Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην ψηφιακή εποχή

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην ψηφιακή εποχή

Σημαντικός παράγοντας στην αναβάθμιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων η εσωτερική επικοινωνία

Του Λουκιανού Ράφτη*

Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, παρουσιάζοντας διαχρονικά εξαιρετικές επιδόσεις. Ωστόσο, παρά τις αντοχές που επέδειξε τα δύσκολα χρόνια μετά την οικονομική κρίση και τη μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία της Κύπρου, η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής.

Οι γειτονικές χώρες ήδη καταγράφουν σημαντική πρόοδο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος τους, ενώ οι σύγχρονοι τουρίστες τείνουν να δείχνουν προτίμηση στα μεμονωμένα τουριστικά καταλύματα, τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κράτους, ένας στους τρεις τουρίστες που ταξιδεύει στην Κύπρο επιλέγει μη αδειούχα καταλύματα τύπου Airbnb, με χαμηλότερο κόστος διαμονής. Παρουσιάζεται, λοιπόν, η ανάγκη για αναβάθμιση της εμπειρίας που προσφέρουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των τουριστών και να καταστούν πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές.

Η επιτυχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προϋποθέτει τόσο τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου και την αφοσίωση στην επαγγελματική αριστεία, όσο και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών και την παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων.

Η πρόθεση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για ανανέωση των υποδομών τους, είναι κρίσιμης σημασίας στην ψηφιακή εποχή. Οι επαγγελματίες του χώρου οφείλουν να επανεξετάσουν το προϊόν που προσφέρουν στη βάση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεών τους, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές λύσεις ειδικά σχεδιασμένες για ξενοδοχεία.

Η εσωτερική επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ του προσωπικού, αλλά και μεταξύ των πελατών και του προσωπικού, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση των υποδομών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η εσωτερική επικοινωνία σε πολλά ξενοδοχεία του εξωτερικού συνδυάζει σήμερα σύγχρονα τηλεφωνικά κέντρα και διάφορες εφαρμογές που προσφέρουν πληθώρα διευκολύνσεων στους επισκέπτες τους.

Η Alcatel – Lucent Enterprise διαθέτει στην αγορά έξυπνες συσκευές σταθερής τηλεφωνίας (Smart Desk Phones), οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την εφαρμογή Smart Guest και μεταξύ άλλων να ενημερώσουν τον χρήστη για τον καιρό, το μενού των εστιατορίων του ξενοδοχείου, το πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και για τα ωράρια του σπα, του γυμναστηρίου και άλλων παροχών. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κάνει κράτηση σε όλες τις παροχές του ξενοδοχείου γρήγορα και απλά μέσα από την οθόνη του τηλεφώνου, ή ακόμη και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και τον φωτισμό στο δωμάτιο. Από μέσο επικοινωνίας, οι τηλεφωνικές συσκευές ενός ξενοδοχείου μπορούν έτσι να καταστούν μέσα προώθησης των υπηρεσιών που προσφέρει μια ξενοδοχειακή μονάδα, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της διαμονής, τόσο για τον επισκέπτη, όσο και για την επιχείρηση.

Η απόδοση κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης και συνακόλουθα το μέλλον του τουριστικού προϊόντος της χώρας, θα εξαρτηθεί από τα αντανακλαστικά των επαγγελματιών του τομέα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τουριστών σήμερα. Η ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου, αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για την ευημερία του τομέα, με δεδομένη πλέον τη δυναμική επάνοδο ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών.

*Γενικός διευθυντής της NEDECO Electronics Ltd (μοναδικός εξουσιοδοτημένος εισαγωγέας των καινοτόμων λύσεων της Alcatel-Lucent Enterprise)

About Author