MC MEDIA NETWORK

Συμβουλές για μια επιτυχημένη επιλογή σπουδών

Συνέντευξη Γιάγκου Χατζηγιάννη

Ο Γενικός Διευθυντής του Cyprus Institute of MarketingThe Cyprus Business School, μας δίνει τις συμβουλές του για μια επιτυχημένη επιλογή σπουδών.

- Advertisement -

Ως CEO στο CIM θα θέλαμε να μας πείτε βάσει της εμπειρίας σας τι είναι αυτό που οδηγεί τους περισσότερους φοιτητές στην επιλογή της σπουδής τους;

Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες φοιτητών. Για πολλά χρόνια η πλειοψηφία των φοιτητών επέλεγε με βάση την ποιότητα της φοιτητικής ζωής και την αρέσκεια όσο αφορά την θεματολογία. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας αλλά και της υπερπροσφοράς αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι πολύ περισσότεροι που αντιλαμβάνονται ότι το πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η απόσβεση στην επένδυση. Εμείς στο CIM εδώ και 43 χρόνια τονίζουμε ότι σημασία δεν έχει το τί θα σπουδάσεις αλλά το τί θα κάνεις όταν σπουδάσεις, δηλαδή πρέπει η επιλογή της σπουδής σου να μεγιστοποιεί την εργοδοσιμότητα. Είμαστε περήφανοι γιατί προσφέρουμε την μέγιστη δυνατή απόσβεση στην επένδυση και για το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων μας εργοδοτούνται εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Τι σημαίνει για εσάς η σωστή επιλογή εκπαιδευτικής κατεύθυνσης; O όρος «σωστή» επιλογή πάνω σε ποιους παράγοντες στηρίζεται;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, τελικός κριτής για την κάθε επιλογή σπουδών είναι η αγορά εργασίας. Ο κάθε υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να επιλέγει τόσο την σπουδή αλλά και το Ίδρυμα του μετά από ενδελεχή έρευνα γιατί οι σπουδές είναι μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνει το κάθε άτομο στην ζωή του.  Δεν πρέπει να παρασύρονται οι νεαροί φοιτητές από την ποιότητα και μόνο της φοιτητικής ζωής γιατί αυτοί είναι εφήμεροι παράγοντες. Το πιο σημαντικό είναι η απόσβεση στην επένδυση που γίνεται αφού τόσο τα χρήματα που δαπανώνται αλλά και ο χρόνος μελέτης, πρέπει να έχουν ως στόχο την όσο καλύτερη γίνεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επαγγελματική αποκατάσταση αδιαμφισβήτητα απασχολεί τόσο τον ίδιο τον φοιτητή όσο και την οικογένειά του. Ποια είναι εκείνα τα εφόδια που θα οδηγήσουν τον κάθε σπουδαστή στην επαγγελματική επιτυχία;

Ο κάθε φοιτητής πρέπει να έχει τα εχέγγυα για να επιβιώσει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Το πτυχίο πρέπει αποτελεί ένα εργαλείο για την επαγγελματική επιτυχία και σίγουρα με βάση το γεγονός ότι στην Κύπρο έχουμε έναν από τους ψηλότερους δείκτες στην ΕΕ όσο αφορά απόφοιτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και θα ξεχωρίσουν οι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη εκπαίδευση. Πολύ συχνά συναντούμε απόφοιτους που παρόλο που είναι ακαδημαϊκά άριστοι, έχουν σοβαρά προβλήματα όσο αφορά την παρουσίαση σε συνέντευξη ή δεν έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να αποδώσουν σε ομάδα.

Πως δικαιολογείτε το γεγονός ότι ενώ το επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης της πλειοψηφίας των νέων είναι υψηλό, αρκετές φορές δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες μίας υψηλόβαθμης και απαιτητικής θέσης;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η ακαδημαϊκή αριστεία δεν είναι από μόνη της αρκετή για να διασφαλίσει την επαγγελματική επιτυχία. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισορροπημένη ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων και είναι εδώ που επικεντρωνόμαστε στο CIM προσφέροντας την δυνατότητα στους φοιτητές μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους όσο αφορά την παρουσίαση, την διαπραγμάτευση και την δικτύωση.

Πως το CIM θα εκμεταλλευτεί την κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας και του Brexit ώστε να προσελκύσει νέους φοιτητές;

Η συνεργασία μας με το κορυφαίο University of West London, που αισίως φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια, αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική στην Κύπρο. Δηλαδή δίνει την μοναδική ευκαιρία στον Κύπριο φοιτητή να αποκτήσει Βρετανικό πτυχίο στο ¼ του κόστους που θα το αποκτούσε στο Λονδίνο, ενώ επίσης θα διδάσκεται σε μικρές ομάδες με περισσότερες ευκαιρίες για πλήρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

Βρείτε το Cyprus Institute of Marketing (Cyprus Business School) στην οδό Φίλιου Ζαννέτου 25 στον Άγιο Ανδρέα στην Λευκωσία, στην οδό Στέλιου Κυριακίδη 7 στην Λεμεσό και στα τηλ. 22778475 και 25343556.
Web: https://cima.ac.cy/
Facebook:
www.facebook.com/CIM1978/
Instagram: @cim_1978

Μπορείτε να συνδεθείτε με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη στο Linkedin. https://www.linkedin.com/in/yangos-hadjiyannis-10a96324/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ