MC MEDIA NETWORK

Ο κλάδος των logistics τα επόμενα 40 χρόνια: προβλέψεις και τάσεις

Συνέντευξη με τον κ. Βαλεντίνο Πιριπίτση, Γενικό Διευθυντή της DHL Express Κύπρου

Αρκετές από τις προβλέψεις του παρελθόντος φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο χρόνος απέδειξε ότι αρκετά από αυτά αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Το μόνο σίγουρο σε αυτό τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο είναι ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να κυριαρχεί στους τομείς των επιχειρήσεων που καλούνται τώρα περισσότερο από ποτέ να αποδείξουν την ανθεκτικότητα και καινοτομία τους.

- Advertisement -

Ο Γενικός Διευθυντής της DHL Express Κύπρου, κ. Βαλεντίνος Πιριπίτσης, με αφορμή τα 40 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Κύπρο, μοιράζεται μαζί μας τις εκτιμήσεις και προβλέψεις του για τα επόμενα 40 χρόνια του κλάδου. Επιπρόσθετα, μας μιλά για την στρατηγική της εταιρείας, τους στόχους και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

  1. Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες τάσεις και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος των logistics τα επόμενα χρόνια;

Οι μελλοντικές τάσεις και προκλήσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στις κατηγορίες της τεχνολογίας, κοινωνίας, οικονομίας και του περιβάλλοντος. Για αρκετές επιχειρήσεις οι τομείς αυτοί φαίνονται ασύνδετοι, όμως οι τάσεις και προκλήσεις του μέλλοντος θα είναι πολύπλευρες με άμεση επίδραση μεταξύ τους. Πρωτίστως, αυτό που θα υπερισχύσει και στον δικό μας κλάδο είναι η ανάλυση δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη, αφού οι επιχειρήσεις θα στηρίζονται όλο και περισσότερο στα ψηφιακά δεδομένα για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες τους. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αυτοματισμού, θα επιτρέψει την αύξηση παραγωγής που θα εξυπηρετεί ένα όλο και πιο απαιτητικό κοινό με έξυπνες συσκευές οπλισμένες με αισθητήρες θερμοκρασίας. Παράλληλα, το 5G θα επιτρέψει μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων και μεγαλύτερες ταχύτητες, οδηγώντας σε νέες βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον κλάδο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια μετάβαση στη χρήση ηλεκτρικών αυτόνομων βαν με 5G και αυτό θα φέρει την επανάσταση στο τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές, αφού οι διαδικασίες θα εντατικοποιηθούν και θα απλοποιηθούν. Ωστόσο, για την ολοκληρωτική μετάβαση στη χρήση ηλεκτρικών βαν εμπλέκονται και άλλοι φορείς, κυβερνητικές ρυθμίσεις και οι κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να επιτευχθεί.

Επιπρόσθετα, το Internet of Things (IoT) θα αλλάξει εντελώς το τοπίο, αφού θα ευνοείται η παρακολούθηση (tracking) φυσικών αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο μέσω αισθητήρων και λογισμικών με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες συσκευές μέσω του διαδικτύου.

  1. Ποια η στρατηγική της εταιρείας για να συμβαδίσει με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και τις νέες τάσεις;

Από την πρώτη μέρα ίδρυσης της DHL, η καινοτόμα ιδέα των ιδρυτών της εταιρείας έμελλε να αλλάξει για πάντα τις μεταφορές εμπορευμάτων και όχι μόνο. Εισάγοντας τη δυνατότητα αποστολής μέσω αερομεταφοράς, εξασφάλισαν γρηγορότερες ταχύτητες μειώνοντας έτσι σημαντικά τους χρόνους αναμονής στο λιμάνι. Αυτό δηλαδή που σήμερα φαντάζει δεδομένο, την εποχή εκείνη ήταν μια επαναστατική ιδέα που πρόσφερε μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ανοίγοντας τον δρόμο προς την βιομηχανία air express. Με την καινοτομία να βρίσκεται στο DNA μας λοιπόν, αφουγκραζόμαστε συνεχώς τις ανάγκες, προβλέπουμε τις τάσεις, προσαρμοζόμαστε και βρισκόμαστε πάντα μπροστά από τα δεδομένα. Γι’ αυτό και ο Όμιλος ανέπτυξε τη Στρατηγική για το 2025 (“Strategy 2025”) που έρχεται σαν απάντηση στις προαναφερθείσες τάσεις, αφού αποτελούν το επόμενο βήμα προς το μέλλον. Σκοπός του Ομίλου είναι να διατηρήσει την ηγετική του θέση και στον ψηφιακό κόσμο, συνεχίζοντας να συνδέει ανθρώπους και να βελτιώνει τη ζωή τους μέσω της διευκόλυνσης του εμπορίου και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την στρατηγική, θα επενδυθούν περίπου 2 δις ευρώ μέχρι το 2025 για εκσυγχρονισμό των συστημάτων, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στους εργαζομένους, έτσι ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες, οι διαδικασίες και τα πρότυπα. Επιπρόσθετα, θα επικεντρωθούμε στην αυτοματοποίηση και προσφορά βελτιωμένων διαδικασιών συναλλαγών μέσω προγραμμάτων αυτοματισμού αποθήκης και ρομποτικής. Η ανάλυση δεδομένων θα εφαρμοστεί ευρέως για βελτιστοποίηση δρομολόγησης μέσω προηγμένων αλγορίθμων, πρόβλεψη όγκου εργασιών και σχεδιασμό πόρων. Ταυτόχρονα, μέσω της Στρατηγικής 2025, ο Όμιλος DHL θα εναρμονιστεί με τις ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη και μέσω της δέσμευσης  για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 του GO GREEN initiative.

  1. Η DHL συνεχώς εισάγει καινοτόμες, πράσινες λύσεις logistics. Ποια τα επόμενα βήματα σας για την επίτευξη των στόχων σας;

Ως η κορυφαία εταιρεία logistics στον κόσμο, πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας να έχουμε παραδειγματικές περιβαλλοντικές συμπεριφορές προωθώντας τη βιωσιμότητα, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και θέτοντας τα υψηλότερα κοινωνικά πρότυπα διακυβέρνησης. Η DHL αποτελεί την πρώτη εταιρεία logistics που δεσμεύεται για τον στόχο μηδενικών εκπομπών και αναγνωρίζουμε την πρόκληση αυτή και την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ κάθε μέρους της κοινωνίας. Ο Όμιλος θα επενδύσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για να ενσωματώσει εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν κάποια επίπτωση για το περιβάλλον, και δεσμεύεται στην Πρωτοβουλία των Επιστημονικών Στόχων (SBTi).

Έχουμε υλοποιήσει αρκετούς από τους στόχους μας και σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην επίτευξη των ακόλουθων δράσεων: μείωση καυσίμων αεροπλάνων μέχρι το 2030 κατά 30% με πιο βιώσιμες λύσεις (Sustainable Aviation Fuel -SAF), παράδοση δεμάτων με ηλεκτρικά οχήματα κατά 60%, όλα τα κτίρια και γραφεία της εταιρείας να αξιοποιούν τις πράσινες τεχνολογίες και χρήση τοπικής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις καινούργιες εγκαταστάσεις της DHL Express στη Λεμεσό διαθέτουμε solar panels και λαμπτήρες LED, ενώ το κτίριο είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα έξυπνα μηχανήματα. Επιπλέον, μέχρι τον Ιούλιο 2022 θα παραλάβουμε 28 καινούργια ηλεκτρικά βαν, οδεύοντας στον στόχο μας για ένα βιώσιμο περιβάλλον με λιγότερους ρύπους.

  1. Μετά από 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην Κύπρο, πως αναμένετε τα επόμενα χρόνια;

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του κοινού στην Κύπρο ολοένα και θα αυξάνονται – παράλληλα με την παγκόσμια αγορά – γι’ αυτό και εμείς δεσμευόμαστε στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών και άριστης εξυπηρέτησης, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην καρδιά των εξελίξεων και προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τα δεδομένα. Επενδύοντας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και στόλο, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε  υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πελάτες μας και εξαιρετικές συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους μας. Το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο λαμπρό και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε τρία καινούργια υποκαταστήματα: ένα στο Παραλίμνι, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία. Επιπρόσθετα, η DHL Express Κύπρου θα συνεχίσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, ξεχωρίζοντας ως εργοδότης επιλογής (Great Place to Work®) αφού αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχία μας έγκειται στην δυναμική, την αφοσίωση και την εξειδίκευση του προσωπικού μας. Η ισχυρή εταιρική μας κουλτούρα είναι αναλλοίωτο στοιχείο της ταυτότητάς μας, και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους ανθρώπους μας με περεταίρω εκπαίδευση, κίνητρα, καλλιέργεια της κουλτούρας συμμετοχής, και άλλες πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ