«Κακή τράπεζα» θα δώσει σανίδα για ΜΕΔ τραπεζών

«Κακή τράπεζα» θα δώσει σανίδα για ΜΕΔ τραπεζών

Η σύσταση κακής τράπεζας (bad bank) η οποία θα μπορεί να απορροφήσει μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών, θα πρέπει να θεωρείται οριστική, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση ώθησαν τις εποπτικές αρχές στην ΕΕ στο να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να προχωρήσουν, σε εθνικό επίπεδο, στη σύσταση Εταιρειών Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Management Company).

O λόγος είναι προφανής. Τα μορατόριουμ αναστολής αποπληρωμής των δόσεων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι χώρες στην Ευρώπη και τα lockdown που πλήττουν, το τραπεζικό σύστημα, τον τζίρο των πλείστων επιχειρήσεων, την απασχόληση, τα δημόσια οικονομικά των χωρών λόγω των επιδοτήσεων για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, οδηγούν στην ανάγκη  δημιουργίας μίας κακής τράπεζας για να αντιμετωπιστεί  το νέο επερχόμενο κύμα κόκκινων δανείων (covid loans).

Στην Κύπρο, το τραπεζικό σύστημα έχει κοντά στα €10 δις. ΜΕΔ, ως αποτέλεσμα της τραπεζικής κρίσης που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2013.

Οι τράπεζες κτύπησαν κατ’ επανάληψη τον κώδωνα προειδοποιώντας ότι δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν τυχόν νέες προβλέψεις από τους επόπτες στην περίπτωση που θα υπάρξει εκτροχιασμός από την πολιτική μείωσης των ΜΕΔ.

Ο υπουργός οικονομικών ήταν σαφής στις αναφορές τους για την απόφαση της κυβέρνησης να καταστεί η ΚΕΔΙΠΕΣ εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων η οποία με ίδιους πόρους, να διαδραματίσει ρόλο κακής τράπεζας (bad bank) ώστε, από τη μία να ελαφρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα ΜΕΔ, κυρίως των συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής και από την άλλη να διαδραματίσει και ρόλο κοινωνικό.

Επιφυλάξεις και υποδείξεις

Κατά καιρούς πολλοί ακαδημαϊκοί, που υποστηρίζουν τη δημιουργία κακής τράπεζας, είχαν υποδείξει ότι η σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας δεν θα πρέπει να επιβαρύνει το φορολογούμενο.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ  έκανε παρέμβαση ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μηλιδώνης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η σύσταση μίας κακής τράπεζας θα βοηθήσει στο να μετακινηθούν τα ΜΕΔ εκτός τραπεζικού συστήματος, αλλά την ίδια ώρα, υπέδειξε, θα πρέπει να δοθεί  μεγάλη σημασία στην εταιρική της διακυβέρνηση. Τονίζοντας:

«Αν το μοντέλο της κακής τράπεζας θα είναι αυτό της πρώην ΣΚΤ, τότε η προοπτική για τυχόν συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη»,

Διερωτήθηκε και πιο θα είναι το μέγεθος του βάρους που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος στη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε κακή τράπεζα.

Ο Κ.Πετρίδης έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τα ερωτήματα που τίθενται από διάφορους ακαδημαϊκούς διαβεβαιώνοντας ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν πρόκειται να επιβαρύνει το φορολογούμενο καθώς η λειτουργία της θα γίνεται με ίδιους πόρους.

Σε ότι αφορά την αγορά των ΜΕΔ από το τραπεζικό σύστημα ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι και αυτή η θα γίνεται από τα αποθέματα που έχει η ΚΕΔΙΠΕΣ.

Με βάση επίσημα στοιχεία, η ΚΕΔΙΠΕΣ διαθέτει σημαντικά αποθέματα.

Μέχρι σήμερα έχει αποπληρώσει προς το κράτος  €320 εκατ.

Από τις ταμειακές της εισροές έχει σήμερα άνω των €250 εκατ.

Το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ αισιοδοξεί ότι εντός του έτους θα προστεθεί και το ποσό από την επικείμενη πώληση των δανείων βάση των σχεδίων Λήδρα που έχει ανακοινωθεί.

Ο κοινωνικός ρόλος της ΚΕΔΙΠΕΣ 

Τόσο ο ΥΠΟΙΚ όσο και η διοίκηση της ΚΕΔΙΠΕΣ διαβεβαιώνουν ότι η εταιρεία μπορεί να διαδραματίσει και κοινωνικό ρόλο.

Ο κ. Πετρίδης είπε η ΚΕΔΙΠΕΣ θα έχει τη δυνατότητα ως κρατικός φορέας, να καταρτίσει σχέδια τύπου «mortgage to rent» για την προστασία, τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο και της πρώτης επαγγελματικής στέγης για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και της ΚΕΔΙΠΕΣ επεξεργάζονται σχέδια  στη βάση παρόμοιων μοντέλων που εφαρμόζονται με επιτυχία σε κράτη της Ευρώπης και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι όροι που θα διέπουν το σχέδιο του «mortgage to rent» θα είναι στοχευμένοι και θα άπτονται της οικονομικής υπόστασης των επηρεαζόμενων στη βάση των εσόδων τους και των ηλικιών τους.

Δεν αποκλείεται το σχέδιο να προβλέπει και επιδοτούμενο ενοίκιο το οποίο πιθανό να καταβάλλεται από το κράτος, με δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών και σε μειωμένη τιμή.

Σημειώνεται ότι για να αδειοδοτηθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ ως  τράπεζα, θα πρέπει να πάρει έγκριση από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ.

Οι κυπριακές αρχές είχαν δεσμευτεί προς την ΕΕ στο πλαίσιο της εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της πρώην ΣΚΤ προς την Ελληνική Τράπεζα  ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα επιτρέπεται να εκτελεί τραπεζικές εργασίες, παρά μόνο να διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της πρώην ΣΚΤ.

Παράλληλα με τις αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τη σύσταση κακής τράπεζας, κινούνται παράλληλες διαδικασίες και από την ΚΤ η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διεργασιών για εξεύρεση συμβουλευτικού οίκου σε σχέση με την προοπτική σύστασης κακής τράπεζας.

Της Νικολέττας Λιβέρα