Μεγάλο το ζωνάρι των ευθυνών για τα «χρυσά» διαβατήρια

Μεγάλο το ζωνάρι των ευθυνών για τα «χρυσά» διαβατήρια

Oι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε σχέση με τα ευρήματα που καταγράφονται στο ενδιάμεσο πόρισμα της τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών που έγιναν στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, προκαλούν σωρεία ερωτημάτων.

Είναι ερωτήματα τα οποία προκύπτουν αβίαστα από τα γεγονότα  και τα στοιχεία που όπως φαίνεται καταγράφονται στο ενδιάμεσο πόρισμα και παραπέμπουν σε ποινικά, διοικητικά και πειθαρχικά αδικήματα.

Το ενδιάμεσο πόρισμα  αναμένεται να επιδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα Γεώργιο Σαββίδη, το αργότερο προς το τέλος της ερχόμενης βδομάδας ενώ, το τελικό κείμενο του πορίσματος θα πρέπει να είναι έτοιμο με βάση τους όρους εντολής που έλαβε η τετραμελής Ερευνητική Επιτροπή, αρχές του ερχόμενου Ιουνίου.

Τα ευρήματα που προκύπτουν από το ενδιάμεσο πόρισμα, δεν πρόκειται να απέχουν πολύ από τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις που θα καταγράφονται στο τελικό πόρισμα.

Άλλωστε, οι βασικοί «πρωταγωνιστές» της διαχείρισης του σημαντικού αυτού εργαλείου για την οικονομία και οι θεματοφύλακες των διαδικασιών και ελέγχων έχουν κληθεί και καταθέσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν και εφόσον τα ποινικά διοικητικά και πειθαρχικά αδικήματα στοιχειοθετηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα,  τις ανακριτικές και διοικητικές αρχές, τότε είναι πολύ πιθανόν, να αγγίξουν πολλούς εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία.

Αν όντως προκύψουν ποινικά αδικήματα, αυτό σημαίνει ότι αρμόδια πολιτικά πρόσωπα, δημόσιοι λειτουργοί, τεχνοκράτες επαγγελματικών συνδέσμων και εποπτικών αρχών θα τεθούν ενδεχομένως, μεταξύ άλλων, ενώπιον κατηγοριών για παραπλάνηση και κατάθεση ψευδών στοιχείων.

Παράλληλα με τα όσα έχουν διαρρεύσει σε σχέση με το ενδιάμεσο πόρισμα, φαίνεται να προκύπτουν, εκ πρώτης όψεως, πειθαρχικά και διοικητικά παραπτώματα στις διαδικασίες και στις διεκπεραιώσεις υποθέσεων, κυρίως, υψηλού κινδύνου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, πάλι το ζωνάρι επίρριψης ευθυνών θα πάρει ενδεχομένως  πολλούς εμπλεκόμενους στις όλες διαδικασίες και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, πέραν των αρμόδιων πολιτικών προσώπων, επαγγελματικοί σύνδεσμοι και εποπτικές αρχές.

Είναι γι’ αυτό που έχουμε προαναφέρει ότι τα καταρχήν ευρήματα που απορρέουν μέσα από το ενδιάμεσο πόρισμα θα αγγίξουν πολλούς και το πιο πιθανόν είναι να φανεί ότι η όλη αλυσίδα του συστήματος, ήταν αυτή που επενέργησε στο να πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας, να διαβρωθεί ένα σημαντικό εργαλείο για στήριξη της οικονομίας και στο τέλος της ημέρας να πληρώσει το κόστος ο ανυποψίαστος πολίτης.

Όταν στον απόηχο των δραματικών γεγονότων της τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης του 2013, όλοι οι αρμόδιοι έτρεξαν να μαζέψουν συντρίμια και στάχτες για να επιβιώσει αυτός ο τόπος, κάποιοι πιο έμπειροι και γνώστες της διεθνούς οικονομικής και τραπεζικής σκακιέρας, μας είχαν υποδείξει ότι η σύσταση ενός επενδυτικού προγράμματος, θα ήταν ό,τι καλύτερο υπό τις περιστάσεις για να έρθει φρέσκο χρήμα στο νησί.

Άλλωστε, η Κύπρος παρείχε στους επενδυτές πολλά πλεονεκτήματα ως μέλος της ΕΕ. Πέραν από το «χρυσό» διαβατήριο, που θα αποκτούσαν οι φιλόδοξοι επενδυτές,  η χώρα μας είχε να τους προσφέρει  ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, άρτιες υπηρεσίες, εξαιρετικό εργατικό δυναμικό ακόμη και ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, προκάλεσαν μία πρωτόγνωρη δυναμική ενδιαφέροντος από διάφορους ξένους επενδυτές από πολλά μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Εκατοντάδες αιτήσεις άρχισαν να υποβάλλονται από διάφορους παροχείς και σε χρόνο ρεκόρ άρχισε η εισροή εκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία, απογειώνοντας τον κύκλο εργασιών ελεγκτικών και δικηγορικών γραφείων.

Την ίδια ώρα, το πληγωμένο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, από το κλείσιμο μίας εκ των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, από τα κουρέματα καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων, άρχισε να παίρνει και αυτό ανάσες από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Δεκάδες εταιρείες από ξένους επενδυτές καθιστούσαν την Κύπρο ως έδρα των οικονομικών τους δραστηριοτήτων δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για το κάθε κυπριακό νοικοκυριό.

Πολλοί είχαν προλάβει να χαρακτηρίσουν το επενδυτικό πρόγραμμα ως ευλογία. Πολύ γρήγορα όμως, αυτός ο εύφορος χαρακτηρισμός, αντιστράφηκε. Έγινε μπούμερανγκ, για τα συμφέροντα της ίδιας της χώρας και των πολιτών της.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι που είχαν ευνοηθεί αποδείχθηκαν άπληστοι. Ενεργούσαν και λειτουργούσαν μόνο για τα πρόσκαιρα συμφέροντα της τσέπης τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους φαίνεται να έπασχαν στη διαχείριση του προγράμματος. Οι εποπτικές αρχές αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Το τραπεζικό σύστημα φαίνεται να έμπαζε νερά στις όλες διαδικασίες ελέγχου της διακίνησης κεφαλαίων ξένων επενδυτών που είχαν σπεύσει για να αποκτήσουν το «χρυσό» κυπριακό διαβατήριο.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να έχουν γίνει διοικητικά λάθη και παραλείψεις.

Οι πληροφορίες φέρουν τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να λαμβάνουν δράση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο έγινε ή όχι η δέουσα επιμέλεια, σε σχέση με τη νομοθεσία περί ξεπλύματος χρήματος, ή αν έχουν ακολουθηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες.

Οι αρχές αυτές είναι η ΚΤ, που εποπτεύει τις τράπεζες, ο ΣΕΛΚ, που εποπτεύει τα ελεγκτικά γραφεία και τους εγκεκριμένους λογιστές, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει τις ΚΕΠΕΥ.

Είναι στο χέρι… της νομικής υπηρεσίας

Οι πολιτικοί εντός κυβέρνησης και εντός βουλής όχι μόνο πιάστηκαν στον ύπνο, κάποιοι εξ αυτών, με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, φαίνεται να προώθησαν δικά τους συμφέροντα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα έχει το αργότερο την ερχόμενη βδομάδα στα χέρια του το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής. Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχει και το τελικό πόρισμα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, είναι ξεκάθαρο ότι οι ευθύνες θα βαρύνουν πολλούς.

Ο κύπριος πολίτης, ο κύπριος φορολογούμενος που πάντα πληρώνει τις ζημιές από τα λάθη ασυνείδητων, θα ήταν προκλητικά άδικο να κληθεί να επωμιστεί και αυτή τη φορά το λογαριασμό.

Της Νικολέττας Λιβέρα