MC MEDIA NETWORK

Ελλάδα: Κλειστά σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία μέχρι 7 Ιανουαρίου


Τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας που θα παραμείνουν κλειστοί και στη διάρκεια των γιορτών ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έπειτα και από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, αποφασίστηκε πως έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου (ώρα 06:00) κλειστά θα μείνουν:
 • Σχολεία
 • Εστίαση
 • Ψυχαγωγία
 • Δικαστήρια
 • Αθλητικές δραστηριότητες (εξαίρεση Super League & Basket League)
 • Χιονοδρομικά κέντρα.
Έως την ίδια ημερομηνία (ώρα 06:00) παρατείνονται οι απαγορεύσεις:
 • Διαπεριφερειακών (από νομό σε νομό) μετακινήσεων
 • Συναθροίσεων
 • Νυχτερινής κυκλοφορίας.
- Advertisement -

Παράλληλα, παρατείνονται έως τις 7 Ιανουαρίου οι ρυθμίσεις για:

 • Τηλεκπαίδευση
 • Τηλεργασία
 • Ατομική άθληση έως τριών ατόμων.

Επιπλέον, κανονικά συνεχίζεται και η αποστολή sms για τις μετακινήσεις.

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό:

 • Θα υποβάλλουν PLF
 • Θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών
 • Θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδό τους
 • Θα μπαίνουν σε δεκαήμερη προληπτική καραντίνα, εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά την άπαξ επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας, θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τις εκκλησίες, καθώς και για τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου. Ειδικά για τις εκκλησίες, για την περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο.

Αιτιολογώντας τις νέες αυτές ανακοινώσεις, ο υφυπουργός εξήγησε πως, έναν μήνα από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdownη, παρά τα λιγότερα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν.

Όπως σημείωσε, συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια.

Επισήμανε περαιτέρω πως, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης, οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid 19.

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, στους 4.008, έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώζουν ζωές. Με αυτά τα δεδομένα, επειδή, όπως είπε, η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής «δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής».

Ο υφυπουργός επανέλαβε πως, «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό, έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με τη συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση» προέτρεψε ο κ. Πέτσας.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις: Μέχρι 9 μαζί τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς σχετικά με τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αφενός πως θα τα γιορτάσουμε σπίτι με άλλη μία οικογένεια έως εννέα άτομα συνολικά, αφετέρου παρέπεμψε σε νεώτερες ανακοινώσεις σχετικά με το εορταστικό ωράριο κυκλοφορίας, που θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης» είπε.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ