Οι Κύπριοι προσδοκούν καλύτερες μέρες στην τσέπη τους

Οι Κύπριοι προσδοκούν καλύτερες μέρες στην τσέπη τους

Οι χαλαρώσεις του Μαρτίου, με το άνοιγμα της εστίασης έστω και για εξυπηρέτηση σε υπαίθριους χώρους και η αποφυγή πισωγυρίσματος έδωσαν ώθηση στις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) τον οποίο εκπονεί το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέγραψε σημαντική άνοδο τον Μάρτιο, κατά 8,9 αντανακλώντας την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης. Ο ΔΟΣ είναι ένας σημαντικός δείκτης συμπεριφοράς και παρέχει πληροφόρηση για την μελλοντική οικονομική δραστηριότητα. Η άνοδος τον Μάρτιο σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε επιτάχυνση της ανάκαμψης και υποχώρηση της ύφεσης. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις θετικές ειδήσεις και στην προοπτική επιστροφής σε πιο ομαλές συνθήκες.

Ειδικότερα, η μεγάλη αύξηση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και ανάμεσα στους καταναλωτές, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στη χαλάρωση των περιοριστικών  μέτρων για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Οι καταναλωτές

Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν οι θετικές απαντήσεις των καταναλωτών. Τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε  σημαντικά, καθώς οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν πιο αισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, και εμφανίστηκαν λιγότερο συγκρατημένοι σχετικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

Ωστόσο οι απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου σημείωσαν επιδείνωση και παραμένουν αρνητικοί, όπως και τον Φεβρουάριο, ως προς το ενδεχόμενο αποταμίευσης κατά τους  επόμενους 12 μήνες.

Οι εκτιμήσεις για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας σημείωσαν βελτίωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και  σημαντικό ποσοστό καταναλωτών συνεχίζει να αναμένει άνοδο της ανεργίας. Τον Μάρτιο οι αντιλήψεις για την πορεία των τιμών των καταναλωτικών αγαθών κατά τους τελευταίους 12 μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές και οι προσδοκίες για τις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Το τελευταίο αποτελεί άλλη μια ένδειξη εξόδου από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, οι  απαντήσεις των καταναλωτών για  την καταλληλόλητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν ευνοϊκότερες και οι προθέσεις τους για δαπάνες σε μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν.

Η αγορά εργασίας

Η έρευνα αποκαλύπτει και τις προθέσεις των επιχειρήσεων σε ότι αφορά το προσωπικό τους, με την εικόνα να είναι θετική για την προοπτική προσλήψεων με εξαίρεση τον τομέα των υπηρεσιών.

Συνοπτικά, στον τομέα των υπηρεσιών οι αξιολογήσεις των  επιχειρήσεων για τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν, ενώ στο λιανικό εμπόριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων στον τομέα των κατασκευών και κάπως πιο αισιόδοξες στη μεταποίηση οι εκτιμήσεις για την απασχόληση ήταν συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.

Συμπερασματικά, ο  ΔΟΣ για την Κύπρο τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 8,9 μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο λόγω καλυτέρευσης του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς εκτός της μεταποίησης, και ενίσχυσης του καταναλωτικού κλίματος. Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών και μεταξύ των καταναλωτών. Η αβεβαιότητα τον Μάρτιο σημείωσε υποχώρηση στον τομέα των υπηρεσιών και ανάμεσα στους καταναλωτές, ενώ συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα στους υπόλοιπους τομείς  και ιδιαίτερα  στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης.

Της Νικολέττας Λιβέρα