MC MEDIA NETWORK

Η έξαρση της πανδημίας και οι δύο σκόπελοι της Κύπρου

Η παγκόσμια οικονομία -και η κυπριακή- ζει πλέον στον αστερισμό ενός νέου κύματος της πανδημίας, αλλά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αυτή τη φορά έχουμε ένα ισχυρό όπλο, το εμβόλιο, αλλά και ένα διευρυμένο πακέτο εργαλείων για τη στήριξη της οικονομίας.

Η νομισματική πολιτική, που επιτρέπει στα κράτη να δανείζονται με άνεση και φθηνά από τις αγορές, συμπληρώνεται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανάπτυξης, ο οποίος έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Η Κύπρος θα εισπράξει μέσα στο καλοκαίρι ένα ποσό ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

- Advertisement -

Θεωρητικά, το στοχευμένο πακέτο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάπτυξης θα δώσει μακροπρόθεσμη ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες επιτρέποντας στα κράτη να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει για τη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αυτό, με απλά λόγια, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο: η ΕΚΤ αγοράζει όλο το νέο κρατικό χρέος που δημιουργείται από τις κυβερνήσεις για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ανάκαμψης των 750 δις. ευρώ (ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από τις αγορές) θα επιτρέψει στις εθνικές οικονομίες να μεγαλώσουν αρκετά για να αποπληρώσουν το χρέος της πανδημίας.

Η δε πολιτική της ΕΚΤ δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμόρφωσε μια νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, η οποία υιοθετεί συμμετρικό στόχο για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο τη ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) παραμένει ο ενδεδειγμένος δείκτης μέτρησης των τιμών και συνιστά τη συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης με την πάροδο του χρόνου.

Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη και αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 2% δεν θα σταματήσει η τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική.

Όλα λοιπόν καλά; Δεν έχουμε παρά να αισιοδοξούμε για το μέλλον;

Στην Κύπρο έχουμε ορισμένα επιπλέον προβλήματα να λύσουμε.

1ον Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των ΜΕΔ αν είναι δυνατό και εντός του 2021. Η Ελλάδα προχωρά πιο γρήγορα στην εξυγίανση των τραπεζών της -χάρη και σε ένα κρατικό σχέδιο εγγυήσεων- και η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει η μόνη χώρα με διψήφιο ποσοστό ΜΕΔ στην ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει και το πολιτικό σύστημα. Η νέα αναστολή στις εκποιήσεις πρέπει να είναι και η τελευταία. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των εναπομεινάντων ΜΕΔ.

2ον Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ύψους 1,2 δις. ευρώ  παραμένει αμφίβολη. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, αλλά συν αποφασίστηκε με την Επιτροπή και πρέπει να υλοποιηθεί όπως έχει διαμορφωθεί. Η τελική έγκριση του ΕΣΑ θα γίνει από το Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECOFIN) με έκδοση εκτελεστικής απόφασης. Καθόλου τυχαία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε υπευθυνότητα.

Τα κόμματα και η κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν και για το θέμα των ΜΕΔ, αλλά και της υλοποίησης των 58 των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης, διαφορετικά το μονοπάτι επιστροφής στην ανάπτυξη και μείωσης του δημοσίου χρέους θα καταλήξει ένα επικίνδυνος ανηφορικός δρόμος.

Της Νικολέττας Λιβέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ