MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Η παγκόσμια φορολογική συμφωνία και τα επόμενα βήματα για την Κύπρο

Advertisment

Η υλοποίηση της απόφασης της ομάδας των G7, στην οποία έμμεσα μετέχει και η Κύπρος μέσω του Eurogroup, για τον συντονισμό των φορολογικών πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο με την εισαγωγή και ενός κατώτατου συντελεστή εταιρικής φορολογίας ύψους 15%, δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες.

Οι G7 δίνουν μια αποφασιστική ώθηση σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πρακτικά από το 2013 ώστε να μπει τέλος στον επιθετικό φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών.

Ήδη έχουν υλοποιηθεί μια σειρά μέτρων, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ που στην Ευρώπη έχουν λάβει τη μορφή κοινοτικών οδηγιών, για την ενίσχυση της διαφάνειας, όπως η αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

- Advertisement -

Οι φορολογικοί παράδεισοι τύπου Μονακό ή κρατών της Καραϊβικής αν δεν εξαφανιστούν, σίγουρα θα περιοριστεί δραστικά ο ρόλος τους. Η Κύπρος, που δεν είναι φορολογικός παράδεισος αλλά διαθέτει ένα φορολογικό σύστημα που στο παρελθόν είχε προσελκύσεις χιλιάδες επιχειρήσεις που έστηναν στην χώρα εταιρικές δομές με αποκλειστικό στόχο τον φορολογικό σχεδιασμό, καλείται να προσαρμοστεί έγκαιρα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται ώστε να καταστεί ένα ανταγωνισμό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο το οποίο οι επενδυτές θα το επιλέγουν για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα βρει στην Κύπρο.

Μια φορολογική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία όχι ως κίνητρο για προσέλκυση επενδυτών, αλλά για να υποστηριχθεί η κυπριακή επιχειρηματικότητα.

Είναι ευχάριστο ότι κοινωνικοί εταίροι βλέπουν ξεκάθαρα τη νέα ευκαιρία που ανοίγεται.

Η Κύπρος πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες, υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου. «Δεν βλέπω ότι πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα φθάνει να προβούμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν ούτως ή άλλως για την εκταμίευση πόρων από την ΕΕ», σημείωσε.

Η ΣΕΚ εξέδωσε μια εκτενή ανακοίνωση για το ζήτημα και καλεί τον υπουργό Οικονομικών να συγκαλέσει τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή.

«Η απόφαση των G7 είναι ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε επενδυτικούς προορισμούς όπως είναι π.χ. η Κύπρος, όμως μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες για διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του τόπου και της οικονομίας», αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση και εισηγείται όπως:

(α) Να αρχίσει στοχευμένος κοινωνικός διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ολοκληρωμένη πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, στη βάση της εισήγησης που κατάθεσε η ΣΕΚ και υιοθετήθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να συζητηθεί εξαντλητικά και το θέμα του εταιρικού φόρου.

(β) Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Και οι τρεις μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, θα ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή και θα γίνουν αιτία προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων, όπως φιλοδοξεί να πετύχει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ετοίμασε και υπέβαλε προς έγκριση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά γι’ αυτό δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για αναβλητικότητα, ούτε για εφησυχασμό και ατολμία και ως εκ τούτου επιβάλλεται η άμεση διαχείριση τους», υπογραμμίζει η ΣΕΚ.

Τι να περιμένουμε

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 σφράγισαν αυτό που αποκαλείται «ιστορική παγκόσμια φορολογική συμφωνία» σε συνάντηση στη Βρετανία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ήταν μια διπλωματική νίκη, ιδίως για την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, η οποία ηγείται προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια περισσότερους από φόρους από εταιρείες και πλούσιους Αμερικανούς για να πληρώσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Το σχέδιο που προωθείται έχει δύο «πυλώνες».

Ο πρώτος αφορά τη φορολογία των εταιρειών με βάση το πού λειτουργούν και όχι μόνο την τοποθεσία της έδρας τους. Αυτό είναι σημαντικό για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν προκαλέσει εμπορικές εντάσεις επιβάλλοντας ειδικούς ψηφιακούς φόρους στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% στις εταιρείες που θα δημιουργούσε περισσότερα έσοδα από φόρους σε αμερικανικές πολυεθνικές που χρησιμοποιούν υπεράκτιους παραδείσους για να μειώσουν τους φορολογικούς λογαριασμούς τους.

Υπάρχουν, πάντως, ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Ο πρώτος πυλώνας θα ισχύει για εταιρείες με περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%. Ο δε ελάχιστος παγκόσμιος συντελεστής θα ήταν πιο αποτελεσματικός εάν εφαρμοζόταν στα εταιρικά κέρδη κατανεμημένα ανά χώρα, αντί να συγκεντρωθούν και να υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ομάδα των G20, η οποία θα συναντηθεί στην Ιταλία τον επόμενο μήνα και, στη συνέχεια, μια ομάδα υπό την ηγεσία του ΟΟΣΑ στον οποίο μετέχουν 139 χώρες, θα διαπραγματευτεί τη φορολογική πολιτική. Στην ΕΕ, πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ευλογίες των μεγάλων κρατών, εξέφρασε την ετοιμότητά της να εισάγει στο κοινοτικό κεκτημένο τη συμφωνία.

Της Νικολέττας Λιβέρα

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

ΣΗΜΕΡΑ/ ΑΕΛ

SHOOTANDGOAL
Advertisment
Advertisment