MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Μάστιγα το εργατικό κόστος στις τράπεζες

Advertisment

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας λόγω των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας, η παρατεταμένη πανδημική κρίση.

Πέραν του χρόνιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, που βαραίνουν τους ισολογισμούς των πλείστων εγχώριων τραπεζικών οργανισμών, έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που προκαλεί η νέα έξαρση του κορωνοιού παγκοσμίως που δεν άφησε αλώβητη ούτε την Κύπρο.

Ωστόσο, ένα πάγιο πρόβλημα που καθηλώνει την κερδοφορία των τραπεζών, ειδικότερα εν μέσω υγειονομικής κρίσης, είναι απαίτηση της οργάνωσης των υπαλλήλων του χρηματοπιστωτικού τομέα, να διεκδικεί οικονομικά ωφελήματα για τα μέλη της.

- Advertisement -

Τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα ζει με την αβεβαιότητα ότι την επόμενη μέρα, ενδεχομένως να μην έχουν δουλειά, να μην έχουν μεροκάματο να πάρουν στο σπίτι,  στις τράπεζες, γίνεται ένα «πάρτι» διαπραγματεύσεων μεταξύ συντεχνίας και διευθύνσεων, για το πόσο θα είναι το ύψος των αυξήσεων που θα παραχωρηθούν στους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Το όλο ζήτημα προσλαμβάνει ίσως ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν ληφθεί υπόψη ότι με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι, είναι δικαιούχοι αυτόματων προσαυξήσεων και ΑΤΑ, σύμφωνα με τη φόρμουλα που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκατάστασης των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ΕΤΥΚ, πέραν των αυτόματων αυξήσεων που απολαμβάνουν τα μέλη της, αξιώνει, εν μέσω πανδημικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης, στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα μισθολογικές αυξήσεις.

Τράπεζες οι οποίες δεν έχουν παραχωρήσει μέχρι σήμερα την προσαύξηση του 2021, απειλούνται τα στελέχη τους με δικαστικά μέτρα καθώς, η παραχώρηση της προσαύξησης αποτελεί μέρος του μισθού και τυχόν παρακράτηση του, αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Υπενθυμίζουμε την παραπομπή, από πλευράς ΕΤΥΚ, εργατικής διαφοράς στο υπουργείο εργασίας σε βάρος διευθυντικών και διοικητικών στελεχών της Ελληνικής Τράπεζας, διότι η ΗΒ είχε καθυστερήσει να παραχωρήσει την προσαύξηση στο προσωπικό της.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι με βάση έρευνα που διεξήγαγαν συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα, το 65% των εσόδων του πιστωτικών ιδρυμάτων αποδίδεται στο εργατικό κόστος.

Το ποσοστό αυτό δεν παραμένει σταθερό  καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται λόγω των αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων (προσαύξηση και ΑΤΑ). Επιπρόσθετα, κάθε δύο ή τρία χρόνια ανανεώνεται η συλλογική σύμβαση η συνομολόγηση της οποίας συνεπάγεται πάντα με επιπρόσθετα κόστος για τον εργοδότη.

Ανώτατα διευθυντικά στελέχη, δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους από τη συνεχιζόμενη αύξηση του εργατικού κόστους επισημαίνοντας ότι η αντοχή των τραπεζών έχει φτάσει στα όρια της.

Ούτε ακόμη τα σχέδια εθελούσιας εξόδου που εκπονούν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες δεν αποτελούν βάλσαμο στην τιθάσευση των μισθών των τραπεζικών υπαλλήλων.

Η κάθε τράπεζα επωμίζεται εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου, κι αυτό γιατί είναι υπόχρεη, βάσει πρακτικής, να παραχωρεί μέγιστη  χαριστική αποζημίωση προς τους υπαλλήλους που αποχωρούν εθελούσια, πόσο €200 χιλ.

Οι επόπτες αρχές που γνωρίζουν τους αριθμούς των τραπεζών, έχουν ανάψει πράσινο φως προς τις εγχώριες τράπεζες εδώ και πολύ καιρό να μειώσουν τα αυξημένα λειτουργικά και εργατικά τους κόστη.

Έχουν υποδείξει ότι η υγειονομική κρίση ασκεί αφόρητες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και επιβάλλεται, όπως τονίζουν, λήψη δραστικών μέτρων και ένα από αυτά είναι η συγκράτηση των μισθών.

Επιπρόσθετα όλων αυτών, στελέχη συστημικών τραπεζών επεσήμαναν στο Ευρωκέρδος ότι είναι παράδοξο το γεγονός, αν όχι πρωτοφανές, να καλούνται οι τράπεζες, βασικά οι μέτοχοι, να επωμίζονται επιπρόσθετο εργατικό κόστος διότι η συντεχνία εμμένει και επιμένει να αξιώνει από τις τράπεζες συνέχιση των εισφορών προς το ταμείο υγείας των τραπεζικών υπαλλήλων, ανεξάρτητα αν οι εργοδότες καταβάλλουν τις συνεισφορές προς το ΓεΣΥ.

Το θέμα τέθηκε από κάποιες τράπεζες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανανεώση της συλλογικής σύμβασης, όμως η ΕΤΥΚ αρνείται να αποδεχθεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι είναι εξουθενωτικό για τις τράπεζες να καταβάλλουν εκατομμύρια ευρώ στο ΓεΣΥ και την ίδια ώρα να καταβάλλουν αντίστοιχο ποσό στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων τους.

Αυτή η πρακτική δεν υπάρχει σε κανένα οργανισμό του ιδιωτικού τομέα και η συντεχνία κωφεύει στις προειδοποιήσεις των διευθύνσεων των τραπεζών που διαπραγματεύονται μαζί τους ότι θα έρθει κάποια ώρα που θα βρεθούν όλοι, τράπεζες και προσωπικό σε μεγάλα αδιέξοδα. Και τη νύφη ίσως την πληρώσει το προσωπικό, λόγω της αλαζονείας αυτών που τους εκπροσωπούν.

Οι καιροί είναι χαλεποί και όλοι το αναγνωρίζουν. Τα δύσκολα έπονται. Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ…Ας μην θρηνήσουμε επί ερειπίων όπως έγινε το 2013 και το 2016…

Της Νικολέττας Λιβέρα

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment