MC MEDIA NETWORK

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Ιδιαίτερα στοχευμένη η οποιαδήποτε νέα στήριξη

Στο 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται το κόστος του πακέτου στήριξης της οικονομίας την περίοδο 2020-21 για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε νέα στήριξη δοθεί στην οικονομία, θα είναι ιδιαίτερα στοχευμένη σε εκείνες τις ομάδες των πολιτών που θα πληγούν σε σημαντικό βαθμό από τις περιοριστικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται από το κράτος για την αναχαίτηση της πανδημίας», τονίζει ο κ. Πετρίδης σε συνέντευξη στο Ευρωκέρδος.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της οικονομίας, των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Πού έχει φθάσει μέχρι στιγμής ο λογαριασμός;

- Advertisement -

Σε ονομαστικούς όρους, το σύνολο της δημοσιονομικής επίπτωσης από τα μέτρα για την περίοδο 2020-21, εκτιμάται στα €1,6 δις.

Προφανώς τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα. Μπορείτε όμως να μας πείτε ποιες είναι οι σκέψεις για τη συνέχεια; Μέχρι πού μπορεί να φθάσει αυτή η κυβερνητική στήριξη;

Όπως σωστά επισημαίνετε, τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στον καθορισμό του ύψους της στήριξης που παρέχεται. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε νέα στήριξη δοθεί στην οικονομία, θα είναι ιδιαίτερα στοχευμένη σε εκείνες τις ομάδες των πολιτών που θα πληγούν σε σημαντικό βαθμό από τις περιοριστικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται από το κράτος για την αναχαίτηση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την παραχώρηση κρατικής στήριξης στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

Έχουμε πυρομαχικά για τους επόμενους μήνες ή θα χρειαστεί να βγούμε εκ νέου στις αγορές;

Το Δημόσιο διαθέτει ρευστότητα, η οποία είναι αναγκαία για την άνετη κάλυψη των δαπανών όπως έχει σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του έτους, καθώς και για τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Κυβέρνησης. Στο παρόν στάδιο, και με βάση τις προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες, καταβάλλεται προσπάθεια για αποφυγή ουσιαστικής αναθεώρησης του Ετήσιου Χρηματοδοτικού Προγράμματος για το 2021, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεμπόδιση στην πτωτική πορεία του ήδη αυξημένου δημόσιου χρέους. Όπως γνωρίζετε, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από 94% στο τέλος του 2019 σε 118% στο τέλος του 2020 ενώ για το τέλος του 2021 προβλέπεται να περιοριστεί στο 112%. Η διορθωτική αυτή πορεία στο δημόσιο χρέος επιβάλλεται να συνεχιστεί ώστε, σταδιακά αλλά έγκαιρα (το αργότερο μέχρι το 2024), να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Παρόλες τις αντιξοότητες της πανδημίας, καταβάλλονται συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία. Το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αναμένεται η Κύπρος να επωφεληθεί σημαντικά από οικονομικούς πόρους, αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια αυτή. Η άντληση των πόρων αυτών θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου, το οποίο στηρίζεται σε 5 κύριους άξονες πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

(ι) Δημόσια υγεία και πολιτική προστασία – διδάγματα από την πανδημία

(ιι) Ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία

(ιιι) Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

(ιν) Προς μια ψηφιακή εποχή

(ν) Απασχόληση, εκπαίδευση και ανθρώπινο δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό του 1,0 δις, περίπου 560 εκ. θα κατανεμηθούν στην πράσινη μετάβαση της οικονομίας, ενώ περίπου 408 εκ, στην ψηφιακή.

H τουριστική σεζόν αποτελεί ορόσημο. Έχετε κάποιες ενδείξεις για τo πώς θα κινηθεί αυτή η ζωτική βιομηχανία; Είναι ρεαλιστικός στόχος το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς τον Ιούνιο; Και σε ποιο βαθμό;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ένας μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για την ανάκαμψη του τουρισμού αποτελεί η εξέλιξη της πανδημίας γενικά σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου και των χωρών για τις οποίες η Κύπρος αποτελεί τουριστικό προορισμό, καθώς και η εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος. Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, διαφαίνεται ότι η ανάκαμψη του τομέα του τουρισμού θα πραγματοποιηθεί πιο σταδιακά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Συγκεκριμένα, παρότι οι αφίξεις τουριστών για το 2021 αναμένεται να διπλασιαστούν σε σχέση με το 2020, εντούτοις θα παραμείνουν σημαντικά πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019. Πλήρης ανάκαμψη για τον τομέα του τουρισμού αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2023.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Αρκετά από αυτά πωλήθηκαν σε διάφορες εταιρείες και είναι εκτός τραπεζικού συστήματος αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, δεν είναι;

Είναι γεγονος ότι με τη μείωση των ΜΕΔ από το τραπεζικό σύστημα, μειώνονται αυτόματα οι κίνδυνοι για τις τράπεζες. Αυτό έχει θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη μακροχρόνια εφόσον οι τράπεζες αποτελούν ίσως το σημαντικότερο πυλώνα επίτευξης χρηματοοικονομικής σταθερότητας. κατέχοντας καίριο ενδιάμεσο ρόλο στην οικονομία, μέσω παροχής δανείων και άντλησης καταθέσεων.

Είναι γεγονός όμως ότι η χρηματοοικονομική θέση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένει η ίδια, εφόσον με την πώληση μεταβιβάζεται και η δανειακή σύμβαση, ώστε το χρέος παραμένει πληρωτέο στο σύνολό του. Ως Κύπρος έχουμε ένα από τους ψηλότερους δείκτες ιδιωτικού χρέους πανευρωπαϊκά, εντός και εκτός τραπεζικού συστήματος. Ως εκ τούτου, παραμένει αδήριτη ανάγκη όπως οι πολίτες συνεργάζονται με τον πιστωτή για εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης στο δάνειό τους. Μείωση ή πλήρης αποπληρωμή του χρέους προστατεύει την εξασφάλιση, τους εγγυητές και κυρίως τον ίδιο τον δανειολήπτη, καθώς και τους καταθέτες.

H πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας, όπως ασφαλώς και της παγκόσμιας οικονομίας. Πολλοί μάλιστα λένε ότι κάνει την τραπεζική κρίση του 2013 να φαίνεται απλή και εύκολη, αφού αυτή τη φορά ουσιαστικά δεν ξέρουμε την έκταση του προβλήματος. Πώς βιώνει ένας υπουργός οικονομικών μια τέτοια κατάσταση;

Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση ενός τέτοιου αναπάντεχου και εξωγενούς γεγονότος αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση αφού οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πολυδιάστατες, ενώ ερωτηματικό παραμένει το εύρος και η διάρκεια της πανδημίας. Μέσα σε αυτά πλαίσια, ο ρόλος μας σαν Υπουργείο Οικονομικών είναι η ετοιμασία διαφόρων σεναρίων, ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα, πάντα στο μέτρο του δυνατού.

Η κατάργηση του ΚΕΠ και οι μεγάλες αναπτύξεις

Η πανδημία συνέπεσε με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο έφερνε επενδύσεις στη χώρα και έσοδα στο Κράτος. Γίνονται σκέψεις για κάποιο άλλο σχήμα για προσέλκυση ξένων επενδυτών;

Η προσέλκυση επενδύσεων επιτυγχάνεται μέσω της διασφάλισης της μακροοικονομικής σταθερότητας υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ελκυστικού για κάθε είδους επενδύσεις. Επενδύσεις βιώσιμες που στηρίζονται στην πραγματική και ουσιαστική δραστηριοποίηση επιχειρήσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξησης του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η κατάργηση του ΚΕΠ μπορεί να είναι απειλή φούσκας στον τομέα των ακινήτων; Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μεγάλες αναπτύξεις;

Είναι γεγονός ότι, μέσω της ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων, τo ΚΕΠ έχει συνεισφέρει τόσο στην οικονομική ανάπτυξη, όσο και σε θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη αυτή δεν θεωρούμε ότι έχει δημιουργήσει κάποια φούσκα στον τομέα των ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας, σε όλες τις επαρχίες πλην της Λεμεσού ο δείκτης δεν έχει υπερβεί τον μακροχρόνιο μέσο όρο του. Στην Λεμεσό αυτό παρατηρήθηκε λόγω αυξημένης ζήτησης ακινήτων στις παράλιες περιοχές. Από το 2008 μέχρι και τα μέσα του 2016 ο Δείκτης ακολούθησε πτωτική πορεία και σημαντική διόρθωση από τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2008. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομική δραστηριότητα, με μετακύληση αυτών των επιπτώσεων και στις τιμές των ακινήτων. Ταυτόχρονα με τη μείωση της ζήτησης για ακίνητα από ξένους, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από εγχώριους αγοραστές. Τα χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια φαίνεται να αποτελούν τους κύριους λόγους της αύξησης αυτής. Επιπλέον, η συνέχιση υφιστάμενων μεγάλων έργων που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, όπως και νέα έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα δώσουν ξανά ώθηση στον τομέα από το 2022. Γενικότερα, η κατάργηση του ΚΕΠ δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις διότι θα τύχουν αντικατάστασης από άλλες αναπτύξεις με πιο μακροχρόνιες προοπτικές.

Της Νικολέττας Λιβέρα
Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ