MC MEDIA NETWORK

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο κυπριακός τουρισμός

Η ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τουριστικό τομέα.

Το βασικό σενάριο ήταν ότι με την επίτευξη υψηλού βαθμού εμβολιαστικής κάλυψης ως τα τέλη Ιουνίου, πέραν του 60% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα μπορούσαν οι μετακινήσεις να είναι ευκολότερες και κατά συνέπεια θα αυξάνονταν τα ταξίδια και οι ροές τουριστών. Το βασικό αυτό σενάριο αποδείχθηκε, δυστυχώς, σενάριο.

- Advertisement -

Το κακό σενάριο για την πορεία της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις του ιού να περιορίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού, φαίνεται να επαληθεύεται και ο τομέας ετοιμάζεται να βιώσει άλλη μια κακή χρονιά.

Ο Ιούλιος πρέπει να θεωρείται ένα χαμένος μήνας και παραμένει άγνωστο τι θα γίνει τον Αύγουστο. Αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική διαφοροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή ουσιαστική αύξηση του εμβολιασμού και περιορισμός της επιθετικής μετάλλαξης «Δ», θα είναι δύσκολο να δούμε αυξημένες ροές έστω και από τον Αύγουστο.

«Οι εξελίξεις στον τουριστικό τομέα επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι το 2021 εξελίσσεται εξίσου αρνητικά με το 2020 και ακόμα και ο συγκρατημένος στόχος για επίτευξη του 40% των αφίξεων του 2019, είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί», παρατηρεί ο ΣΤΕΚ.

Οι τρεις βασικές αγορές για την Κύπρου, που το 2019 έφεραν πέραν του 60% των αφίξεων υπολειτουργούν. Το ΗΒ κρατά επί της ουσίας κλειστά τα σύνορά του, από τη Ρωσία το τοπίο παραμένει θολό για την επανέναρξη των ναυλωμένων πτήσεις, ενώ και από το Ισραήλ, παρά τις αρχικές ελπίδες το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει κατάθλιψη στον κλάδο των ξενοδόχων.

«Θέση του ΣΤΕΚ είναι πως η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Απ’ εκεί και πέρα, αν στο υγειονομικό σκέλος η κατάσταση δεν είναι καλή, τότε άμεσα επηρεάζεται και η οικονομία στο σύνολο της», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης. Οι ενδείξεις που λαμβάνει ο ΣΤΕΚ από την αγορά είναι τέτοιες, που στην περίπτωση που υπάρξει κι άλλο lockdown στην οικονομία, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα αντέξει.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το κράτος δεν θα αφήσει χωρίς βοήθεια τον τομέα, έναν τομέα που κινεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του τόπου.

Πέρα από την κρατική στήριξη, η κυπριακή τουριστική βιομηχανία πρέπει να κοιτάξει την επόμενη ημέρα:

-Να μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή της από τις αγορές του ΗΒ και της Ρωσίας.

-Να διευρύνει την τουριστική περίοδο.

Και τα δύο απαιτούν και κρατική αρωγή, η οποία υπάρχει. Το κράτος χρηματοδοτεί την τουριστική προβολή της χώρας, αλλά και τα σχέδια κινήτρων προς τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το κράτος λειτουργεί ως back office, αλλά δεν είναι επιχειρηματίας.

Στην επιχειρηματική δραστηριότητα πολλές φορές η ανάγκη αποτελεί την κινητήρια δύναμη για αλλαγές και καινοτομία.

Η κυπριακή τουριστική βιομηχανία έχει ανάγκη και από αλλαγές και από καινοτομία ώστε να προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο, από ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και από τη Μέση Ανατολή, τις αραβικές χώρες, την Ασία, ακόμη και την Κίνα.

Η πανδημία πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την επανατοποθέτηση του κυπριακού τουρισμού στον διεθνή χάρτη.

Της Νικολέττας Λιβέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ