MC MEDIA NETWORK

Στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2022 συμμετέχει η ΕΚΚ μαζί με τις εποπτικές αρχές παγκοσμίως

Στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2022 συμμετέχει η ΕΚΚ μαζί με τις εποπτικές αρχές παγκοσμίως

Στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή 2022 (World Investor Week 2022) που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, συμμετέχει και φέτος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις εποπτικές αρχές, παγκοσμίως.

- Advertisement -

Σε ανακοίνωση η ΕΚΚ αναφέρει ότι στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή, η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον Διεθνή Οργανισμό Επιτροπών Κινητών Αξιών (International Organization of Securities Commissions – IOSCO), συμμετέχουν περισσότερες από εκατό χώρες οι οποίες εκπροσωπούνται από τις Εποπτικές Αρχές τους, καθώς και έντεκα περιφερειακοί ή διεθνείς οργανισμοί, θα συνεργαστούν με στόχο την εκπαίδευση και προστασία των επενδυτών αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Προσθέτει ότι φέτος η 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή έχει στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανθεκτικότητα των επενδυτών και τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την ανάδειξη των διαφόρων πρωτοβουλιών των Εποπτικών Αρχών σε αυτούς τους δύο σημαντικούς τομείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρει ότι «η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή είναι ακόμα μία καλή ευκαιρία για ευαισθητοποίηση αλλά και ενημέρωση του επενδυτικού αλλά και του ευρύτερου κοινού γύρω από τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν».

«Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί πάγια θέση μας ότι η πρόληψη είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για ελαχιστοποίηση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι επενδυτές και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται όλες μας οι προσπάθειες», προσθέτει.

Ο κ. Θεοχαρίδης αναφέρει επίσης ότι «ειδικά σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον με την ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να καλπάζει και σε συνάρτηση με τις ελλιπείς γνώσεις του κοινού στα χρηματοοικονομικά όπως μαρτυρούν οι σχετικές έρευνες, κρίνεται επιβεβλημένη, περισσότερο από ποτέ, η προώθηση της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης».

Στην ανακοίνωση η ΕΚΚ αναφέρει ότι η φετινή θεματολογία έρχεται να συμπληρώσει τα προηγούμενα μηνύματα της Εβδομάδας Επενδυτή σε σχέση με την προστασία των επενδυτών από απάτες και τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με την ΕΚΚ, η Κύπρος συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή από το 2019 μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων της Επιτροπής.

Ειδικότερα, η ΕΚΚ αναφέρει στην ανακοίνωση της πως «αποσκοπεί μέσα από τη συμμετοχή της στην Εβδομάδα να παρέχει ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με τα είδη κινδύνων που ελλοχεύουν στον τομέα, καθώς και να αναδείξει τη σημασία της επιμόρφωσης σε βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις, τομέα στον οποίο η Κύπρος υστερεί, όπως έχουν καταγράψει διάφορες έρευνες».

Στη φετινή διοργάνωση η ΕΚΚ αναφέρει πως θα συμμετέχει ενεργά με μια σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην προώθηση της σημασίας της εκπαίδευσης και της προστασίας των επενδυτών.

Προσθέτει πως, μεταξύ άλλων δράσεων, θα αναρτήσει στον ιστότοπο της οικονομικά βοηθήματα, συμπεριλαμβανομένων Οδηγών επενδυτών και εγχειρίδια με σημαντικές οδηγίες και συμβουλές που πρέπει οι επενδυτές να γνωρίζουν προτού λάβουν επενδυτικές αποφάσεις ώστε να αποφεύγουν την απάτη, καθώς και ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τη σημασία της χρηματοοικονομικής παιδείας.

Επιπλέον, η ΕΚΚ αναφέρει πως θα διαδώσει και θα προωθήσει τα βασικά μηνύματα της εκστρατείας μέσω των επίσημων λογαριασμών της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αναφέρει επίσης ότι από σήμερα, έχει αναρτημένο σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα της το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή, το οποίο οδηγεί μέσω ενεργού link στην ιστοσελίδα του World Investor Week 2022, ενώ παράλληλα έχει καλέσει τις οντότητες υπό την εποπτεία της να συμβάλλουν στη διάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας στα δικά τους μέσα.

Σύμφωνα με την ΕΚΚ, τα μηνύματα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή περιλαμβάνουν, σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των επενδυτών, τις πρακτικές ενός επαρκώς ενημερωμένου επενδυτή που είναι, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίζει τα αρνητικά οικονομικά σοκ φροντίζοντας να φυλάει αρκετά χρήματα για έκτακτη ανάγκη, να κατανοεί ότι υπάρχει κίνδυνος σε όλες τις επενδύσεις, να αναγνωρίζει τη σημασία της διαφοροποίησης των επενδύσεων του, ειδικά όσον αφορά την προστασία των επενδύσεων από απώλειες από ένα μεμονωμένο, απροσδόκητο γεγονός και να προνοεί για απροσδόκητες προκλήσεις της ζωής με στρατηγικές προϋπολογισμού για διαχείριση κινδύνου, μείωση του αντίκτυπου του πληθωρισμού και αποφυγή χρέους με υψηλά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η ΕΚΚ αναφέρει ότι, μεταξύ άλλων, ένας ενημερωμένος επενδυτής συνειδητοποιεί ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση μπορεί να αναφέρεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως περιβαλλοντικές, κοινωνικές επενδύσεις και επενδύσεις διακυβέρνησης (Environmental, Social, and Governance – ESG), κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις και επενδύσεις αντίκτυπου, εξετάζει τα έγγραφα γνωστοποίησης μιας επένδυσης για να δει πώς σταθμίζει διάφορους παράγοντες ESG ή βιώσιμους οικονομικούς παράγοντες και κατανοεί ότι κάθε ευκαιρία επένδυσης βιώσιμης χρηματοδότησης είναι μοναδική και θα πρέπει να αξιολογείται με τους δικούς της όρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ