MC MEDIA NETWORK

Η επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία και τα όρια της Κύπρου

Τα ειδικά σχέδια στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων αναμένεται να τερματιστούν τον επόμενο μήνα. Μετά από 20 μήνες εφαρμογής ο Οκτώβριος, αν δεν υπάρξει ανατροπή, θα είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο θα υπάρξει καταβολή επιδότησης σε επιχειρήσεις με υψηλό μειωμένο κύκλο εργασιών λόγω της πανδημίας.

- Advertisement -

Η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται, οι κενές θέσεις εργασίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και όλα συνηγορούν ότι η οικονομία, ως σύνολο, μπορεί να καλύψει από φέτος το χαμένο έδαφος του 2020.

Το ποτήρι μοιάζει  μισογέματο, αλλά μπροστά μας έχουμε δύο σημαντικές προκλήσεις:

1ον Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρξουν απώλειες στον επιχειρηματικό τομέα. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο πλαίσιο «δεύτερης ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά. Όσοι έχασαν τη μάχη της πανδημίας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα. Τα εργαλεία που προσφέρει το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα πρέπει να αξιοποιηθούν.

2ον Τα δημόσια οικονομικά πρέπει να επιστρέψουν σε τροχιά πλεονασμάτων και σταθερής μείωσης του δημόσιου χρέους.

Η τελευταία πρόκληση δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες δανείστηκαν και παρήγαγαν υψηλά ελλείμματα (ακόμη και η Γερμανία) για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Η επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλά μένει ανοιχτός ο τρόπος. Αν το Σύμφωνο Σταθερότητας εφαρμοστεί ως έχει, μια ομάδα κρατών – μελών, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία και Πορτογαλία θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας λόγω παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων.

Η Κύπρος δεν κινδυνεύει από την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας. Την επόμενη χρονιά θα υπάρξει μια σημαντική συρρίκνωση του ελλείμματος και το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 100% πριν το 2024. Το δημόσιο χρέος για το 2021 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 107,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ποσοστό ύψους 119,1% το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Κατά την περίοδο 2015-2019, η Κύπρος πέτυχε πλήρη συμμόρφωση με το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκε σε μόλις -0,9% του ΑΕΠ το 2015 και μετατράπηκε σε πλεόνασμα της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ το 2016 και 1,9% του ΑΕΠ το 2017. Το αποτέλεσμα του 2020, κατέληξε σε ονομαστικό έλλειμμα του γενικού προϋπολογισμού ύψους 5,8% του ΑΕΠ, λόγου των μέτρων στήριξης εφάπαξ χαρακτήρα, με στόχο τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης στην υγεία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Ο συνολικός δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης ήταν περίπου 3,6% του ΑΕΠ το 2020. Ο αντίστοιχος αντίκτυπος το 2021 εκτιμάται σε 3,4% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης το 2022 αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 0,9% του ΑΕΠ και να καταστεί θετικό το 2023 και το 2024, καταγράφοντας πλεόνασμα 0,1% και 1,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας (το οποίο έχει τεθεί σε αναστολή με την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής λόγω της πανδημίας) και η κατάληξη της διαβούλευσης περνά από δύο… κάλπες: τη γερμανική και τη γαλλική.

Στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες που τερμάτισαν πρώτη στις εκλογές της Κυριακής και αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης ζητούν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε να μην τιμωρούνται με αυστηρότητα οι υπερβάσεις.

Στη Γαλλία ο επόμενος Πρόεδρος εκλέγεται τον Απρίλιο. Και η επανεκλογή Μακρόν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι εξελίξεις στις μείζονες πρωτεύουσες επηρεάζουν το αποτέλεσμα των ζυμώσεων στις Βρυξέλλες. Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας η Κύπρος είναι «καταδικασμένη» να ακολουθεί μια πολιτική παραγωγής πλεονασμάτων λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους.

Η Κύπρος πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί φθηνά το χρέος και για να το κάνει αυτό δεν πρέπει να παράγονται ελλείμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ