MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Η «κλεμμένη» ζωή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Advertisment

 

 


Μια εξαιρετική ημερίδα για τη διακίνηση και την εμπορία προσώπων

- Advertisement -

 

Το  παγκόσμιο φαινόμενο της εμπορίας προσώπων, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια σύγχρονη δουλεμπορία, θεωρείται ως ένα πολυσύνθετο κοινωνικό, νομικό, αστυνομικό και πολιτικό πρόβλημα. Το γνωστό και ως trafficking  είναι σοβαρό έγκλημα που συνήθως αναπτύσσεται μέσα  στα πλαίσια  του οργανωμένου  εγκλήματος και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά  και πολλά άλλα αναφέρθηκαν  στη διάρκεια εξαιρετικά ενδιαφέρουσας  ημερίδας, που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Επιτροπή του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα  της Γυναίκας (ΕΜΔΓ) με τίτλο: «Κλεμμένη Ζωή, Διακίνηση και Εμπορία Προσώπων, Κοινωνική και Νομική Διάσταση», στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η πρόληψη,  καθώς και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού των μελών της κοινωνίας και ιδιαίτερα των σπουδαζόντων, της ηλικιακής  ομάδας  18-25,για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα της εμπορίας προσώπων  για σεξουαλική εκμετάλλευση. Επιθυμητό αποτέλεσμα: η μείωση της ζήτησης των σεξουαλικών υπηρεσιών εν δυνάμει θυμάτων εμπορίας προσώπων και η εκπαίδευση επαγγελματιών που πιθανόν να εργαστούν με θύματα εμπορίας προσώπων.

«Είναι γεγονός πως η Κύπρος αποτελεί χώρα προορισμού αλλά και χώρα διέλευσης θυμάτων εμπορίας. Οι πιο συνηθισμένες μορφές που καταγράφονται  στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)  είναι η εμπορία ανθρώπων  για σκοπούς  σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η εμπορία ανθρώπων για  σκοπούς  εργασιακής εκμετάλλευσης. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θυμάτων  είναι η φτώχεια και η ανέχεια», υπέδειξε  στον χαιρετισμό της η Επίτροπος Ισότητας  Φύλων κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Τα έσοδα είναι τεράστια και τα Συνδικάτα του trafficking είναι πανίσχυρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τα ετήσια κέρδη από την εμπορία προσώπων φτάνουν τα 32 δις. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ η εμπορία προσώπων εγκλήματος, κατατάσσεται ως η πιο προσοδοφόρα  μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών.

Στην ημερίδα, που λόγω του ενδιαφέροντος του θέματος θα επαναληφθεί ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όσο γίνεται περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες, τονίσθηκε ότι η εκπαίδευση και η καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και αντίληψης  θα μπορούσε  βοηθήσει  στην καταπολέμηση αυτού του ντροπιαστικού φαινομένου . Απαιτείται  όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι πως το φαινόμενο αποτελεί απαράδεχτη και προσβλητική εκμετάλλευση των ανθρώπων από άνθρωπο και συνεπώς δε μπορεί να γίνει ανεκτό.

Η εμπειρογνώμονας Φύλου Άννα Πηλαβάκη, στην εισήγηση της με θέμα: «Ορισμός, παράγοντες  έλξης και ώθησης, στατιστικά στοιχεία», αναφέρθηκε  στο Κοινωνικό και Βιολογικό Φύλο, τους Έμφυτους Ρόλους, το Φύλο ως σημαντικό παράγοντα, την Κοινωνικοποίηση των Ανδρών και των Γυναικών, τα Στερεότυπα , τη Σχέση στερεοτύπων με την εμπορία των γυναικών, κοκ. Παρουσίασε  συγκλονιστικά στατιστικά (Eurostat) στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία  το 75% των διακινητών  είναι άνδρες, το 76% των διακινητών που διώχθηκαν ήταν πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, πως τα περισσότερα θύματα διακίνησης που εντοπίσθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν πολίτες της Βουλγαρίας  και της Ρουμανίας, κλπ. « Η διεθνής και η Κυπριακή εμπειρία για το έγκλημα της εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταδεικνύει πως πρόκειται για ένα έγκλημα συνεχούς μεταβαλλόμενης  φύσης και κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς τροφοδοτείται επίσης από τη ζήτηση υπηρεσιών σεξ, ενώ μπορεί να παρακάμπτει σχετικά εύκολα τα διοικητικά και νομικά  εμπόδια που του προβάλλονται, τόνισε.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στους παράγοντες ζήτησης, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για φτηνό εργατικό δυναμικό στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και στην Εμπορία Γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Μίλησε επίσης για τη βία ως μοχλό πίεσης των θυμάτων και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις εμπορίας γυναικών  στην Κύπρο.

Η δικηγόρος Ανθή Ερμογένους, με θέμα : «Το νομικό πλαίσιο που διέπει το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων», μίλησε για το τι γινόταν στην Κύπρο παλιά και το τι συμβαίνει σήμερα( τροποποίηση νόμου το 2014-αυστηροποίηση  σύμφωνα με την οποία η εμπορία ενηλίκων προσώπων τίθεται ως κακούργημα), ενώ ανέλυσε διεξοδικά τα σχετικά με τα αδικήματα βίας, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, το δικαίωμα στη σεξουαλική ακεραιότητα κλπ.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment