MC MEDIA NETWORK

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2022

Η 12η Αυγούστου, ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (International Youth Day).

Έκτοτε, έχει καθιερωθεί ως μέρα-ορόσημο για τη νεολαία, θέτοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

- Advertisement -

Τιμώντας τη συγκεκριμένη μέρα, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), εδραιώνει τη στήριξή του προς τους νέους, προσβλέποντας στην ενδυνάμωσή τους κι έχοντας ως κύριο μέλημα να τους παρέχει τα εχέγγυα επίτευξης των στόχων τους, ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, «Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών: Δημιουργώντας έναν κόσμο για όλες τις ηλικίες», στοχεύει στην ενίσχυση του μηνύματος ότι χρειάζεται δράση σε όλες τις γενιές και ενεργή συμμετοχή των νέων, για να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει πίσω. Σε μια χρονιά, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, η θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, τονίζει τη σημαντικότητα της συλλογικής προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κόσμος πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό όλων των γενεών.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΝΕΚ, Κλεάνθης Κουτσόφτας, ανέφερε πως: «Διανύουμε μια χρονιά, αφιερωμένη στη νεολαία. Είναι η χρονιά των νέων μας αλλά και των νέων στόχων, είναι η στιγμή να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση και ελπίδα, προς ένα αύριο πιο πράσινο, ψηφιακό και χωρίς αποκλεισμούς. Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, με αφοσίωση στο όραμα και την αποστολή του, στηρίζει και πιστεύει στη δύναμη των νέων, αυτών που ονειρεύονται έναν κόσμο βασισμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της ελευθερίας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης».

Με γνώμονα τη δίψα των νέων για προσωπική κι επαγγελματική ανάπτυξη, ο ΟΝΕΚ δίνει εφόδια και κίνητρα στους νέους ώστε να υλοποιήσουν τους στόχους τους, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, στηρίζοντας την κινητικότητα και την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στους νέους, προσφέρονται ευκαιρίες συμμετοχής σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το “Erasmus+ Youth” και το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης». Σε τοπικό επίπεδο, μέσω του προγράμματος «Πρωτοβουλίες Νέων», επιχορηγούνται δράσεις τις οποίες αναπτύσσουν οι ίδιοι οι νέοι, ενισχύοντας έτσι τη νεανική δημιουργικότητα και συμβολή των νέων στα πολιτιστικά, αθλητικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου. Παράλληλα, το πρόγραμμα “Young Cities”, το οποίο αποτελεί μια αμιγώς συμμετοχική πρωτοβουλία, ενεργοποιεί τους νέους να γίνουν φορείς θετικής αλλαγής στις τοπικές τους κοινότητες, μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και εξελίξεις της κοινωνίας μας, καθώς και τον τεχνολογικά προηγμένο χαρακτήρα της νεολαίας, o ONEK επενδύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων τεχνολογίας, μέσα από προγράμματα όπως το “Youth Makerspace” και “The STEAMers”. Ταυτόχρονα, στα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων, που λειτουργούν ως hub ενημέρωσης των νέων και ως τα σημεία επαφής του Eurodesk Κύπρου, διοργανώνονται ενημερωτικές ημερίδες για διάφορα θέματα, υλοποιούνται εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), ενώ προσφέρονται, επίσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθοδήγησης καριέρας. Τέλος, πέραν των προγραμμάτων που αναφέρθηκαν, εξίσου σημαντικές είναι οι έρευνες οι οποίες εκπονούνται συχνά από τον Τομέα Πολιτικής του ΟΝΕΚ, τα ευρήματα των οποίων, αξιοποιούνται για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες και επιδιώξεις των νέων, ενισχύοντας το έργο του ΟΝΕΚ προς τη χάραξη πολιτικών για τη νεολαία.

Έχοντας επίγνωση των πολλαπλών προκλήσεων και ανησυχιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι, σε θέματα απασχόλησης, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος, και άλλα πολλά τα οποία έχουν οξυνθεί υπό τη σκιά της πανδημίας, ο ΟΝΕΚ επιδιώκει τη συνεχή κι ενεργό εμπλοκή των νέων στον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών σχετικά με τη νεολαία και – κατ’ επέκταση – το κοινωνικό σύνολο. Ας είναι αυτή η μέρα, παγκόσμια ημέρα αναγνώρισης των νέων, ως αυτών που κρατούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ