MC MEDIA NETWORK

Ο ΚΟΑΠ ο μεγαλύτερος “αιμοδότης” του αγροτικού κόσμου

Ενάμισι δισεκατομμύριο καταβλήθηκε στους αγρότες από ιδρύσεως του

 

- Advertisement -

Κοντά στο στόχο του να καταστεί ο μεγαλύτερος εισφορέας χρημάτων μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, στον τόπο, βρίσκεται ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, σύμφωνα με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ Τίμη Ευθυμίου.

Από ιδρύσεως του Οργανισμού καταβλήθηκε στους αγρότες ποσό που ανέρχεται στα €1,5 δισ., ενώ τα ποσά που παραχωρήθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ευθυμίου, τον Σεπτέμβριο του 2015, ανέρχονται σε €166.15 εκ. όπως ανέφερε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου.

Ο Επίτροπος είπε ότι την περίοδο αυτή είναι σε εφαρμογή το μεγαλύτερο μέτρο του ΚΟΑΠ, το Σχέδιο Εκταρικών Επιδοτήσεων, στο οποίο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση 28 χιλιάδες αιτητές, έναντι 32.947 που υπέβαλαν πέρσι και κάλεσε τους αιτητές να επισπεύσουν την υποβολή της αίτησης τους, καθώς η προθεσμία λήγει στις 27 Απριλίου και δεν θα δοθεί παράταση.

Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι αγρότες για τα δύο επενδυτικά καθεστώτα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αφορούν επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το πρώτο να αφορούν επενδύσεις περίπου €160 εκ.

Στη διάσκεψη Τύπου, κ. Ευθυμίου σημείωσε πως ο Οργανισμός κατάφερε ώστε να γίνει το σύνολο των πληρωμών προς του αγρότες για το 2016, γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά.

Ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους οι εκταρικές επιδοτήσεις που αφορούσαν το 2016. Πιο συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν στα πλαίσια των Άμεσων Ενισχύσεων του έτους 2016, ποσά που ξεπερνούν τα €49.3 εκ. συμπεριλαμβανομένου και ποσού €3.4 εκ. που αφορά επιδοτήσεις αιγοπροβάτων, με τον αριθμό όσων επωφελήθηκαν να ξεπερνά τις 35 χιλιάδες.

Για τα Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα παραχωρήθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα €5,8 εκ. για τις δικαιούμενες επιδοτήσεις του έτους 2015, σε περίπου 12 χιλιάδες δικαιούχους. Για το μέτρο 13 που αφορά μειονεκτικές περιοχές, για σκοπούς του έτους 2016, παραχωρήθηκαν περίπου €8.35 εκ. σε περίπου 18 χιλιάδες αιτητές. Οι πληρωμές για τις βιολογικές καλλιέργειες, στο πλαίσιο της προκήρυξης του έτους 2015, άρχισαν να καταβάλλονται στους δικαιούχους όπως είχε προγραμματιστεί εντός Νοεμβρίου 2016 και μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μηνός καταβλήθηκε περίπου €1.5 εκ. σε περίπου 700 δικαιούχους. Για τα ίδια μέτρα επιδοτήσεων του έτους 2016, η παραχώρηση των επιδοτήσεων θα ξεκινήσει εντός Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Θα παραχωρηθούν για το σκοπό αυτό ποσά που θα ανέλθουν σε €10 εκ. και θα αφορούν περίπου 12 χιλιάδες γεωργούς.

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλικές επιδοτήσεις των αιγοπροβατοτρόφων, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι για το 2017 έχει ήδη προκηρυχθεί το καθεστώς επιδότησης συνδεδεμένες στήριξης για την αιγοπροβατοτροφία και η παραλαβή των αιτήσεων θα διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 8 Μαΐου. Επιπλέον θα μπορούν να παραληφθούν αιτήσεις μέχρι και τις 2 Ιουνίου, όμως με επιβολή μείωσης 1% στο δικαιούμενο ποσό επιδότησης για κάθε ημέρα αργοπορίας.

Αναμένεται, όπως ανέφερε, να παραχωρηθεί ποσό πέραν των €3.5 εκ. σε περίπου 2.700 αιτητές.

Για το θέμα των κεφαλικών επιδοτήσεων, ο Επίτροπος στάθηκε ιδιαίτερα στην απογραφή του ζωικού πληθυσμού, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός δεν έχει δυνατότητα επιδότησης αιτητών που δεν έχουν διενεργήσει απογραφή του ζωικού τους πληθυσμού εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων, που για το 2017 ήταν από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου. Πρόκειται, σημείωσε, για σημαντικό πρόβλημα που αντιβαίνει της προσπάθειας και επιθυμίας του ΚΟΑΠ, να μη χάνονται επιδοτήσεις, ουσιαστικά από παραλήψεις αιτητών.

Ο κ. Ευθυμίου κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν και στο μέτρο «14 Καλή Διαχείριση Ζώων (αιγοπροβάτων)» που προκήρυξε ο ΚΟΑΠ με προϋπολογισμό διετίας τα €7 εκ., και βασική επιδίωξη την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβιου γάλακτος, κάτι που, όπως σημείωσε, θα επενεργήσει βοηθητικά και κατά ουσιαστικό τρόπο στην προώθηση της βιομηχανίας παραγωγής χαλουμιών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εξάλλου, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Επιτροπή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ο ΚΟΑΠ έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην προκήρυξη των 23 από τα 30 επενδυτικά καθεστώτα του ΠΑΑ 2014-2020, μεταξύ των οποίων και τα καθεστώτα 4.1 (επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων) και 6.1 (ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών).

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, για τα καθεστώτα 4.1 και 6.1 υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες με αποτέλεσμα να παραληφθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Συγκεκριμένα για το καθεστώς 4.1 έχουν παραληφθεί 604 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ύψος επενδύσεων σχεδόν €160 εκ. Το ύψος της επιδότησης που συνολικά απαιτείται για την ικανοποίηση όλων των αιτητών υπολογίζεται να υπερβαίνει τα €80 εκ.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για το καθεστώς 6.1 για το οποίο παραλήφθηκαν 270 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσό επιδότησης €5.4 εκ.

Φιλοδοξούμε, είπε καταλήγοντας ο κ. Ευθυμίου, «και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο στόχο μας να καταστούμε ο μεγαλύτερος εισφορέας χρημάτων μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, στον τόπο μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ