιλογή.
  • Αποφύγετε τους κινδύνους μη ασφαλούς Wi-Fi χρησιμοποιώντας ενσύρματο ποντίκι και το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο του φορητού υπολογιστή σας.
  • Μάθετε πώς να εντοπίζετε έναν αμφίδρομο καθρέφτη. Μπορεί να είναι σπάνιοι στην πραγματική ζωή, αλλά μπορεί και να υπάρχουν. Τοποθετήστε ένα δάχτυλο στην επιφάνεια του καθρέφτη και εάν υπάρχει ένα κενό μεταξύ του δακτύλου και της αντανάκλασης του, είναι ένας κανονικός καθρέφτης. Αν δεν υπάρχει κενό, ο καθρέφτης μπορεί να είναι αμφίδρομος.

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία VPN για να κρυπτογραφείτε συνεχώς όλη την αποστολή και λήψη κίνησης ή μόνο σε καταστάσεις όπου η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, όταν πρέπει να συνδεθείτε σε ένα μη ασφαλές δίκτυο Wi-Fi ενώ διαμένετε σε ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.

Πηγή: euro2day

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ