MC MEDIA NETWORK

Advertisment

«Πρόσω ολοταχώς» η Ελλάδα για επενδυτική βαθμίδα

Advertisment

Πού αποδίδεται το ράλι αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης – DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB – Σταϊκούρας: Η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχουν ενισχυθεί

Δύο χρόνια μετά την αλλαγή πορείας στην οικονομία, η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης και οριστικής χειραφέτησης από τα μνημόνια.

Ο καναδικός οίκος όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ήταν και παραμένει από τους πλέον αυστηρούς απέναντι στη χώρα μας. Και για αυτό έχει την αξία του ότι, ενώ ο οικοονμικός έλεγχος της χώρας πέρασε σταδιακά από την τρόικα στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης, οι εκτιμήσεις των τελευταίων για τις ελληνικές προοπτικές είναι σχεδόν κολακευτικές.

- Advertisement -

Η Ελλάδα είναι ίσως πια η μόνη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που την αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης για 4η φορά μέσα στην πανδημία. Και μία εβδομάδα μετά τις εξαγγελίες οικονομικών μέτρων από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, οι αγορές υποδέχονται ευνοϊκά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία.

Τι βλέπουν οι οίκοι

Όλοι ανεξαιρέτως οι Οίκοι αξιολόγησης υπογραμμίζουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και το τεράστιο ταμειακό απόθεμα που έχει διατηρήσει και επαυξήσει η χώρα, εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσεως.

Με εφαλτήριο τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει 6 συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της οικονομίας.

§ την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, κάτι που φαίνεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη μετά το +16,2% της Ανάπτυξης στο β΄τριμ. του 2021.

§ βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ της χώρας, με περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές.

§ έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

§ κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.

§ μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, εντός του 2022.

§ επίτευξη ρεαλιστικών χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.

Οι στόχοι αυτοι θα τεθούν υπόψιν και των θεσμών που θα δώσουν δείγμα γραφής των προθέσεων τους στις 22 Σεπτεμβρίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Το μεγάλου «ατού» και βασικό επιχείρημα όμως της κυβέρνησης είναι τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η πολιτική της την τελευταία διετία και μέσα στην κρίση.

Αποτελέσματα όπως:

– +71% η έναρξη καινούργιων επιχειρήσεων (2ο τρίμηνο 2021/2020)
– +63,2% στην επιφάνεια και 41,7% στις άδειες η οικοδομική δραστηριότητα (5μηνο 2021/2020)
– +25,6% οι εξαγωγές (6μηνο 2021/2020),
– +30,8% ο κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο (2ο τρίμηνο 2021/2020),
– +22,9% ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο (2ο τρίμηνο 2021/2020)
– +9,6% η βιομηχανική παραγωγή (6μηνο 2021/2020)
– συγκράτηση και μείωση της ανεργίας στο 14,2% τον Ιούλιο φέτος, 2,6 μονάδες χαμηλότερα δηλαδή από 16,8% που ήταν τον ίδιο μήνα πριν δύο χρόνια (7/2020) και παρά την ύφεση-ρεκόρ κατά 8,2% το 2021.

Πηγή: newmoney.gr

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment