MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Η ανάκτηση των απωλειών της ύφεσης και η εδραίωση της ανάπτυξης

Advertisment

Η Κύπρος καταγράφει πλέον έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,3%, υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης (3,7%) και της ΕΕ (3,9%). Μάλιστα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης (για τις οποίες ανακοινώθηκαν στοιχεία την Τρίτη) η Κύπρος καταγράφει το δεύτερο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πίσω από τη Λιθουανία (6%).

Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος θα καταφέρει από φέτος να καλύψει τις απώλειες της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της αναθεώρησε το ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου προς τα πάνω κατά 1,1% ποσοστιαία μονάδα από 4,3% σε 5,4%. Το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ανάπτυξης κοντά στο 5,5% για το 2021, φτάνοντας στα προ πανδημίας επίπεδα το τέταρτο τρίμηνο του έτους.  Για το 2022 και 2023 το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

- Advertisement -

Κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης είναι η εγχώρια ζήτηση, η οποία υποστηρίζεται από τη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2% το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της αύξησης της απασχόλησης. Η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά, κατά 15,1%, ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης που αποσκοπούσαν στην άμβλυνση της κρίσης. Οι επενδύσεις ανέκαμψαν επίσης, υποστηριζόμενες από την έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα σε έργα στέγασης και σε υποδομές στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της εκπαίδευσης. Η εξωτερική ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ η εξωτερική ζήτηση υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 8,2%.

Η πτώση που κατέγραψε ο τουριστικός τομέας αντιστρέφεται, αφού παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα έσοδα από τον τουρισμό υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, αλλά παραμένουν στο 35% περίπου των επιπέδων του 2019.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 7,5% και ακόμη περαιτέρω το 2022 και το 2023, στο 7,1% και 6,6% αντίστοιχα.

Τα επόμενα βήματα

Τα παραπάνω θετικά νούμερα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Η κυπριακή οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από την ύφεση (βοηθούμενη σημαντικά από την συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και την χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ) και η χώρα καλείται να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ ώστε την ανάκαμψη να τη διαδεχτεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρένγκλιγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για το συνέδριο του Economist, μας υπέδειξε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης για την υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

«Εάν οι χώρες εφαρμόσουν με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα μπορούσαν να αυξήσουν βιώσιμα το αναπτυξιακό τους δυναμικό και να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η αποτελεσματική και αποδοτική εφαρμογή αυτών των σχεδίων αποτελεί το βασικό καθήκον για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα προτεινόμενα μέτρα αναμένεται να συμβάλουν στην επίτευξη ορισμένων βασικών μακροπρόθεσμων μακροοικονομικών στόχων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.  Η εφαρμογή τους είναι πλέον απαραίτητη», σημείωσε ο κ. Ρένγκλιγκ και έκανε ειδική μνεία στη σημασία των δικαστικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

Μπροστά μας έχουμε δύο κινδύνους:

-Την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας. Σήμερα η Ευρώπη βιώνει ένα νέο κύμα μολύνσεων.

-Να χαθεί το μομέντουμ της ανάκαμψης.

Αν τον πρώτο κίνδυνο δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε 100%, τον δεύτερο είναι στο χέρι μας να τον προσπεράσουμε.

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment