MC MEDIA NETWORK

Βουλευτές μην κάνετε το λάθος, είναι κρίμα ο κόσμος

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», έλεγαν οι πρόγονοι μας, μια ρήση η οποία αποδεικνύεται καθημερινά, σε όλο φάσμα των αποφάσεων μας.

Και όταν ένα λάθος, γίνεται όχι μόνο δύο φορές αλλά περισσότερες, από πολιτικούς που εκλέγονται για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, τότε δεν μιλάμε για άνδρες μη σοφούς, αλλά για πολιτικούς μικρού αναστήματος.

- Advertisement -

Δεν είναι δυνατόν, να προωθείται εκ νέου από τη βουλή, επέκταση της αναστολής των διαδικασιών εκποιήσεων ακίνητης περιουσίας από τη στιγμή που οι επόπτες εντός και εκτός Κύπρου, διεθνείς οίκοι, θεσμικά όργανα της ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΥΠΟΙΚ και η ΚΤ, έχουν προειδοποιήσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μια τέτοια απόφαση, θα θέσει  σε κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα δημιουργήσει συνθήκες αύξησης των προβλέψεων των τραπεζών.

Αυτή η απάθεια μελών του κοινοβουλίου, ίσως και ενδεχόμενης άγνοιας των σοβαρών επιπτώσεων που θα έχει η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα, την πλήρωσε ο ανυποψίαστος φορολογούμενος πολίτης, πολλές, μα πάρα πολλές φορές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, το μεγάλο «όχι» της Ολομέλειας της βουλής τον Μάρτιο του 2013 στην πρώτη πρόταση του Eurogroup για κούρεμα όλων των καταθέσεων σε όλα τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, κοντά στο 6%, για να αποφευχθεί το κλείσιμο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και το παραλίγο κλείσιμο της Τράπεζας Κύπρου.

Το βροντερό «όχι» των αδιάβαστων βουλευτών, στην πλειονότητα τους, τι πέτυχε; Το κλείσιμο μίας συστημικής τράπεζας που εργοδοτούσε πέραν των 2 χιλ. υπαλλήλων, το κούρεμα των καταθέσεων πέραν των €100 χιλ. τόσο στη Λαϊκή, όσο και στην Τράπεζα Κύπρου, το κούρεμα των μετοχών και των αξιογράφων.

Η χώρα είχε μπει τότε, σε ένα κυκεώνα προβλημάτων, με κάπιταλ κοντρολς, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξησης της ανεργίας ενώ, πολλά νοικοκυριά είχαν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση.

Οι διεθνείς οίκοι και οι εποπτικές αρχές είχαν κτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου στις κυπριακές αρχές από το 2010. Ουδείς έβαζε αυτί. Αντίθετα, αυτοί που συμμετείχαν στα σώματα λήψεως αποφάσεων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, είχαν μπει στο κυνήγι μαγισσών και έψαχναν συνωμότες που ήθελαν, τάχατες, να καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας και την οικονομία της. Ήρθε ο Μάρτιος του 2013 και ο κυπριακός λαός βίωσε όσα έχουμε προαναφέρει.

Όταν πολύ αργότερα είχαμε ρωτήσει κάποια μέλη της τότε βουλής, γιατί πήραν με τόσο πάθος την απόφαση να μην αποδεχθούν την πρόταση του Eurogroup, μας απάντησαν ότι το σημείωμα της ΚΤ ήταν πολυσέλιδο και δεν είχαν τον χρόνο να το μελετήσουν…

Πέντε χρόνια αργότερα, ήρθε το κλείσιμο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Μήπως ήταν κεραυνός εν αιθρία; Kαθόλου. Η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής τότε του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού(ΕΕΜ) είχε προειδοποιήσει και την τότε διοίκηση της ΣΚΤ και τον εγχώριο επόπτη την ΚΤ, ότι το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ του Συνεργατισμού αποτελείτο κατά βάση από στεγαστικά δάνεια και θα έπρεπε να υιοθετηθούν και εφαρμοστούν εργαλεία, με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η κ. Νουί έθεσε χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για να δει τις κινήσεις που θα έκανε το ΔΣ της ΣΚΤ και το υπουργείο οικονομικών.Επανήλθε μετά από περίπου 10 μήνες, διαπίστωσε ότι ελάχιστα πράγματα είχαν γίνει και ρώτησε αν έχει γίνει έστω και μία εκποίηση στρατηγικών κακοπληρωτών. Η απάντηση που πήρε ήταν: «Ουδεμία».

Σε λίγους μήνες ακολούθησε η αντίστροφη μέτρηση της πώλησης του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα και το κλείσιμο του Συνεργατισμού.Όλοι έψαχναν το λάθος!

Από το 2019, οι διεθνείς οίκοι, οι επόπτες στη Φρανκφούρτη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΔΝΤ, προειδοποιούν για το τι θα προκύψει αν η κυπριακή βουλή  προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, ή αν θα παραταθεί η αναστολή των διαδικασιών για τις εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας. Τι μας λένε όλοι αυτοί:

«Μην κάνετε το λάθος. Οι διεθνείς οίκοι θα υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα βρεθεί η Κύπρος στα «σκουπίδια» με αποτέλεσμα να δανείζεται πολύ πιο ακριβά, σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω της πανδημίας και από την άλλη, οι επόπτες θα αξιώσουν αύξηση προβλέψεων για τις τράπεζες, πράγμα το οποίο θα είναι οδυνηρό για τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος».

Στην πρώτη της συνεδρίαση η επιτροπή οικονομικών της βουλής, τα μέλη της οποίας έχουν εκλεγεί με μήνυμα, μεταξύ άλλων, να ψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις, να αποτελούν ασπίδα για  τα δημόσια οικονομικά, να προστατεύουν την απασχόληση και τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσουν με νομοθετήματα τη σταθερότητα του  τραπεζικού συστήματος, αντί αυτών μετέρχονται μεθόδων λαϊκισμού για να ικανοποιήσουν ψήφους, αδιαφορώντας αν οδηγήσουν με τις αποφάσεις τους την χώρα σε αγκάθινα μονοπάτια…

Επομένως το «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».., και η ιστορία που είναι αδέκαστη δεν θα χαριστεί σε αυτούς που ενδεχομένως θα εμπλέξουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες και μάλιστα εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημική κρίση…

Της Νικολέττας Λιβέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ