MC MEDIA NETWORK

Η ΕΚΤ κτυπά καμπανάκι για τις κρατικές εγγυήσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποστείλει προς τις κυπριακές αρχές τη θέση της σε σχέση με την πρόνοια που ενσωματώθηκε στο νόμο, περί κρατικών εγγυήσεων για σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, η οποία θα αξιολογεί τις διαδικασίες δανεισμού των τραπεζών προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το Ευρωκέρδος από αρμόδιες πηγές, αναφέρουν ότι η εποπτική αρχή στη Φρανκφούρτη, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα εκφράσει και επίσημα την αντίθεση της και θα προβεί σε σύσταση προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή της εν λόγω επιτροπής σε αποφάσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που είναι ανεξάρτητοι οργανισμοί, ανήκουν σε ιδιώτες μετόχους και ο επόπτης τους είναι η ΕΚΤ.

- Advertisement -

Οι επόπτες είχαν διαμηνύσει εξ υπαρχής, από τον περασμένο Μάιο, μέσω της ΚΤ και του υπουργείου οικονομικών ότι η εμπλοκή της εν λόγω επιτροπής και του γενικού ελεγκτή στην παρακολούθηση των δανείων που θα χορηγούν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας των τραπεζών και τους εποπτικούς κανόνες της ΕΚΤ.

Το μήνυμα αυτό τέθηκε δια ζώσης προς τα μέλη της βουλής, τόσο από τον υπουργό οικονομικών, όσο και από τον διοικητή της ΚΤ, χωρίς αποτέλεσμα.

Δυστυχώς η  έγνοια των νομοθετών ήταν στραμμένη στις  βουλευτικές εκλογές και  όχι στην προστασία της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και της αξιοπιστίας της χώρας.

Η βουλή, όμως, αγνόησε και τις προειδοποιήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε καταστήσει σαφές, από τον περασμένο Απρίλιο, ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους στις αποφάσεις δανεισμού τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επόπτες δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός νόμου που αντίκειται των εποπτικών κανονισμών.

Μονόδρομος για τις τράπεζες η εφαρμογή των κανονισμών

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι  τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από του να εφαρμόζουν τις οδηγίες που καθορίζει η ΕΚΤ σε σχέση με τα κριτήρια χορήγησης δανείων, ειδικότερα σε επιχειρήσεις που δεν είναι viable (βιώσιμες) και όχι να υποτάσσονται στις παρεμβάσεις, είτε των μελών της επιτροπής, είτε του γενικού ελεγκτή.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ φαίνεται να εκφράζει δυσφορία ως προς τις διαδοχικές αποφάσεις της βουλής να αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, κάτι το οποίο γίνεται και με τη συγκατάθεση του διοικητή της ΚΤ.

Ανώτατα στελέχη τραπεζών, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ότι τυχόν νέα παρέμβαση της βουλής στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, ή επέκτασης της αναστολής εφαρμογής του νόμου, ενδεχομένως να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με άμεσο κίνδυνο το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και ως προς τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην οικονομία η αύξηση του πληθωρισμού, ο δείκτης του οποίου σήμερα είναι πάνω από το 2% που είναι ο στόχος που θέτει η ΕΕ.

Στην περίπτωση που ο δείκτης του πληθωρισμού δεν περιοριστεί στο 2%  θα συνεπάγεται με αύξηση των επιτοκίων επηρεάζοντας το κόστος δανεισμού με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να είναι υποχρεωμένες να κάνουν προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν τυχόν ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού.

Συνεπώς, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, τόσο για την κυπριακή οικονομία, όσο και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και είναι εδώ που η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία καθώς και όλοι παράγοντες της αγοράς να επιδείξουν την αναγκαία σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων.

Καταγράφουμε την έκκληση του υπουργού οικονομικών προς τα νέα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων να γυρίσουν όλοι σελίδα, να αφεθεί πίσω η τοξικότητα για την εξεύρεση συναινέσεων και ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας και της προστασίας του τραπεζικού συστήματος.

Της Νικολέττας Λιβέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ