MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Χρηματοδοτική «ένεση» 10 δισ. δολαρίων από το Κατάρ στον Ερντογάν. Σε τελικό στάδιο οι συνομιλίες

Advertisment

Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων – Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ

Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προς την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως αποκάλυψαν δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής συναλλάγματος, ευρωομολόγου ή κάποιας άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν συζητήσει το θέμα.

- Advertisement -

Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει περικοπές επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πτώση του νομίσματος της λίρας. Χτες, η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας, προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων σε μονοψήφια επίπεδα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δεν σχολίασε άμεσα την είδηση, όπως επίσης και οι αξιωματικοί του Κατάρ, που δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα σχολιασμού αυτής της νέας εξέλιξης.

Με τις δυτικές χώρες να διστάζουν να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία, η Άγκυρα έχει στραφεί σε «φιλικές» χώρες για ξένους πόρους, για να σταματήσει την πολιτική της να υποστηρίζει το νόμισμα της λίρας εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση συναλλάγματος της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία αρχικά είχε αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το 2020 τριπλασιάστηκε στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πηγές μίλησαν με την προϋπόθεση να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τη χρηματοδότηση.

«Οι συνομιλίες για το Κατάρ για την παροχή νέων πόρων στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο πρώτος αξιωματούχος και προσέθεσε: «Θα αποκτηθούν πόροι, με 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα να έρθουν τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους. Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία».

Ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο.

Το Κατάρ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, η οποία υποστήριξε τη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δύο άλλα αραβικά κράτη επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ το 2017 στη σειρά που επιλύθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

Η Τουρκία βρίσκεται επίσης στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία για την τοποθέτηση κατάθεσης 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα του Ριάντ, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Πηγή: mononews

 

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment