MC MEDIA NETWORK

Ο Γενικός Διευθυντής του Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, μιλά για την νέα τάξη πραγμάτων που έφερε η συνθήκη του «Work From Home»

Συνέντευξη Γιάγκου Χατζηγιάννη

H νέα τάξη πραγμάτων, επέβαλε σε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων την τηλεργασία. Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα θετικά και τα αρνητικά της νέας αυτής κατάστασης;

- Advertisement -

Σίγουρα το εργαλείο της τηλεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό κατά την διάρκεια της πανδημίας και είμαστε πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να το αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε οι περισσότερες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν αποτελεσματικά εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης υγείας. Εάν αντιμετωπιζόταν μια τέτοια πανδημία πριν 10 -15 χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα πλήττονταν ανεπανόρθωτα και θα οδηγούμασταν σε πολύ πιο βαθιά οικονομική κρίση. Τα άλματα της τεχνολογίας, ειδικότερα όσο αφορά την ταχύτητα του διαδικτύου αλλά και οι πλατφόρμες επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί, έχουν δώσει τα εχέγγυα τόσο σε μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις να συνεχίσουν την εργασία τους με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Επιπλέον είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το κόστος μιας τέτοιας υποδομής για τηλεργασία δεν είναι πλέον ανυπέρβλητο και η χρήση της τεχνολογίας είναι αρκετά εύκολη.

Βεβαίως το γεγονός ότι η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τις πρώτες εβδομάδες να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Κύπρο δεν ήταν έτοιμες για μια τέτοια εξέλιξη και γενικότερα δεν διαθέτουν τα σωστά συστήματα διαχείρισης κρίσης. Πλέον, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις αλλά και τα στελέχη τους έχουν εξοικειωθεί με την έννοια της τηλεργασίας και πιστεύω ακράδαντα ότι η τηλεργασία θα παραμείνει ως ένα πολύ σημαντικό στέλεχος του επιχειρείν και μετά το πέρας της πανδημίας.

Είναι δεδομένο ότι η τηλεργασία έχει και αρκετά αρνητικά αποτελέσματα αλλά μια ισορροπημένη χρήση της μετά την πανδημία μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.  Έχει σίγουρα επέλθει μια ψυχολογική κόπωση στο προσωπικό των επιχειρήσεων αφού με την τηλεργασία δεν υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικοποίησης που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οποιουδήποτε εργασιακού χώρου. Επιπλέον πολλές φορές η τηλεργασία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη επιτυχία της εσωτερικής επικοινωνίας αφού επηρεάζεται και η επικοινωνία μέσω της γλώσσας του σώματος. Τέλος η τηλεργασία μπορεί να επηρεάσει την δημιουργικότητα που προκύπτει από τις χαλαρές συναναστροφές σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, η τηλεργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κόστη για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζόμενους (βλέπε οδοιπορικά) ενώ μπορεί να δώσει μια λύση σε άτομα που συντηρούν οικογένεια έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και της προσωπικής ζωής.

Οι εταιρίες, καθώς και οι εργαζόμενοι πρέπει αναμφίβολα να αποδεχτούν τη νέα αυτή πραγματικότητα, η οποία ήρθε, όπως φαίνεται, για να μείνει. Δώστε μας κάποια tips, μέσω των οποίων, οι δύο πλευρές, θα παραμείνουν δημιουργικές και παραγωγικές.

Όπως έχω ήδη τονίσει, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η τηλεργασία θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της οποιασδήποτε επιχείρησης. Μια σωστή ισορροπία μεταξύ τηλεργασίας και εργασίας με φυσική παρουσία θα είναι το κλειδί της επιτυχίας για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, έχουν αποδείξει ότι πολλά από τα επιχειρηματικά ταξίδια δεν ήταν στην πραγματικότητα αναγκαία και με την χρήση της τεχνολογίας μπορούν να αποφευχθούν τεράστια κόστη για τις επιχειρήσεις αλλά και φυσική/ψυχολογική κόπωση για το προσωπικό που επιφέρει ένα ταξίδι. Από την άλλη η συνάντηση με φυσική παρουσία με συνεργάτες και συναδέλφους στο εξωτερικό είναι θεμιτή και προάγει την καλύτερη επικοινωνία και αποτελεσματικότητα άρα ο συνδυασμός των δύο είναι η βέλτιστη πρακτική.

Ως CEO σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, βιώνετε την εμπειρία της τηλεργασίας. Τι ήταν αυτό που αποκομίσατε; Τι είναι αυτό που άλλαξε δραματικά στην εργασιακή σας καθημερινότητα; Η εκπαιδευτική διαδικασία  υποβαθμίζεται κάτω από αυτές τις συνθήκες; Ή απλώς μπαίνουμε σε μία νέα εποχή έχοντας ως μοναδική επιλογή την άμεση προσαρμογή;

Σίγουρα είμαστε τυχεροί που μπορούμε μέσω της τεχνολογίας να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες προς τους φοιτητές μας, δίδοντας τους έτσι την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να χρειάζεται επιπλέον χρόνος ή κόστος. Από την άλλη, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η φυσική παρουσία στον δικό μας χώρο έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα άρα αδημονούμε για να τεθεί υπό έλεγχο η υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να έχουμε τους φοιτητές μας και τους καθηγητές μας πίσω στα κτίρια μας. Ειδικότερα για εμάς ως το κορυφαίο κυπριακό Business School, η διαδραστικότητα και η δικτύωση που λαμβάνει χώρα κάθε βράδυ κατά την διάρκεια των μαθημάτων μας με φυσική παρουσία, είναι αδύνατον να υποκατασταθεί με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ποιες είναι εκείνες οι κατηγορίες ανθρώπων και εργαζομένων σύμφωνα με την εμπειρία σας που ευνοήθηκαν από τη νέα κατάσταση; Ποιοι είναι οι τομείς που ευνοήθηκαν από τη νέα τάξη πραγμάτων;

Σίγουρα οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έχουν το πλεονέκτημα όσο αφορά την τηλεργασία και ειδικότερα εργαζόμενοι στους τομείς της τεχνολογίας, του Μάρκετινγκ, της διαφήμισης κτλ. Γνωρίζουμε ότι παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Facebook, Google, AirBnB έχουν δηλώσει ότι και μετά το πέρας της πανδημίας, η φυσική παρουσία των εργαζομένων τους θα είναι εθελοντική εφόσον θα τους δίδεται η ευκαιρία να εργάζονται από οποιαδήποτε τοποθεσία το επιθυμούν και μάλιστα με ευέλικτο ωράριο. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου και ειδικότερα την ικανοποίηση των εργαζομένων. Η δική μου αντίληψη είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι επιζητούν επίμονα την επιστροφή στην εργασία με φυσική παρουσία αφού η απομόνωση λόγω της πανδημίας έχει επιφέρει τεράστια ψυχολογική κούραση.

Βρείτε το Cyprus Institute of Marketing (Cyprus Business School) στην οδό Φίλιου Ζαννέτου 25 στον Άγιο Ανδρέα στην Λευκωσία, στην οδό Στέλιου Κυριακίδη 7 στην Λεμεσό και στα τηλ. 22778475 και 25343556.
Web: https://cima.ac.cy/
Facebook:
www.facebook.com/CIM1978/
Instagram: @cim_1978

Μπορείτε να συνδεθείτε με τον Γιάγκο Χατζηγιάννη στο Linkedin. https://www.linkedin.com/in/yangos-hadjiyannis-10a96324/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ