MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Ο εφιάλτης της επόμενης μέρας των επιδομάτων

Advertisment

Εφιάλτη προκαλούν στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους τα σενάρια που αναπτύσσονται μετά την επιδομάτων εποχή, με τους κύριους φορείς να απευθύνουν δραματική έκκληση για τη χάραξη από τώρα  ενός οδικού χάρτη επαναδραστηριοποίησης της πραγματικής οικονομίας μετά την άρση της πανδημικής κρίσης.

Είναι ενδεικτικές οι παροτρύνσεις των επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για την οριοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση, έστω και με περιορισμούς για μια μεταβατική περίοδο.

«Η αβεβαιότητα μας τσακίζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σκιαγραφώντας την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι πλείστες των επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής επεσήμανε ότι η οικονομία του τόπου σέρνεται κυριολεκτικά επί 11 συνεχείς μήνες, κατά την έκφραση του, και είναι επόμενο πολλές επιχειρήσεις να κλονίζονται.

«Η  επιβίωση των επιχειρήσεων που είναι σε αδράνεια λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, είναι οριακή, όσο σημαντική και είναι η στήριξη που δέχονται από το κράτος» παρατήρησε.

Έντονες ανησυχίες για την επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης διατυπώνει και το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο επισημαίνει ότι οι θυσίες που έγιναν σε όλα τα επίπεδα, εν μέσω πανδημικής κρίσης, δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας  τόνισε σε άρθρο του στην Εργατική Φωνή ότι η κυπριακή οικονομία φορτώθηκε τεράστιο βάρος στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημικής κρίσης και σημείωσε ότι ήρθε η ώρα της μερικής σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας με συγκεκριμένους στόχους με σύνεση και συλλογικότητα χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές των εργασιακών σχέσεων.

Ένα χρόνο πανδημικής κρίσης

Σε ένα μήνα από σήμερα η Κύπρος συμπληρώνει ένα έτος πανδημικής κρίσης και παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας η αβεβαιότητα παραμένει και εντείνεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους θεσμούς της ΕΕ να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού.

Ωστόσο, αρμόδιοι φορείς της οικονομίας εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε με βάση το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, να είχε άρει τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό ειδικότερα μετά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα rapid test.

Αν συνεχιστεί αυτή λανθασμένη εκτίμηση των πραγμάτων, το τέλος των επιχειρήσεων δεν θα είναι μακριά, υποστηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Είναι γεγονός ότι η αντοχή των επιχειρήσεων εξαντλείται.

Η λήψη ουσιαστικών μέτρων προς την κατεύθυνση της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ απηύθυναν έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές και προς την επιδημιολογική ομάδα για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Το restart της οικονομίας

Προτεραιότητα ασφαλώς είναι η υγεία όλων μας, αλλά όταν όλοι επιδείξουμε σεβασμό και πειθαρχία στα υγειονομικά πρωτόκολλά, που θα οδηγούν σε ασφαλείς χώρους εργασίας τότε το restart οικονομίας δεν θα πρέπει να είναι απόμακρο.

Διαφορετικά όπως εξελίσσονται τα πράγματα το λουκέτο των επιχειρήσεων θα είναι αναπόφευκτο.

Άλλωστε, κάθε μέρα που περνά οι δαπάνες και οι ζημιές  των επιχειρήσεων μεγαλώνουν.

Η θέση των εργοδοτικών οργανώσεων ότι δεν θα πρέπει ο στόχος των υγειονομικών αρχών να είναι το 0%  θετικότητας των κρουσμάτων για επανεκκίνηση της οικονομίας, εκτιμάται ότι είναι ορθή.

Η χάραξη ενός οδικού χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας επιβάλλεται και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας θα έπρεπε ήδη να ήταν έτοιμος προς υλοποίηση.

Μεταφέρουμε τις απόψεις του Τάσου Γιασεμίδη, οικονομολόγου, ο οποίος διατύπωσε πρόσφατα τη θέση ότι επιβάλλεται η παραχώρηση κινήτρων για επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και ενίσχυσης των επενδύσεων.

Η Κύπρος εκ των πραγμάτων είναι μία εξωγενής οικονομία και αποτελεί αναγκαιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει η πολιτεία να αξιολογήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης η οποία εκ των πραγμάτων, λόγω πανδημίας, έγινε ακόμη πιο έντονη.

Πάντως είναι αρκετοί οι καθηγητές πανεπιστημίων και ειδικότερα αυτών που έχουν γνώση των χρηματοοικονομικών ότι τα επιδόματα που παρέχει εδώ και 11 μήνες η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει, λένε, να αφεθούν και οι δυνάμεις της αγοράς να δράσουν, ώστε, να βρεθεί το νέο ισοζύγιο.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πανδημική κρίση θα αφήσει πίσω της ενδεχομένως και απούλωτες  πληγές καθώς πολλές των επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Επιβάλλεται σωστή διαχείριση και των τωρινών προκλήσεων και αυτών που θα επέλθουν στη βάση σωστής οργάνωσης και προγραμματισμού.

Της Νικολέττας Λιβέρα

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

ΣΗΜΕΡΑ/ ΑΕΛ

SHOOTANDGOAL
Advertisment
Advertisment