MC MEDIA NETWORK

ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ έτοιμες να κλιμακώσουν τα μέτρα στο Συνεργατισμό

 

- Advertisement -

Έτοιμες να κλιμακώσουν τα μέτρα αν η ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα τους για διάλογο, είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, τα μέλη των οποίων κατήλθαν σήμερα σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 7.30πμ μέχρι τις 10.30πμ.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΥΙΚ) ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ είπε ότι ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας του 2014 και ότι με επιστολή από το 2016 «ζητούσαμε από την ΣΚΤ την έναρξη διαλόγου αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Είπε ότι μια συμφωνία θα βοηθήσει την παραγωγικότητα, θα κάνει τον οργανισμό πιο σύγχρονο και θα μπορέσει να υπάρξει εργατική ειρήνη.

Ανέφερε ότι πριν από την συγχώνευση των ΣΠΙ οι όροι απασχόλησης του προσωπικού στις 100 εταιρείες ήταν διαφορετικοί και διαφορετικά τα ωφελήματα και για αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό τώρα που η ΣΚΤ έμεινε ο μόνος εργοδότης και βρίσκονται όλα τα ΣΠΙ κάτω από την ΣΚΤ.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι στη συμφωνία πλαίσιο προβλεπόταν ότι η Τράπεζα θα έπρεπε να προσφύγει σε οίκο αξιολόγησης για να φέρει συγκεκριμένη εισήγηση στις συντεχνίες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μας έχουν δώσει οτιδήποτε για να μπορέσουμε να έχουμε βάση διαλόγου και διαπραγμάτευσης.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕΥ – ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος είπε ότι αναμένουμε πως η άλλη πλευρά θα κάνει σοβαρές σκέψεις και να έρθει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία εκκρεμούν για αρκετό καιρό, προσθέτοντας ότι είναι σοβαρά τα ζητήματα που έχουμε ενώπιον μας.

Ανέφερε ότι με την ενοποίηση του συστήματος, από 90 συνεργατικές να γίνουν 18, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές ανισότητες όσον αφορά τα μισθολογικά και άλλα ζητήματα των υπαλλήλων.

Πρόσθεσε ότι συμφωνήσαμε τότε που δόθηκε χρηματοδότηση στον Συνεργατισμό ότι αυτά τα ζητήματα θα μας απασχολούσαν και θα συμφωνήσαμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο, σε μια ενιαία σύμβαση.

Ο κ. Τούλουπος είπε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που κάθονται δίπλα – δίπλα και κάνουν τα ίδια καθήκοντα αλλά έχουν «μια τεράστια διαφορά στον μισθό».

Είπε ότι αναμένει από την Τράπεζα να έρθει με ένα πρόγραμμα αλλά «μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάτι συγκεκριμένο για να συζητήσουμε αντίθετα παίρνουμε αόριστες υποσχέσεις».

«Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις οπωσδήποτε από εβδομάδας θα κλιμακωθούν τα μέτρα και εισερχόμαστε πλέον σε ένα αγώνα ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ένα θερμό Καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ο Ανώτερος Μόνιμος Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι η προειδοποιητική στάση εργασίας αποσκοπεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην επίσημη και στην συνδικαλιστική, έτσι ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στα προβλήματα τα οποία εγείρονται και να μην υποχρεωθούμε ως συντεχνίες να κλιμακώσουμε τα μέτρα

Στόχος μας δεν είναι να απεργήσουμε και να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε προβλήματα στο πελατειακό κοινό της ΣΚΤ αλλά να εμπεδώσουμε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα.

Για μας είναι βασική αρχή προϋποθέτει ότι εκείνα τα οποία συμφωνούνται θα πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε.

Ο κ. Λουκά είπε ότι οι συντεχνίες αναμένουν ότι το μήνυμα της στάσης εργασίας θα ερμηνευθεί σωστά και θα κληθούμε σε διάλογο για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Διαφορετικά είμαστε δεσμευμένοι από τα μέλη μας τα οποία με συντριπτική πλειοψηφία 97% απαίτησαν να εφαρμόσουμε δυναμικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι θα συνεδριάσουν από κοινού τα διοικητικά συμβούλια των τριών συντεχνιών μαζί με τους κλαδικούς εκπροσώπους και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κλιμακώσουμε ή όχι τα μέτρα.

Όπως είπε, «με μεγάλες θυσίες από μέρους των εργαζομένων καταλήξαμε στην υπογραφή μιας Έκτακτης Ειδικής Συμφωνίας διάρκειας τεσσάρων ετών, από το 2014 μέχρι το 2018, με συγκεκριμένες πρόνοιες που δυστυχώς παρά το γεγονός ότι για δύο χρόνια βρισκόμαστε σε διάλογο με την τράπεζα δεν είχε οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα».

Είπε ακόμη ότι η συμφωνία περικλείει πρόνοια σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση που στον δημόσιο τομέα συντρέχουν κάποιες διαφοροποιήσεις κάτι ανάλογο μέσα από διάλογο θα έπρεπε να επιδειχθεί και για τους συνεργατικούς υπαλλήλους.

Οι προτάσεις που κάναμε δεν απέβλεπαν σε νέα αιτήματα και σε αυξήσεις των εισοδημάτων αλλά σε μια μικρή ανεπαίσθητη ανάκτηση κάποιων δικαιωμάτων τα οποία είχαν φαλκιδευτεί στα πλαίσια της σύμβασης.

Ο κ. Λουκά είπε ότι σε αυτά τα θέματα εμπλέκεται και το θέμα της συνομολόγησης της ενιαίας σύμβασης που στο πλαίσιο της θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολλά θέματα λειτουργικά και διαρθρωτικά θα επιλυθούν κάτι που θα συμβάλει στην πιο ομαλή λειτουργία και στην αύξηση της αποδοτικότητας του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ