MC MEDIA NETWORK

Advertisment

Crowdfunding: Σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης των ΜμΕ

Advertisment

 

- Advertisement -

 

 

Της Δήμητρας Καλογήρου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Η μείωση της εξάρτησης των εταιρειών από τραπεζική χρηματοδότηση, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ΕΕ κι έναν από τους κύριους στόχους της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και κατ’ επέκταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ).

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν αναμφίβολα την κινητήριο δύναμη της κυπριακής οικονομίας και η στήριξή τους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, είναι καθοριστικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΚ προσβλέπει στην ανάπτυξη του τομέα με τη συμπερίληψη νέων επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών υπό την εποπτεία της, με γνώμονα πάντα την προστασία των επενδυτών.

Ενδεικτικά, τη χρονιά που πέρασε περιήλθε υπό την εποπτεία της ΕΚΚ μια νέα κατηγορία εποπτευομένων, αυτή των Μικρών Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΜιΔΟΕΕ ή Mini-Managers), αλλά και ένα νέο επενδυτικό προϊόν, η Συμμετοχική Χρηματοδότηση (Crowdfunding), μετά από την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών. Με την εξέλιξη αυτή, δόθηκε στην αγορά ένας ακόμη εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησής τους από χρηματοδότηση που προέρχεται από τις τράπεζες.

Η Συμμετοχική Χρηματοδότηση αποτελεί εναλλακτική μέθοδο χρηματοδότησης, μέσω της οποίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από το κοινό μεταξύ άλλων με την έκδοση κινητών αξιών (συνήθως μετοχών ή χρεογράφων). Τα ενδιαφερόμενα μέρη έρχονται σε επαφή μέσω των παρόχων υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης που ενεργούν ως ενδιάμεσοι, οι οποίοι διαχειρίζονται ηλεκτρονικά συστήματα και αντιστοιχίζουν την ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθούν με το ενδιαφέρον των επενδυτών να τις χρηματοδοτήσουν. Πρόκειται για μια πρακτική που διαδόθηκε ευρέως τα τελευταία χρόνια λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία επιτρέπει τη διάδραση των χρηστών μέσω του διαδικτύου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 μέσω της Συμμετοχικής Χρηματοδότησης αντλήθηκαν 34 δισ. δολάρια διεθνώς, ενώ μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι το ποσό θα ανέλθει στα 300 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα, η ΕΚΚ εξέδωσε Οδηγία σε σχέση με τη Συμμετοχική Χρηματοδότηση, η οποία αφορά αποκλειστικά τη συμμετοχική χρηματοδότηση που βασίζεται στην έκδοση κινητών αξιών (π.χ. μετοχών ή χρεογράφων) και όχι τη συμμετοχική χρηματοδότηση με δανεισμό (lending-based) ή με ανταμοιβή (reward – based), ή με συμμετοχική χορηγία (donation-based crowdfunding).

Η Οδηγία της ΕΚΚ περιλαμβάνει αριθμό δευτερευόντων κανόνων για τη συμμετοχική χρηματοδότηση με έκδοση κινητών αξιών, οι οποίοι έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις απαιτήσεις του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών της Κύπρου Νόμο, ο οποίος μεταφέρει την Ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID II σε Εθνικό Δίκαιο, αναφορικά με τα ακόλουθα: εφαρμογή κανόνων εποπτικής συμπεριφοράς, διαχείριση σύγκρουσης συμφερόντων, φύλαξη των χρημάτων των πελατών και χρηματοοικονομικών μέσων και διακυβέρνηση προϊόντων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός (ΕΕ2020/1503) σχετικά με τους Ευρωπαίους Παρόχους Υπηρεσιών Συμμετοχικής Χρηματοδότησης. Ο Κανονισμός θεσπίζει ενιαίες απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης στην ευρωπαϊκή επικράτεια και καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας, την οργάνωση, την αδειοδότηση και την εποπτεία των παρόχων τέτοιων υπηρεσιών.  Με την εφαρμογή του Κανονισμού πέραν της χρηματοδότησης μέσω της έκδοσης κινητών αξιών θα υπάρχει η δυνατότητα και η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΚ έχει ήδη ενώπιόν της την πρώτη αίτηση για λειτουργία πλατφόρμας Συμμετοχικής Χρηματοδότησης, ενώ παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις γύρω από τη Συμμετοχική Χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υγειούς λειτουργίας της αγοράς, αξιολογώντας την επάρκεια του ρυθμιστικού πλαισίου ως προς της διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών. Γενικά, οι επενδυτές θα πρέπει προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κάποια επένδυση να λαμβάνουν επενδυτική συμβουλή από επαγγελματίες συμβούλους επενδύσεων σε αδειοδοτημένες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, στη βάση του επενδυτικού τους προφίλ και των επενδυτικών αναγκών τους.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Advertisment

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Advertisment
Advertisment

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Advertisment
Advertisment

BEST OF NETWORK

Advertisment
Advertisment