MC MEDIA NETWORK

Ξεκάθαρα τα οφέλη από την πρόταση της Energean εισαγωγή αερίου στην Κύπρο

 Μαθιός  Ρήγας, Διευθύνων Σύμμβουλος  της Energean, στο S&P Global Platts:

- Advertisement -

 «Προξενεί έκπληξη που η  Κύπρος επιμένει σε μονοπώλιο, κάνοντας το αντίθετο από όλο τον κόσμο»

Σε συνέντευξή του με τίτλο «Η Energean στρώνει τον δρόμο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου», στο S&P Global Platts και στον Stuart Elliott, o Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρόταση της Energean για την προμήθεια φυσικού αερίου, εκφράζοντας την έκπληξή του για την επιμονή της χώρας σε μονοπώλιο στην αγορά.

Ο Editor του S&P Global Platts σημειώνει ότι η συμμετοχή στην εξερεύνηση και τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ είναι κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει την Energean, αλλά μέχρι στιγμής η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να φέρει στη χώρα τους majors, όπως  Total, Eni και ExxonMobil. Ο ίδιος προσθέτει ότι η Κύπρος έχει εντοπίσει αέριο σε τρία σημεία. Παρόλο που η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 2011 στο Οικόπεδο Αφροδίτη, η Κύπρος δεν έχει καταφέρει ακόμα να το κεφαλαιοποιήσει, και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η Energean έχει προτείνει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου προς την Κύπρο, αξίας $350 εκ. με δική της χρηματοδότηση,  για τη μεταφορά αερίου από το Βόρειο Καρίς στην Κύπρο και ο κ. Ρήγας επισημαίνει σχετικά:

“Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε στην επένδυση. Τα συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί με ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο έργο με ξεκάθαρα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους”.

Μέχρι στιγμής, η Κύπρος δηλώνει ότι δεν χρειάζεται τον αγωγό αερίου, καθώς σχεδιάζει τη δημιουργία πλωτής μονάδας τερματικού για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2021. Προγραμματίζει επίσης τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων για υγροποιημένο φυσικό αέριο, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο αποκλειστικότητα στον ανεφοδιασμό, συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Η Κύπρος επιμένει να θέλει να δημιουργήσει μονοπώλιο στην αγορά, κάτι που μου προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Το 2020, ενώ όλος ο κόσμος ανοίγει τις πόρτες του στον ανταγωνισμό, η Κύπρος κάνει ακριβώς το αντίθετο. Θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο για 10 χρόνια», δηλώνει με έμφαση ο  Δ/νων Σύμβουλος της Energean.

O ίδιος τονίζει ότι η Energean θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κεφαλαιοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου. «Μπορούμε να πάρουμε αυτές τις ανακαλύψεις και να κάνουμε ό,τι κάναμε και στο Ισραήλ, αναπτύσσοντάς τες με πολύ γρηγορότερο ρυθμό. Οι ανεξάρτητοι οργανισμοί, όπως η Energean, είναι πολύ ευέλικτοι και κινούνται πολύ πιο γρήγορα και αποδοτικά σε σχέση με τις εξελίξεις», κλείνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.

Στη συνέντευξη, ο κ. Ρήγας αναφέρεται ακόμη στα projects που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία, με έμφαση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και την εξαγορά της Edison E&P, ενώ επισημαίνει την μεγάλη σημασία που έχει η δημιουργία υποδομών, όπως το υπό κατασκευή FPSO «Energean Power» για την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

Τονίζει, δε, ότι η εταιρεία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προστατευμένη από τη μεγάλη πτώση της τιμής του Brent, καθώς έχει υπογράψει συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου σε προκαθορισμένες τιμές, διασφαλίζοντας τα μελλοντικά της έσοδα.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι διαθέσιμο εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ