MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Το πόρισμα για τα διαβατήρια επιβεβαιώνει το «this is Cyprus»

Advertisment

Το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα φαίνεται να αγγίζει πολλούς.

Μία απλή ανάγνωση των 500 σελίδων του πολυσυζητημένου πορίσματος φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία τα οποία δυστυχώς συνθέτουν ένα αλαλούμ.

Η μία εποπτική αρχή ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη. Ο ένας αξιωματούχος αφήνει αιχμές στον άλλο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αδειάζουν τους πάροχους  και αυτοί με τη σειρά τους τα βάζουν με τους εποπτικούς κανονισμούς που ήταν ανεπαρκείς, όπως υποστηρίζουν.

- Advertisement -

Η εμπλοκή αξιωματούχων του κράτους στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) πέρα για πέρα εμφανής καθώς με βάση τις διαπιστώσεις αυτή εντοπίζεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας των υπουργείων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών ακόμη και εποπτικών οργάνων.

Η παρέμβαση στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων πολιτογράφησης έφθαναν έξω από τις πόρτες του προεδρικού, υπουργών, κομμάτων και βουλευτών.

Ενδεικτικές είναι αναφορές στο πόρισμα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, ασκήθηκαν πιέσεις και υποδείξεις, ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων του ΚΕΠ.

Επιλήψιμη ήταν και η στάση παρόχων υπηρεσιών οι οποίοι, ήταν συνδεδεμένοι με διάφορα πολιτικά πρόσωπα  ασκούσαν αφόρητες πιέσεις για επίσπευση των αιτήσεων που υπέβαλλαν προς τα αρμόδια υπουργεία ή υπηρεσίες.

Στο πόρισμα παρατίθεται η ήδη γνωστή αναφορά στην κατάθεση του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι, υψηλού κύρους δικηγόροι, είχαν φτάσει να χτυπήσουν μέχρι και την πόρτα του Προεδρικού, επειδή ο ίδιος προφανώς δεν ικανοποιούσε τα αιτήματα των επηρεαζόμενων.

Από τις επισημάνσεις του πορίσματος φαίνεται να τη γλυτώνει ο τέως υπουργός εσωτερικών και σήμερα  υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης, ο οποίος, όπως τονίζεται, όταν είχε αναλάβει ως υπουργός εσωτερικών προώθησε αμέσως αλλαγές και βελτίωσε σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος,  υιοθετώντας πολλές ασφαλιστικές δικλείδες.

Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν αποδείχθηκαν καταλυτικές  υπό την έννοια ότι ήδη είχαν παραχωρηθεί αρκετά χρυσά διαβατήρια σε επενδυτές υψηλού κινδύνου, οι οποίο σε τελευταία ανάλυση είχαν πλήξει το κύρος της χώρας.

Όπως επισημαίνει κατά καιρούς η στήλη, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία σε αυτόν τον τόπο δεν είναι σημερινό φαινόμενο.

Είναι ταυτόσημα με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς, έγινε το φοβερό σφάλμα να μην συνεχίσουμε ένα από τα λίγα θεσμικά συστήματα των άγγλων αποικιοκρατών που ήταν η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη δημόσια υπηρεσία.

Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι ένα πόρισμα μίας ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις είναι αρκετό για να διορθώσει μια διαχρονική στρέβλωση που βολεύει όλους, ανεξάρτητα αν είναι μπλέ, κόκκινοι, πράσινοι ή κίτρινοι.

«This is Cyprus»…

Της Νικολέττας Λιβέρα

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment