MC MEDIA NETWORK

«Η Κύπρος μεταξύ των δημοφιλέστερων αναζητήσεων» των Βρετανών. Αναμένουν αλλαγή σύστασης οι tour operators

Αναχωρούν για διακοπές στην Πορτογαλία οι Βρετανοί, αιτήματα για διεύρυνση της «πράσινης» λίστας – «Η Κύπρος μεταξύ των δημοφιλέστερων αναζητήσεων» των Βρετανών – Αναμένουν αλλαγή σύστασης οι tour operators

Η Πορτογαλία είναι η χώρα που έχουν επιλέξει οι Βρετανοί για τις διακοπές τους την πρώτη ημέρα επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής, στο πλαίσιο του νέου βήματος χαλάρωσης των περιορισμών κατά της πανδημίας.

- Advertisement -

Η Πορτογαλία είναι ο πιο δημοφιλής από τους λίγους κοντινούς προορισμούς που περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα χωρών της βρετανικής κυβέρνησης. Από τις 12 χώρες και εδάφη στην πράσινη λίστα οι κοντινοί προορισμοί περιορίζονται στην Πορτογαλία, το Ισραήλ, το Γιβραλτάρ και την Ισλανδία.

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από τις χώρες αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ, αλλά δε θα έχουν υποχρέωση δεκαήμερης καραντίνας, όπως προβλέπεται για τις αφίξεις από τις «πορτοκαλί» χώρες, δηλαδή την Κύπρο, την Ελλάδα και γενικότερα τους περισσότερους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Μόνο στο αεροδρόμιο Φάρο στην περιφέρεια Αλγκάρβε θα προσγειωθούν εντός της Δευτέρας 16 πτήσεις από τη Βρετανία. Συνολικά σήμερα η Πορτογαλία αναμένει περίπου 5.000 Βρετανούς επισκέπτες.

Ο μεγαλύτερος tour operator της Βρετανίας, η Tui, χρησιμοποιεί από σήμερα τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που συνήθως εξυπηρετούν μακρινούς προορισμούς για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για την Πορτογαλία.

Η έξαρση της ινδικής παραλλαγής του ιού στο Ην. Βασίλειο έχει οδηγήσει σε συστάσεις από επιστήμονες να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις διεθνείς μετακινήσεις, ενώ ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προκάλεσε αντιδράσεις όταν δήλωσε την Κυριακή πως πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στις χώρες της πορτοκαλί λίστας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet Γιόχαν Λούντγκρεν είπε ότι τα νεότερα στοιχεία δείχνουν πως το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι ήδη στην πράσινη λίστα, ενώ ο διευθυντής του αεροδρομίου Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι τόνισε ότι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα πρέπει να γίνουν «πράσινες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Σον Ντόιλ πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών έχει «ανθρώπινο κόστος», με πολλούς ταξιδιώτες να θέλουν να ξαναδούν συγγενείς και φίλους μετά από μία μακρά περίοδο χωρισμού.

Στον ίδιο τόνο ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Γκάτγουϊκ Στιούαρτ Γουίνγκεϊτ είπε ότι ανυπομονεί να δει περισσότερες χώρες να προστίθενται στην πράσινη λίστα προορισμών.

Η πρώτη επαναξιολόγηση των διεθνών προορισμών θα γίνει στις 7 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) Σον Τίπτον δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως τα μέλη του Συνδέσμου αναφέρουν πολλή συσσωρευμένη ζήτηση για διακοπές στο εξωτερικό και πως η Κύπρος είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων αναζητήσεων.

«Παρόλα αυτά, το Foreign Office ακόμα συστήνει αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών στην Κύπρο και οι tour operators δε θα στείλουν στη χώρα πελάτες τους μέχρι να αρθεί αυτή η σύσταση», συμπλήρωσε, ωστόσο, ο κ. Τίπτον.

«Επομένως αν και θα υπάρξουν πτήσεις με πελάτες εταιρειών από τη Βρετανία σήμερα, οι αριθμοί θα είναι αρκετά μικροί. Η τοποθέτηση της Κύπρου στην πορτοκαλί λίστα επίσης θα έχει μειώσει τη ζήτηση. Όμως το κόστος των διαγνωστικών τεστ που απαιτούνται έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος αναμφίβολα θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση των πελατών καθώς προχωρά η χρονιά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Βρετανών ταξιδιωτικών πρακτόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ