MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Δύσκολο παρόν, με αβεβαιότητες η ανάκαμψη

Advertisment

 

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έχει ξαναγραφτεί, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κομμάτων, με το συνολικό όριο των εγγυήσεων να περιορίζεται στο 1 δις. ευρώ

Με έκδηλη αγωνία ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει τις αποφάσεις για περαιτέρω χαλαρώσεις στις απαγορεύσεις για τον περιορισμό της πανδημίας. Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, κρατά χαμηλές τις προσδοκίες προτάσσοντας την ανάγκη το άνοιγμα της οικονομίας να γίνει με τρόπο που δεν θα ανατραπεί η επιδημιολογική εικόνα (να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε τριψήφιο αριθμό) με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επανέλθουν οι περιορισμοί. Παρά τις διάφορες διαρροές και τα δημοσιεύματα για τη μορφή των χαλαρώσεων τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

- Advertisement -

Σε λιγότερο από ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιβολή των πρώτων αυστηρών περιορισμών και την εφαρμογή μέτρων στήριξης της οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων και το τέλος της διαδρομής δεν αναμένεται σύντομα. Η προσδοκία για αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών δημιουργεί ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά πότε θα συμβεί αυτό, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας επανεκκίνησης της οικονομίας.

Στην παρούσα φάση δύο είναι τα βασικά ανοιχτά μέτωπα:

1ον Τουρισμός και μετακινήσεις. Στην πράξη δεν υπάρχει τουριστική αγορά και δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξουν τουριστικές ροές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει απόφαση για το λεγόμενο «διαβατήριο εμβολιασμού», αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Κύπρο να προβεί σε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως ήδη έχει γίνει με το Ισραήλ, στο οποίο έχει εμβολιαστεί το 50% των ενηλίκων. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου επίσης προχωρούν με υψηλότερη ταχύτητα σε σχέση με την ΕΕ), αλλά και με τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση ότι το ρωσικό εμβόλιο θα εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Το στοιχείο που λείπει για να προχωρήσει το «διαβατήριο εμβολιασμού» είναι να αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμένος δεν μεταδίδει τον ιό.

Παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κρατούν μικρό καλάθι για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς και οι πιο έμπειροι αναμένουν τουριστικές ροές από τον Ιούλιο.

Η διαταραχή του 2020 φαίνεται ότι δεν θα είναι παροδική και εκτιμάται -από αναλυτές στο εξωτερικό- ότι θα χρειαστούν ως και τέσσερα χρόνια για να επανέλθει η ταξιδιωτική κίνηση στα επίπεδα του 2019.

Η υπολειτουργία του τουρισμού καθιστά αναγκαία και τη στήριξη του κλάδου για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει σημειώσει ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να στηρίζει την οικονομία».

2ον Η ρευστότητα. Με την αγορά σε διαταραχή για σχεδόν ένα χρόνο, στις περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, τα όποια αποθέματα εξαντλούνται. Η εξασφάλιση ρευστότητας για την επανεκκίνησή τους ή μεγαλύτερη κάλυψη λειτουργικών εξόδων, είναι αναγκαία για να μπορέσουν να βάλουν ξανά το κλειδί στην πόρτα και να λειτουργήσουν. Εστίαση, γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης και εκδηλώσεων είναι ορισμένες  από τις οικονομικές δραστηριότητες που εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τους περιορισμούς.

Οι φορείς του επιχειρείν ζητούν με ένταση να ρυθμιστεί το θέμα των ενοικίων ή να υπάρξει μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Τη Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε δύο νομοσχέδια για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που μειώνουν ενοίκια. Το πρώτο αφορά πίστωση φόρου που θα παραχωρείται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και θα ισούται με το 50% της μείωσης που θα παραχωρηθεί στο ενοίκιο και πρέπει να είναι μεταξύ 30% με 50%. Η έκπτωση στο ενοίκιο θα πρέπει να γίνεται για περίοδο από έναν μέχρι 3 μήνες. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε εθελοντική μείωση ενοικίου. Η ΠΟΒΕΚ εξέφρασε τη θέση ότι μέτρο δεν αρκεί και προειδοποίησε ότι «θα κλάψουμε επί ερειπίων» και προτείνει τον επιμερισμό του κόστους.

Ταυτόχρονα παραμένει στο τραπέζι το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για να επανέλθει το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο έχει ξαναγραφτεί, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κομμάτων, με το συνολικό όριο των εγγυήσεων να περιορίζεται στο 1 δις. ευρώ. Η προώθησή του για έγκρισή θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η παροχή κρατικής εγγύησης θεωρείται -και από τραπεζικά στελέχη- αναγκαία για να αυξηθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, με το ενδιαφέρον να είναι υπαρκτό. Για παράδειγμα ο ΠΑΣΥΞΕ έχει ζητήσει πολλές φορές δημόσια την ενεργοποίηση του μέτρου, που ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιδότησης Νέων Επιχειρηματικών Δανείων έχουν εγκριθεί 339 δάνεια, ύψους 87 εκατ. ευρώ και με μέσο επιτόκιο 2.96%.

Της Νικολέττας Λιβέρα

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

SHOOTANDGOAL
Advertisment
Advertisment