MC MEDIA NETWORK

McDonald’s Κύπρου: Εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς


Για τις δυσκολίες εξεύρεσης προσωπικού, την ανάγκη κάλυψης 100 θέσεων εργασίας, το άνοιγμα ακόμα πέντε εστιατορίων μέσα στην επόμενη διετία, αλλά και τις ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας που αν βγει εκτός ελέγχου, θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μίλησε στο έντυπο Ευρωκέρδος ο Ρένος Ανδρέου, Γενικός Διευθυντής, της McDonald’s Kύπρου.
Τονίζει ακόμα πως η McDonald’s Κύπρου γίνεται συχνά στόχος επικριτών με διαστρεβλωμένες ειδήσεις, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της πλατφόρμας “Your Right to Know”, για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία.

- Advertisement -

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Η McDonald’s™ είναι μία μεγάλη και παγκόσμια αλυσίδα με παρουσία μέχρι και σε μία μικρή χώρα, όπως η Κύπρος. Ποια είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει;

Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι σίγουρα η έλλειψη προσωπικού. Αν και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι άριστα εκπαιδευμένος και ενώ υπάρχει μία σχετική ανεργία στην Κύπρο, παρατηρούμε πως δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Κύπριους πολίτες για εργασία στα εστιατόριά μας.
Μετά από έρευνες λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως λόγω των αυστηρών προδιαγραφών που απαιτεί η συγκεκριμένη εργασία, όπως η αυξημένη πίεση και ο όγκος δουλειάς -πάντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη- αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους Κύπριους.
Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να απασχολήσουμε παγκυπρίως ακόμη 100 άτομα, γεγονός που αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Στα 22 χρόνια παρουσίας της McDonald’s Kύπρου στην κυπριακή αγορά, θα λέγατε ότι οι Κύπριοι είναι «δύσκολοι» πελάτες;

Δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολοι πελάτες. Μπορεί κάποιοι να είναι περισσότερο απαιτητικοί, αλλά γενικά δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες δυσκολίες με τους Κύπριους πελάτες μας.
Τα τελευταία χρόνια, γενικά, ο Κύπριος καταναλωτής έμαθε να λέει ό,τι δεν του αρέσει και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που μας ενοχλεί. Εμείς προτιμούμε ο πελάτης να μας εκφράζει τη δυσαρέκειά του για κάτι που δεν τον άφησε ικανοποιημένο, διότι έτσι μας παροτρύνει να προχωρούμε στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις για να βελτιωνόμαστε περισσότερο.
Όλα τα παράπονα των πελατών απαντώνται είτε γραπτώς είτε τηλεφωνικώς και κανένα παράπονο, παρατήρηση ή εισήγηση δεν μένουν αναπάντητα. Αυτή η πρακτική μάς έκανε να αναπτύξουμε μία ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες μας.

Mιλήστε μας λίγο για τη λειτουργία της πλατφόρμας “Your Right to Know” της McDonald’s Κύπρου;

Η πλατφόρμα “Your Right to Know” δημιουργήθηκε για να έχει την ευκαιρία το κοινό να ρωτά και να μαθαίνει τα πάντα που αφορούν την ποιότητα των προϊόντων μας. Δυστυχώς, επειδή είμαστε η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στον τομέα εστίασης, γινόμαστε συχνά στόχος επικριτών με διαστρεβλωμένες ειδήσεις, γύρω από την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων μας. Αυτή η κίνηση έχει σκοπό να μάθει επιτέλους ο κόσμος ότι το μπιφτέκι McChicken™ μας παρασκευάζεται από 100% στήθος κοτόπουλου, ότι οι πατάτες μας προέρχονται από 100% φυσικές πατάτες, ότι όλα τα βοδινά μπιφτέκια μας είναι τα καλύτερα κομμάτια από νεαρά μοσχάρια, ότι οι συσκευασίες μας είναι από ανανεώσιμες δασικές εκτάσεις, ότι ο καφές μας προέρχεται από περιοχές που δεν έχουν καταστραφεί δάση και διάφορες άλλες πληροφορίες που σίγουρα θα βοηθήσουν όλους όσοι έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα των προϊόντων μας, αλλά και για την προσεκτική επιλογή των προμηθευτών μας, με σεβασμό φυσικά απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πόσα εστιατόρια απαριθμεί σήμερα η McDonald’s Kύπρου στην κυπριακή αγορά και πόσους υπαλλήλους εργοδοτεί; Υπάρχουν σχέδια για επέκταση των εστιατορίων;

Η McDonald’s Kύπρου απαριθμεί σήμερα 18 εστιατόρια παγκυπρίως: 6 στη Λευκωσία, 4 στη Λεμεσό, 3 στη Λάρνακα, 3 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και 2 στην Πάφο.
Υπάρχουν σχέδια για επέκταση, με ακόμη 5 εστιατόρια που θα ανοίξουν εντός της επόμενης διετίας: 2 στη Λευκωσία, 1 στη Λεμεσό και ακόμη 2 στη Λάρνακα. Όσον αφορά την επιλογή των τοποθεσιών, δεν τίθεται θέμα πειραμάτων και βιαστικών κινήσεων, διότι το κόστος ανέγερσης των εστιατορίων μας είναι τεράστιο.
Αναφορικά με τον αριθμό των υπαλλήλων, εργοδοτούμε σήμερα γύρω στα 1050 άτομα, αλλά όπως ανέφερα και πιο πάνω, άνετα θα μπορούσαμε να προσλάβουμε ακόμη και 100 άτομα αυτή τη χρονική στιγμή.

Πόσο δύσκολος έχει γίνει ο ανταγωνισμός;

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν έχουμε επηρεαστεί από τον ανταγωνισμό, έστω κι αν όλο και νέα brands κάνουν την είσοδό τους στην κυπριακή αγορά. Σίγουρα η βελτίωση της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του τουρισμού έχουν επηρεάσει θετικά όλες τις επιχειρήσεις και προπαντός αυτές του επισιτιστικού τομέα. Η «πίτα» για τα εστιατόρια γενικά έχει μεγαλώσει και όλο και περισσότεροι Κύπριοι επιλέγουν να τρώνε έξω από το σπίτι τους. Αν λάβουμε υπόψη τις μετρήσεις που διενεργούμε, είμαστε με μεγάλη διαφορά οι πρώτοι στον κλάδο εστιατορίων ταχείας εξυπηρέτησης και υπολογίζεται ότι εξυπηρετούμε σχεδόν 200,000 πελάτες κάθε εβδομάδα.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς πιο υγιεινές επιλογές γεύματος. Πώς το χειρίζεστε;
Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε πιο υγιεινές επιλογές. Έχουμε εντάξει στο μενού μας και σαλάτες και φρούτα και μπιφτέκι από λαχανικά (veggie burger) και sauces με πιο χαμηλές θερμίδες, αλλά είναι αλήθεια ότι οι πελάτες μας έρχονται κοντά μας για να καταναλώσουν τα παραδοσιακά μας προϊόντα. Επισκέπτονται στα εστιατόριά μας 2-3 φορές το μήνα και για να απολαύσουν το Big Mac™, το McChicken, το Royal Cheese™, το Big Tasty™, τα McNuggets™ κ.λπ., αδιαφορώντας για τις λίγες έξτρα θερμίδες που θα καταναλώσουν. Εξάλλου, εμείς πάντα τονίζουμε ότι τα προϊόντα μας είναι μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής, που πρέπει να συνοδεύεται και από σωματική δραστηριότητα για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση.

Βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς, πώς βλέπετε το 2020 για τη McDonald’s Κύπρου;

Προσβλέπουμε στη συνέχιση της ανοδικής μας πορείας, στην αύξηση των πωλήσεών μας, στην προσθήκη τουλάχιστον δύο νέων εστιατορίων μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς και στη ριζική ανακαίνιση ακόμη ενός εστιατορίου. Ελπίζουμε ότι η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας δεν θα βγει εκτός ελέγχου, διότι θα επηρεάσει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τι σας ενθουσιάζει στη McDonald’s Κύπρου, της οποίας ηγείστε;

Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι όταν βλέπω τα παιδάκια να ενθουσιάζονται όταν μπαίνουν στα εστιατόριά μας για να φάνε και να παίξουν στους παιχνιδότοπούς μας. Τα παιδικά χαμόγελα και οι φωνούλες τους είναι στοιχεία που με γεμίζουν με απέραντη ικανοποίηση.
Κάτι άλλο που με ευχαριστεί και με ενθουσιάζει είναι όταν ακούω από πελάτες (Κύπριους, αλλά και πολίτες άλλων χωρών) ότι τα προϊόντα μας είναι πιο εύγευστα και τα εστιατόριά μας πολύ πιο καθαρά, συγκριτικά με άλλα που επισκέφθηκαν. Αυτό σίγουρα μας ευχαριστεί και μας παροτρύνει να εφαρμόζουμε πάντοτε τις υψηλές και αυστηρές προδιαγραφές μας, σε ό,τι άφορα την Ποιότητα, την Εξυπηρέτηση, αλλά και την καθαριότητα των εστιατορίων μας.

Η McDonald’s σε αριθμούς

Με 37.885 εστιατόρια σε 120 χώρες ανά την υφήλιο και εξυπηρετώντας πέραν των 69 εκατομμυρίων πελατών καθημερινά, η McDonald’s θεωρείται κολοσσός.
Η αξία της ξεπερνά τα 126 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης παγκοσμίως με 1.7 εκατομμύρια υπαλλήλους και βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις πρώτες 10 θέσεις αναγνωρισιμότητας εμπορικού σήματος, σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ